Харчова промисловість залишається провідною галуззю економіки Вінниччини, діяльність підприємств якої має найсуттєвіший вплив на соціально-економічне становище області. За даними структурного обстеження понад 20,0% промислових підприємств–юридичних осіб Вінниччини складають підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв. За розмірами підприємств, в галузі понад 80,0% складають малі підприємства, з яких три чверті становлять мікропідприємства, 17,4% - середні підприємства, і решта – великі підприємства. Спостерігається динаміка зростання кількості малих підприємств харчової промисловості та їх частки в загальній кількості підприємств галузі – в 2012р. в порівнянні з попереднім роком кількість малих підприємств зросла на чверть, а їх частка збільшилась на 5 відсоткових пунктів. Особливо швидкими темпами зростає кількість мікропідприємств.
В харчовій промисловості зайнято більше 19 тис.осіб, що становить майже третину зайнятих в промисловості області. На малих підприємствах зайнято майже 10% працівників харчової промисловості. Найбільша кількість працюючих в галузі зосереджена на підприємствах з виробництва олії та тваринних жирів, в молочній та м’ясній промисловості, на підприємствах з виробництва напоїв.
На підприємства харчової промисловості припадає більше половини обсягу реалізованої промислової продукції області – за 2012р. підприємствами галузі (з урахуванням малих підприємств) реалізовано 11800,3 млн.грн. промислової продукції, що на 1,1% більше в порівнянні з попереднім роком.
Дві третини підприємств галузі працюють прибутково, в порівнянні з попереднім роком кількість прибуткових підприємств зросла на 11 в.п. Вище проти торішнього рівень рентабельності операційної діяльності підприємств харчової промисловості – 3,4% (проти 1,7%). Вище середньогалузевого рентабельність підприємств з перероблення та консервування фруктів і овочів (6,6%), з виробництва олії та тваринних жирів (6,6%), з виробництва молочних продуктів (6,5%).
Заступник начальника О.В.Шевченко
Довідки за телефоном 52 57 63
|