Пріоритетним напрямком розвитку промисловості Вінниччини є харчова промисловість, яка постійно займає провідне місце на державному рівні по виробництву окремих видів продуктів харчування.
Так, вагому частку у виробництво на державному рівні вносять підприємства по переробці та консервуванні овочів та фруктів, питома вага яких у виробництві джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових складає 48% вітчизняного виробництва, соків натуральних, включаючи концентровані – 15%. На молокопереробних підприємствах Вінниччини випускається більше третини загальнодержавного обсягу виробництва молока обробленого рідкого, 15% – масла вершкового, 6% – спредів та сумішей жирових, 4% – сирів жирних. Традиційно Вінницька область вважається однією із основних складових цукрової галузі України, її частка в загальнодержавному виробництві у 2012 році становила 16%. Значне місце займає область і у виробництві: виробів кондитерських з цукру (включаючи білий шоколад) – питома вага регіонального випуску даного виду продукції у вітчизняному виробництві складає 26%; яловичини і телятини, свіжої чи охолодженої – 24%; горілки, інших міцних спиртних напоїв – 14%; печива солодкого і вафель – 8%.
За дев’ять місяців поточного року на підприємствах з виробництва харчових продуктів , напоїв спостерігалось зростання виробництва на 16,5%.
У м’ясній промисловості зросло виробництво заморожених продуктів: м’яса та субпродуктів свійської птиці в 96 та 15 раз, відповідно, м’яса великої рогатої худоби в 2,8 раза та свиней – в 5,4 раза. Також, збільшено випуск м’яса свійської птиці охолодженого в 2,6 раза, виробів ковбасних – на 10%.
У промисловості з перероблення та консервування овочів та фруктів на 7% зріс випуск джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових.
На підприємствах з виробництва жирів майже на чверть проти минулорічного збільшився випуск олії соняшникової нерафінованої.
У молочній промисловості збільшилось виробництво: сирів жирних – на 42%, масла вершкового – на 15%, продуктів молоковмісних – на 12%.
На підприємствах з виробництва напоїв на 14% збільшився випуск вод газованих інших, на 13% – вод натуральних мінеральних негазованих.
Також, в 1,5 раза збільшився випуск шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, на 30–36% – круп, хлібців хрустких, сухарів і виробів подібних підсмажених, на 24% – пряників і виробів аналогічних та на 3% – виробів макаронних.
Заступник начальника О.В.Шевченко
Довідки за телефоном (0432) 52 57 61
|