Ресторанне господарство виконує своє значення, здійснюючи три органічно зв’язані між собою функції: виробництво, реалізацію та організацію споживання готової їжі в ресторанах, кафе, барах.
Станом на 1 січня 2012 року в області діяло 79 підприємств (юридичних осіб) з основним видом економічної діяльності «ресторанне господарство». Серед підприємств ресторанного господарства основну частку займають підприємства, які здійснюють діяльність як «кафе» - 58,2%, 17,7% - ресторани, 13,9% - їдальні і постачання готової їжі, 10,1% - бари.
Станом на 1 січня 2012 року в області нараховувалось 1115 об´єктів ресторанного господарства на 79,6 тис. місць. Протягом 2005 – 2011рр. мережа скоротилась на 306 одиниць ( на 21,5%), число посадкових місць – на 16,7 тис. (на 17,4%). Скорочення мережі відбулось у переважній більшості районів області, крім Вінницького, Гайсинського, Піщанського, Тиврівського, Тульчинського районів. Зменшення мережі відбулось головним чином за рахунок здачі об´єктів в оренду фізичним особам. Все більшу роль у ресторанному господарстві відіграють підприємства, що належать фізичним особам. Так, на кінець 2011 року кількість підприємств ресторанного господарства, що належать фізичним особам (за адміністративними даними), становила 1461од. Порівняно з 2005 роком їх кількість збільшилась на 418 од., або на 40%.
Сфера ресторанного господарства перебуває під впливом як негативних, так і позитивних тенденцій властивій ринковій економіці. Оборот ресторанного господарства за січень - березень поточного року становив 185,5 млн.грн. Оборот підприємств у цьому обсязі складав 26,5%, оборот фізичних осіб-підприємців – 73,5%.
Фізичний обсяг обороту ресторанного господарства, зазнавши падіння в 2009р. поступово почав збільшуватись і становив 107,9%. Питома вага обороту ресторанного господарства у загальному продажу споживчих товарів за усіма каналами реалізації становила 4,1% і проти відповідного періоду попереднього року зменшилась на 0,2 в.п.
Позитивним є поступове зростання частки продукції власного виробництва в обсязі товарообороту ресторанного господарства до 66,1% у 2011р. порівняно з 63,1% у 2005р. У І кварталі поточного року питома вага продукції власного виробництва становить 67,7%.
Заступник начальника управління С.В. Рибалко
|