Вінниччина за обсягами виробництва сільськогосподарської продукції з року в рік посідає визначне місце в економіці України. За 10 місяців 2018р. за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства Вінницька область посіла перше місце серед регіонів України. Індекс виробництва продукції сільського господарства області за січень–жовтень 2018р. склав 110,9%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 119,3% та господарствах населення – 98,4%.
В галузі рослинництва на початок листопада 2018р. землеробами області скошено і обмолочено 718 тис.га зернового клину та намолочено 4,7 млн.т зерна, з них в аграрних підприємствах 81,9% загального обсягу, господарствах населення – 18,1%. За звітний період аграрії Вінниччини за обсягами валового збору зерна зайняли 2 місце між регіонами України.
Завдяки сприятливим погоднім умовам зросла урожайність сільськогосподарських культур, що зумовило збільшення їх обсягу до минулого року. А саме, зібрано 2,5 млн.т – зерна кукурудзи ( більше на 81,3%), 0,8 млн.т – насіння соняшнику (більше на 10,7%), 2,4 млн.т – буряку цукрового (більше на 33,8%) ніж торік.
Проте, зменшився обсяг пшениці (на 5,7%), культур овочевих (на 4,4%) та плодоягідної продукції (на 2,4%) до відповідного періоду, і склали 1,7 млн.т, 454 тис.т. і 202 тис.т відповідно.
В галузі тваринництва за 10 місяців поточного року господарствами усіх категорій області вироблено 395 тис.т м’яса, що на 8,9% більше, ніж торік, вироблено 713 тис.т молока (на 2,0% менше) та 792 млн.шт яєць (на 2,8% менше). Серед областей України вінницькі тваринники займають 1-і місця по виробництву м’яса та молока та 4-е по виробництву яєць.
По всіх категоріях господарств станом на 1 листопада п.р. відбулось зростання поголів’я птиці – на 17,3% (понад 34 млн. голів), але зменшилось поголів’я великої рогатої худоби до минулого року на 3,1% (склало 285 тис. голів), корів – на 2,5% (146 тис. голів), свиней – на 7,5% (254 тис. голів), овець та кіз – на 5,6% (37 тис. голів).
Перший заступник начальника С. РИБАЛКО
Довідка за телефоном: (432) 52 57 61
|