За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2017 році середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств складають 7717 гривень. Для порівняння роком раніше – 5891 гривень.
Критерієм якості матеріального становища населення є частка доходів в сімейному бюджеті, яка витрачається на продовольчі товари. Відомо, що чим вище ця частка, тим нижче рівень матеріального добробуту.
Найбільшу частину із сукупних витрат (51%) домогосподарства області витрачали на харчування (усереднене домогосподарство України витрачало – 53%). Довідково: Сукупні витрати на харчування складаються з грошових витрат, а також вартості спожитих домогосподарством продовольчих товарів, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель або подарованих родичами та іншими особами.
Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани? Найбільші витрати із всіх сукупних витрат на харчування йдуть на м`ясо і м`ясопродукти – 20%, хліб і хлібопродукти та овочі (включаючи картоплю) – по 14%, молоко, сир та яйця – 13%, олію та жири – 9%, цукор та солодощі – 8%, рибопродукти та фрукти – по 6%.
Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 61 гривню (у попередньому році – 48 гривень).
Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:
- молока і молокопродуктів та масла ( в перерахунку на молоко ) – 19,8 кг;
- м’яса і м’ясопродуктів та сала ( в перерахунку на м’ясо ) – 4,9 кг;
- хліба і хлібних продуктів – 9,5 кг;
- яєць – 21 штук;
- овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,4 кг;
- картоплі – 8,7 кг;
- фруктів, ягід, горіхів, винограду – 3,4 кг;
- цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 3,1 кг;
- риби і рибопродуктів – 1,7 кг;
- олії та інших рослинних жирів – 1,7 кг.
У порівнянні з минулим роком домогосподарства області дещо збільшили споживання фруктів – на 17%, риби і рибопродуктів – на 13%, цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – на 7%, картоплі та яєць – на 5%, хліба і хлібних продуктів – на 3%, молока і молокопродуктів та масла – на 2%. Споживання м’яса і м’ясопродуктів та сала, овочів і баштанних, олії та інших рослинних жирів залишилось на рівні минулого року.
У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 96% спожитої в домогосподарствах картоплі, 53% – яєць, 47% – овочів і баштанних, 24% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 16% – м’яса і м’ясопродуктів, 14% – молока і молочних продуктів.
Перший заступник начальника С. В. Рибалко
Довідка за телефоном: (0432) 52 57 69
|