Харчова промисловість залишається провідною галуззю економіки Вінниччини, діяльність підприємств якої має найсуттєвіший вплив на соціально-економічне становище області.
Понад 20% промислових підприємств – юридичних осіб Вінниччини складають підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв. В галузі понад 80% складають малі підприємства, більше 15% - середні підприємства, і решта – великі.
В харчовій промисловості зайнято 18,7 тис. осіб, що становить третину зайнятих в промисловості області. Найбільша кількість працюючих в галузі зосереджена на підприємствах з виробництва молочних продуктів, м’ясній промисловості, на підприємствах з виробництва напоїв.
З початку поточного року у виробництві харчових продуктів та напоїв спостерігається тенденція зростання обсягів виробництва. Так, за підсумками роботи за вісім місяців забезпечено приріст на 5,7%.
У м’ясній промисловості в порівнянні з відповідним періодом попереднього року спостерігалось зростання виробництва: на 39% м’яса свійської птиці свіжого чи охолодженого, на 27–22% – заморожених м’яса великої рогатої худоби та субпродуктів харчових великої рогатої худоби та свиней, на 15% – субпродуктів харчових свійської птиці свіжих чи охолоджених.
У молочній промисловості збільшилось виробництво: сирів жирних на 48%, молока та вершків сухих – на 29%, продуктів молоковмісних – на 1%.
На підприємствах з виробництва напоїв в 3,6 раза збільшилось виробництво горілки з вмістом спирту менше 45,4%, на 30% – вод газованих інших, на 15% – лікерів та інших спиртових напоїв.
Перевищено рівень січня–серпня 2014р. по виробництву макаронних виробів майже в 1,5 раза, печива солодкого та вафель та виробів кондитерських цукрових, що не містять какао на 14–12%, круп – на 2%.
За вісім місяців поточного року підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на 17,1 млрд.грн. (62,6% від обсягу реалізованої промислової продукції по області).
Ефективність діяльності (рівень рентабельності) підприємств харчової промисловості складає 3,7%. Вище середньогалузевого рентабельність підприємств з виробництва олії та тваринних жирів (16,8%), з перероблення та консервування фруктів і овочів (12,2%), з виробництва продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, крохмалів та крохмальних продуктів (8,5%).
* * *
Шановні працівники харчової промисловості!
Прийміть найщиріші вітання з професійним святом!
Тож нехай добре здоров’я, радість, наснага
та стабільні успіхи будуть вашими надійними супутниками,
а прагнення до кращого принесе користь рідній Україні.
|