Станом на 3 вересня 2012 року господарствами Вінниччини намолочено 2,0 млн.тонн зерна (у початково-оприбуткованій вазі), що складає 83,1% до відповідної дати минулого року, в т.ч. сільськогосподарськими підприємствами – 1717,3 тис.тонн (81,7%), господарствами населення – 293,7 тис.тонн (92,4%). У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 37,4 ц зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), у т.ч. аграрними підприємствами – по 38,2 ц, господарствами населення – по 33,1 ц.
Обсяги виробництва зернових і зернобобових культур порівняно з відповідною датою 2011р. перевищено в сільськогосподарських підприємствах 7 районів області, а саме Барського, Калинівського, Козятинського, Липовецького, Літинського, Оратівського та Погребищенського районів.
У загальному виробництві зернових культур найбільшу частку 72,5% займає пшениця (озима та яра), якої намолочено 1455,8 тис.т, ячмінь – 24,7% (497,3 тис.т).
Ріпак (озимий і ярий) зібрано на площі 52,6 тис.га, його валовий збір становив 120,1 тис.т, а середня врожайність – по 22,8 ц з 1 га.
В усіх категоріях господарств накопано 1435,3 тис.т картоплі (по 147 ц з 1 га), вироблено овочів відкритого ґрунту 220,0 тис.т (по 180 ц з 1 га), плодоягідної продукції – 45,1 тис.т (по 73,8 ц з 1 га).
Станом на 3 вересня п.р. сільськогосподарськими підприємствами (крім малих) під посіви озимих культур підготовлено ґрунту на площі 252,1 тис.га проти 279,8 тис.га на відповідну дату 2011р.; оранку на зяб проведено на площі 118,5 тис.га, що в 1,4 раза більше, ніж торік.
Перший заступник начальника С.В. Рибалко
|