ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Всесвітнього Дня здоров’я Печать
Прес-випуски 2013

7 квітня 1948 року був прийнятий Статут Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ). Ця дата щорічно відмічається як Всесвітній день здоров’я. Створенню ВООЗ передували багаторічні зусилля, спрямовані на налагодження міжнародної співпраці в галузі охорони здоров’я. Щороку в цей день надається можливість зосередити увагу світової спільноти на якійсь важливій темі глобальної охорони здоров’я.

Стан здоров’я населення в значній мірі визначає економічний, фізичний та моральний потенціал суспільства, а в час зростання економічної напруги, нестабільності умов проживання та екстремальних ситуацій проблема здоров’я людини є чи не найбільш актуальною.

За даними Міністерства охорони здоров’я, на початок поточного року, в області функціонує 121 лікувально-профілактичний заклад. Амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню області надають 35 Центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких увійшло 269 лікарських амбулаторій сімейної медицини та 921 фельдшерсько-акушерський пункт, 8 диспансерів. Планова потужність амбулаторно-поліклінічних закладів склала 201 відвідування за зміну в розрахунку на 10000 жителів.

На початок поточного року в медичних закладах області працювали 7,2 тис. лікарів усіх спеціальностей та майже 16 тис. працівників середнього медичного персоналу. В середньому, кожні 10 тис. жителів області обслуговують 44 лікаря та 97 осіб середнього медичного персоналу.

Найбільше серед медичних фахівців терапевтів – 19%, хірургів – 15%, стоматологів – 9%, педіатрів та акушерів-гінекологів – по 6%. Більша половина (60%) лікарів області – це жінки, щодо середнього медичного персоналу, найбільше серед них медичних сестер – 72%, а жінки складають 91%.

Виключно важливе місце в системі охорони здоров’я по своєму змісту, об’єму і значенню займає позалікарняна допомога, основною формою якої є амбулаторно-поліклінічна допомога. Так, по системі Міністерства охорони здоров’я на амбулаторному прийомі, при відвідуванні лікарями хворих вдома (включаючи швидку, невідкладну термінову і планово-консультативну допомогу) мешканцями області було зроблено 15 млн. 152 тис. відвідувань.

В середньому кожний житель області 9 раз на рік відвідав лікаря або зробив виклик додому.

Швидку медичну допомогу населенню надавали 2 самостійні та 28 об’єднаних станцій (відділень) швидкої медичної допомоги, в яких працювали 251 лікар та 783 працівники середнього медичного персоналу. За минулий рік ними виконано більше 420 тис. виїздів, під час яких 402 тис. хворим надана швидка медична допомога, в тому числі 93 тис., або 23% – сільським жителям. Крім того, більш як 69 тис. жителям області була надана амбулаторна допомога. В середньому за день було виконано 1151 виклик та майже 1,1 тис. хворим надана медична допомога.

Для ефективного оздоровлення та відпочинку населення Вінниччини працювали 22 санаторії, 6 санаторіїв-профілакторіїв, одна база відпочинку, де відпочивали та відновили своє здоров’я 61 тис.осіб, з них 9 тисяч (15%) – дітей та підлітків.

Основними напрямками спеціалізації санаторіїв в області є лікування опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, органів дихання, кровообігу, а також захворювання нервової системи і туберкульозу.

Здоров’я населення є однією з головних умов соціального благополуччя й успішного економічного зростання, збільшення тривалості активного життя, поліпшення демографічної ситуації.

Перший заступник начальника                                                       С.В. Рибалко

Обновлено 09.04.2013 14:12
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області