ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Самооцінка населенням Вінницької області стану здоров`я та рівня доступності окремих видів медичної Печать
Прес-випуски 2015

З метою дослідження питань, пов`язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров`я, ліків та медичних товарів, а також для отримання інформації щодо самооцінки стану здоров`я та рівня захворюваності, органами державної статистики області у жовтні 2014р. проведене опитування 745 осіб – членів домогосподарств, які приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя. 

Підсумки опитування, розповсюджені на всі домогосподарства області, свідчать про те, що скоротилися частка населення, яка вважала стан свого здоров`я задовільним (35%у 2014р. проти 37% у 2013р.) і, відповідно, збільшилася частка осіб, яка оцінила стан свого здоров`я як «добрий» (53% проти 51%). Восьма частина респондентів оцінили стан свого здоров`я як «поганий» (у 2013р. ­­– кожна дев`ята).

У 2014р., порівняно з попереднім опитуванням, рівень захворюваності не змінився і кожні чотири з п’яти осіб повідомили, що хворіли. Разом з тим, більшість осіб, які перенесли захворювання, відзначили їх негативні довготермінові наслідки. Кожні дві з трьох осіб відзначили такий вплив перенесених захворювань на життєву активність (у 2013р. – трохи більше двох з п’яти), тобто  можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя, та кожна сьома особа – на повсякденну працездатність (у 2013р. – майже кожна восьма).

Із загальної кількості  опитаних осіб 41% (у 2013р. – 39%)  мали   хронічні  (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров`ям. Найбільш поширеними були гіпертонія та серцеві захворювання –  про наявність однієї  з  цих  хвороб повідомили відповідно 52% та 39% осіб, які мають хронічні захворювання.

За даними опитування частка домогосподарств, у яких хто-небудь потребував медичної допомоги, порівняно з 2013р. зменшилася на 0,5 в.п. і становила 99%. Частка осіб, яка протягом року зверталася за медичною допомогою, становила 79% (у 2013р. – 82%).

На стан здоров`я населення негативний вплив мають наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС. Із  числа  опитаних кожні три  з п’яти  осіб (у 2013р. – 63%) повідомили, що на стан їхнього здоров’я частково або серйозно вплинули наслідки цієї катастрофи.

Оцінили як “частковий” вплив на здоров`я наслідків аварії 61% (у 2013р. – 61%) населення, серед якого 3,8% повідомили, що отримують виплати, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Серйозний вплив наслідків відмітили 0,3% осіб. Відсутність будь-якого впливу на стан здоров`я відмітили 38% (у 2013р. – 37%) громадян.

За даними опитування у жовтні 2014р., майже половина домогосподарств (48%), повідомили про випадки неможливості задовольнити потреби в отриманні медичної допомоги, що на 0,3 в.п. менше, ніж у 2013р.

Основною причиною недоступності окремих видів медичної допомоги переважна більшість домогосподарств, як і в опитуванні попереднього року, вказала занадто високу вартість ліків, медичних товарів, послуг охорони здоров`я.

Дев`ять з десяти домогосподарства (94%), у складі яких були особи, які потребували медичної допомоги, але не змогли її отримати, повідомили про випадки неможливості придбання необхідних ліків через занадто високу вартість.

Залишаються проблеми з доступністю послуг лікарів. Частка домогосподарств, в яких хворі при потребі не змогли відвідати лікаря, в порівнянні з минулим роком не змінилася, і становила 45%. У двох з п’яти  випадків опитувані пояснили це відсутністю медичного спеціаліста потрібного профілю, більше третини – високою вартістю послуг, п’ята частина – занадто довгою чергою.

Висока вартість відвідування стоматолога, проведення медичних обстежень, отримання лікувальних процедур, зубопротезування, придбання медичного приладдя, протезування спричинили вимушену відмову від цих видів медичної допомоги  переважною  частиною  домогосподарств  (85 – 100%),  члени  яких  її потребували.

Здоров`я конкретної людини в значній мірі залежить від способу її життя, наявності шкідливих звичок, зокрема – тютюнокуріння.

За даними опитування шкідливу звичку курити мала, незалежно від рівня матеріальної забезпеченості, майже кожна п’ята частина (18%) населення у віці 12 років і старшому.

Дві з п`яти  осіб, які мають цю звичку, курить понад 20 років, майже кожен п’ятий – від 16 до 20 років.

Серед осіб, які курять, майже третина у середньому викурюють за добу від 6 до 10 сигарет, більше п’ятої частини (22%) – від 1 до 5 сигарет, сьома частина (14%) – від 11 до 15 сигарет.

Програмою опитування було передбачене вивчення питання щодо народжуваності дітей жінками у віці 15 років і старше.

Найчастіше першу дитину жінки народжували у віці 20-24 роки, у цьому віці народили первістка три з п’яти матерів; у віці 15-19 років  – кожна  четверта жінка та  у віці 25-29 років – кожна дев`ята;  у віці 30 років і старше народили вперше 5%  жінок, які народжували дітей.

 

Перший заступник начальника                                                                           С.В. Рибалко

 

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 69

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області