Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє.
Станом на 1 жовтня 2016 року господарствами Вінниччини намолочено 3564,7 тис.тонн зерна (у початково-оприбуткованій вазі, включаючи кукурудзу), що більше на 33,5% проти відповідної дати минулого року, в т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – 2973,0 тис.тонн (на 34,9% більше), господарствами населення – 591,7 тис.тонн (на 26,8% більше). У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 57,9 ц зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу), у т.ч. аграрними підприємствами – по 59,8 ц, господарствами населення – по 50,0 ц. У загальному виробництві зернових культур найбільшу частку 65,4% займає пшениця (озима та яра), якої намолочено 2330,4 тис.т, ячмінь – 18,3 % (651,2 тис.т).
Ріпак (озимий і ярий) зібрано на площі 35,8 тис.га, його валовий збір становив 102,4 тис.т, а середня врожайність – по 28,6 ц з 1 га.
В усіх категоріях господарств накопано 1847,0 тис.т картоплі (по 171 ц з 1 га), вироблено овочів відкритого ґрунту 390,4 тис.т (по 213 ц з 1 га), плодоягідної продукції – 146,1 тис.т (по 107,7 ц з 1 га).
Соняшник на зерно зібраний на площі 222,5 тис.га, що більше до минулого року в 1,7 раза, його валовий збір становить 682,0 тис.т (минулий рік – 360,9 тис.т), з урожайністю 30,7 ц з 1 га (27,1 ц з 1 га на аналогічну дату минулого року).
Цукрового буряка (фабричного) накопано з площі 20,6 тис.га, що більше до минулого року в 1,6раза, його валовий збір становить 920,4 тис.т (минулий рік – 447,1 тис.т), з урожайністю 446 ц з 1 га (358 ц з 1 га – на 1.10.2015 року); сої – 203,4 тис.т (минулий рік – 177,1 тис.т) з урожайністю 23,1 ц з 1 га (13,2 ц з 1 га – на 1.10.2015 року) на площі майже 88,0 тис.га, що на 34,5% менше минулого року.
Станом на 1 жовтня п.р. сільськогосподарськими підприємствами (крім малих) під посіви озимих культур підготовлено ґрунту на площі майже 280,9 тис.га проти 345,9 тис.га на відповідну дату 2015р.; оранку на зяб проведено на площі 188,1 тис.га, що на 22,9% більше, ніж торік. При цьому проведено посів озимих культур на зерно та зелений корм на площі 219,8 тис.га (станом на 1.10.2015 року – 275,5 тис.га), у тому числі посіяно зернових на зерно 149,8 тис.га (минулий рік – 222,5 тис.га), ріпаку озимого – 69,6 тис.га (станом на 1.10.2015 року – 51,3 тис.га).
За обсягом виробленої продукції (валових зборів) основних сільськогосподарських культур Вінницька область лідирує серед регіонів України. Так у загальному виробництві картоплі, цукрових буряків та плодоягідної продукції Вінницька область станом на 1 жовтня займає перше місце, а по виробництву зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу) - друге, поступившись лише господарствам Одеської області.
Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.
Перший заступник начальника С.В. Рибалко
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 61
|