Господарствами Вінницької області під урожай 2014р. сільськогосподарські культури було посіяно на площі 1,6 млн.га, у т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – на 1,2 млн.га (75%), господарствами населення – на 0,4 млн.га (25%). Порівняно з 2013р. загальна посівна площа зменшилась на 4,4 тис.га (на 0,3%).
Від усіх категорій сільгоспвиробників у 2014р. одержано 50,6 млн.ц зерна у вазі після доробки, з них зерна продовольчих культур – 17,7 млн.ц (35%), фуражних зернових – 32,9 млн.ц (65%). Порівняно з 2013р. виробництво зерна збільшилось на 4%, що зумовлено збільшенням урожайності зернових культур (на 5 ц з 1 га).
Сільгосппідприємствами вироблено 42,0 млн.ц зерна (83% загального валового збору), господарствами населення – 8,6 млн.ц (17%). Урожайність зернових культур в аграрних підприємствах (62,7 ц з 1 га) вища, ніж у господарствах населення на 10,2 ц з га.
У 2014р. значно кращий, ніж у 2013 р., зібрано врожай більшості культур зернової групи: проса – 22,2 тис.ц ( у 2,5 раза більше), ячменю – 5,5 млн.ц (на 17%), зернобобових культур – 222,8 тис.ц (на 16 %), пшениці – 17,4 млн.ц (на 15%), гречки – 164,3 тис.ц (на 4%), що зумовлено як розширенням площі збирання, так і збільшенням урожайності.
Виробництво соняшнику збільшилось порівняно з 2013р. на 5% і склало 5,3 млн.ц (у вазі після доробки), за рахунок розширення площі збирання (на 26,3 тис.га). Сільськогосподарськими підприємствами зібрано 5,0 млн.ц соняшнику (на 4% більше) при середній урожайності 27,5 ц з 1 га (на 3,1 ц з 1 га менше минулого року) .
Проти 2013 року зменшилось виробництво ріпаку на 4% і склало 2,4 млн.ц, що зумовлено зменшенням площі збирання (на 17%).
Валовий збір цукрових буряків (фабричних) порівняно з 2013 р. збільшився на 19%, за рахунок збільшення урожайності (на 25%), і склав 30,4 млн.ц, у т.ч. сільськогосподарськими підприємствами накопано 27,1 млн.ц (на 25% більше), у середньому по 509 ц з 1 га проти 413 ц з 1 га у 2013 році.
Господарствами усіх категорій товаровиробників за 2014 рік було накопано майже 20,0 млн.ц картоплі, що більше проти 2013 р. на 16%, зібрано 4,6 млн.ц овочів на 5% менше, що зумовлено, зменшенням урожайності (на 10 ц з 1 га).
Обсяги виробництва плодоягідної продукції та винограду зменшились на 12% і становили відповідно 2,4 млн.ц та 37,1 тис.ц.
Господарствами населення у 2014р. вирощено понад 99% загального урожаю картоплі, 98% - овочів, 52% - плодів і ягід, 17% - зерна, 11% - цукрових буряків (фабричних), 6% - соняшнику.
Перший заступник начальника С.В. Рибалко
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 68
|