ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Найбільші партнери Вінниччини в зовнішній торгівлі товарами Печать
Прес-випуски 2016

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області за січень–жовтень поточного року в найбільш потужну групу  зовнішньоторговельних партнерів Вінниччини ввійшли 5 таких країн світу,  як Китай (102 млн.дол), Польща (80 млн.дол), Білорусь (58 млн.дол США), Німеччина (54 млн.дол), Російська Федерація (53 млн.дол). Загальний товарообіг вищезгаданих держав становить 38% зовнішньоторговельного обороту області.

Найбільшим торговельним партнером став Китай,  обсяги експорту та імпорту якого склали, відповідно, 62 млн.дол та 40 млн.дол. Ця країна стала основним споживачем жирів та олії тваринного або рослинного походження   (86% всього експорту до Китаю). Серед розмаїття імпортованої продукції з Китаю найбільша частка належить недорогоцінним металам та виробам з них (25%), машинам, обладнанню та механізмам (18%), полімерним матеріалам, пластмасам та виробам з них (13%), текстильним матеріалам та текстильним виробам (9%) і готовим харчовим продуктам (8%).

За  рівнем та масштабами торговельних операцій області Польща посідає друге місце. Обсяги експорту товарів до неї становлять 58 млн.дол, а імпорту – 22 млн.дол. Так, до Польщі експортовано 11 тис.т на 17 млн.дол виробів столярних та теслярських будівельних деталів, 75 тис.т на 14 млн.дол макухи та борошна кормового і 7 тис.т на 5 млн.дол олії соняшникової. До нашої області із вищевказаної країни надходили, в основному, 1719 т причепів та напівпричепів, 1496 т  полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, 1160 т плит деревоволокнистих, 843 т продуктів, що використовуються для годівлі тварин, 180 т фарб та лаків.

За обсягами зовнішньоторговельного обороту серед найбільших торговельних партнерів Білорусь займає третє місце в торгівлі товарами, обсяги експорту товарів до якої складають 48 млн. дол, а імпорту  ­– 10 млн.дол. Основними групами товарів, які експортувались до сусідньої Білорусі стали залишки і відходи харчової промисловості (20 млн.дол),  продукти переробки овочів (8 млн.дол) та готові продукти із зерна (4 млн.дол). Так, за 10 місяців поточного року до вищевказаної країни екпортовано 64 тис.т макухи та інших продуктів, що використовуються для годівлі тварин, 61 тис.т каоліну, 3 тис.т плодів та горіхів, 3 тис.т соків та консервованих плодів і 1351 т руд та концентратів титанових. В товарній структурі імпорту переважають машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання і мінеральні продукти. Так, за січень–жовтень з Білорусі на Вінниччину ввезено холодильники, морозильники та інше холодильне або морозильне обладнання на 2 млн.дол і 6 тис.т продуктів перегонки нафти та коксу майже на 2 млн.дол.

Наступною за обсягами зовнішньої торгівлі товарами є Німеччина. Обсяги експорту товарів до неї становлять 30 млн.дол, а імпорту – 24 млн.дол. Більше половини експортованих до Німеччини товарів склав одяг текстильний (532 тис.шт на 14 млн.дол.), що відправлявся, як готова продукція з давальницької сировини. До нашої області із вищевказаної країни в великих обсягах надходили машини, обладнання та механізми (27% загального обсягу імпорту), засоби наземного транспорту (26%) і різноманітна продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловоті (20%).

Російській Федерації належить п’яте місце. Обсяги експорту товарів до неї становлять 32 млн.дол, а імпорту – 20 млн.дол. В структурі експорту до Російської Федерації переважають такі групи товарів, як деревина і вироби з деревини (38%), мiнеральнi продукти і продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловостi (по 19%). Так, до Росії експортовано 8 тис.т виробів столярних та теслярських будівельних деталів, 68 тис.т каоліну, 18 тис.т спиртів ациклічних та 536 т котлів для центрального опалення. В імпорті з Росії переважають продукти неорганічної та органічної хімії, засоби для прання та догляду за порожниною рота, мило, поверхнево-активні речовини, різноманітна хімічна продукція. Їх ввезено 13 тис.т на 12 млн.дол.

 

В.о. начальника                                                                                  С. В. Рибалко

 

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 75

Обновлено 21.12.2016 10:00
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області