ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Виробництво промислової продукції в області у 2011 році Печать
Прес-випуски 2012

Результати роботи промислового комплексу Вінниччини у 2011 році свідчать про сповільнення темпів зростання промислового виробництва проти попереднього року – обсяги виробленої продукції на підприємствах області на кінець звітного періоду не перевищили рівень 2010 року (100,0%). За індексом промислової продукції, що на 7,6 в.п. нижче від загальнодержавного показника, Вінницька область посіла 22 місце серед регіонів України (у 2010 році – 17 місце).

Одними із найвищих серед інших видів економічної діяльності були індекси у добувній промисловості, де виробництво зросло на 11%. Кар‘єрами  області у 2011 році було видобуто на 5,7% більше  гальки, гравію, щебеню та каменю дробленого, на 2,1% – граніту бутового, а добування каоліну та глин каолінових зросло у 1,6 раза.

На 2,3% нарощені обсяги у переробній промисловості, а у найважливішій його ланці – виробництві  харчових продуктів та напоїв досягнуто приросту в межах 1%. Значним (50,1 та 25,2%, відповідно,) був приріст у цукровій галузі та у виробництві олії і тваринних жирів. Так, у 2011 році виробництво цукру білого кристалічного зросло майже у півтора рази, а випуск олії нерафінованої – більш, ніж на третину.

На 4-12% зросли обсяги у переробленні та консервуванні овочів та фруктів, виробництві продуктів борошномельно – круп‘яної промисловості та випуску інших харчових продуктів. На кінець 2011 року підприємства області виробили на чверть більше, ніж торік  овочів, фруктів консервованих з додаванням оцту чи оцтової кислоти, на 16,9% – круп, на 3,1% – борошна пшеничного чи пшенично–житнього, на 2,7% – джемів, желе фруктових, пюре, паст фруктових чи горіхових.

Разом з тим, у виробництві м‘яса і м‘ясних продуктів та виробництві напоїв спостерігається відставання проти 2010 року, що складає в середньому 15%. Так, за підсумками  2011 року скорочено виробництво заморожених видів м‘яса: яловичини та телятини – у 4,1раза, свинини – у 2 рази, м‘яса та субпродуктів харчових свійської птиці – у 1,8раза, на 7,6% менше випущено м‘ясних напівфабрикатів. Водночас, майже на третину зріс випуск свіжого чи охолодженого м‘яса яловичини, телятини та свинини, на 4% – ковбасних виробів.

Підприємства по виробництву напоїв знизили випуск вод мінеральних та газованих непідсолоджених інших на 11,4%, напоїв безалкогольних  – на 15,7%, горілки та інших спиртових напоїв – на 16,2%.

Зафіксовано нарощування обсягів у виробництві окремих видів молочної продукції, зокрема, у випуску молока обробленого рідкого – на 12%, вершків жирністю більше 8% – на 27,4%, масла вершкового – на 6,3%, тоді, як молока та вершків сухих і сирів сичужних виготовлено, відповідно,  на 4,5 та 16,9% менше, ніж торік.

Не досягнуто рівня попереднього року у виробництві  шоколаду та інших продуктів харчових з вмістом какао в брикетах, пластинах чи плитках на 11,5%, тортів та виробів кондитерських – на 8,4%, хлібобулочних виробів – на 2%, водночас, зріс випуск  виробів макаронних на 19,7% та виробів кондитерських з цукру, включаючи білий шоколад, без вмісту какао – на 1,5%.

У легкій промисловості, що має найбільшу (90–100%) серед інших галузей залежність від сировини замовника, обсяги скоротились на 2,5%, що пов‘язано із значним  коливанням виробництва у різних групах товарів чоловічого та жіночого асортименту: від скорочення на 4–16% у випуску жіночих пальт, плащів, жакетів, піджаків, курток, суконь, сарафанів та чоловічих костюмів до нарощування обсягів на 2–40% у випуску чоловічих та жіночих брюк і бриджів, сорочок чоловічих, жакетів, піджаків та блуз жіночих.

У 2011році ліквідовано відставання у деревообробній промисловості, де індекси промислової продукції зросли в порівнянні з 2010 роком на 2,8%, що зумовлено ростом виробництва  продукції з деревини: вікон та дверей дерев`яних, плит деревостружкових необроблених – в середньому на 45%, тари дерев`яної – у 1,8раза. Водночас, на 2 та 8%, відповідно, менше виготовлено брусків, планок та фризів для  дерев`яного покриття підлоги та деревини, вздовж розпиляної чи розколотої, завтовшки більше 6мм.

Найвищим у промисловості Вінниччини був індекс промислової   продукції у виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції, що досягнув показника 130,2%. Значне зростання зафіксовано  у виробництві більшості видів будівельних матеріалів: цегли керамічної невогнетривкої будівельної – майже наполовину, сумішей бетонних готових, вапна та виробів з іншого каменю – в середньому на третину.

Дещо уповільнились темпи зростання в порівнянні з 2010 роком у машинобудуванні та металургійному виробництві, хоча обсяги у цих видах економічної діяльності були вищими, ніж торік на 4,5 та 8,3%, відповідно.  У зазначений період зросло виробництво сільськогосподарської техніки: розпушувачів та культиваторів – у 1,9раза, плугів відвальних – у 1,6раза, борін дискових – на 26,5%. Також випущено більше: котлів варочних – на 5,5%, двигунів та силових установок гідравлічних та пневматичних – на 8,8%, електроприладів для опалювання приміщень та обігрівання грунту – на 10,6%, водонагрівачів електричних – на 11,4%, , бетонозмішувачів та розчинозмішувачів – на 23,5%, машин та устаткування для харчової промисловості – на 26,0%. Разом з тим, спостерігалось відставання у випуску насосів для рідин та підйомників рідин – на 12,5%, машин для приготування кормів для птахівництва – на 40,2%, печей пекарських неелектричних, сушарок для сільгосппродуктів – на 15,0%.

У 2011 році  на 6,7% скоротились обсяги у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води. Електростанціями області зменшено випуск електроенергії на 6,0%, а теплоенергії вироблено та відпущено споживачам на 1,6% менше, ніж торік.

 

В.о начальника                                                                                         О.В. Шевченко
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області