ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Стан роздрібної торгівлі у Вінницькій області (до дня працівників торгівлі) Печать
Прес-випуски 2013

Торгівля була і залишається основною та невід’ємною галуззю національної економіки, окрім того торгівля пов’язана із повсякденним життям кожного із нас і задоволенням потреб у товарах та послугах.

Майже дві третини ринку роздрібної торгівлі області (61,4%) складає обсяг роздрібного товарообороту юридичних та фізичних осіб, тоді як на організовані та неформальні ринки припадає трохи більше третини (38,6%).

Торгова мережа області, яка належить юридичним особам, станом на 1 січня 2013 року налічувала 2381 об’єкт роздрібної торгівлі, з них 1854 магазини з торговою площею 244,9 тис. кв. метрів, 247 кіосків та 280 автозаправних станцій, включаючи автомобільні газонаповнювальні компресорні станції. Порівняно з минулим роком мережа скоротилась на 86 об’єктів (3,5%), в основному за рахунок скорочення її в сільській місцевості.

Універсами, супер- і гіпермаркети, до яких відносяться універсальні магазини самообслуговування з торговою площею більше 400м2, і надалі приваблюють покупця широким асортиментом, сучасно обладнаними торговими площами, високим рівнем обслуговування. На початок 2013 року діяло 19 універсамів і супермаркетів та 6 гіпермаркетів. Мережа магазинів самообслуговування налічувала 134 одиниці у т.ч. продовольчих – 70, непродовольчих – 64. Порівняно з попереднім роком кількість продовольчих магазинів самообслуговування збільшилась на 24,6%, а непродовольчих зменшилась на 8,6%. Торговий потенціал області визначають такі універсальні магазини самообслуговування як ТОВ «Еко», ТОВ «Фоззи-фуд», ТОВ НВП «Аргон», ДП «Фуршет центр», ТОВ «Епіцентр», ТОВ «АТБ Маркет».

Забезпеченість населення області об’єктами роздрібної торгівлі в розрахунку на 10 тис. жителів на 1 січня п.р. становила 15 об’єктів. У міських поселеннях вона залишилась на рівні минулого року (14), в сільській зменшилась на 1 об’єкт (15).

Середньомісячний оборот роздрібної торгівлі у розрахунку на одну особу населення по Вінницькій області впевнено і стабільно зростає і за січень-червень 2013 року становить 1081,9 грн (за відповідний період минулого року 942,4 грн.), що є одним із основних показників рівня торговельного обслуговування населення. По приросту обсягів обороту роздрібної торгівлі на одну особу Вінницька область займає 14 місце серед областей України.

Позитивні зрушення також спостерігаються щодо збільшення обсягів роздрібного товарообороту по вибірковому колу підприємств-юридичних осіб, що становив за I півріччя 2013 року 3988,0 млн. грн., або 108,6% в порівнянних цінах.

За адміністративними даними порівняно з минулим роком збільшилась мережа фізичних осіб-підприємців і станом на 1 січня 2013 року в області функціонувало більше 8 тисяч окремо розташованих магазинів, більше 6 тисяч напівстаціонарних кіосків, палаток, близько 1,2 тисячі кафе, майже по сотні ресторанів та барів. До речі, торгова мережа фізичних осіб-підприємців по темпах росту значно випереджає юридичних осіб. Так, за січень-червень 2013 року темп росту обороту торгової мережі фізичних осіб становив 114,6%, тоді як юридичних – 108,6%.

Працівники торгівлі відзначають своє професійне свято один раз на рік – у останню неділю липня. А ми, десятки мільйонів українців, користуємося їхніми послугами щодня. І часом від вдалої покупки, правильно порахованої решти чи простої усмішки людини по той бік прилавка значною мірою залежить і вміст нашого холодильника, і вечеря нашої родини, і наш настрій.

 

Перший заступник начальника                                                                                     С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області