Вінниччина за обсягами виробництва сільськогосподарської продукції з року в рік посідає визначне місце в економіці України. Так, за 10 місяців 2011р. по обсягах виробництва валової продукції сільського господарства Вінницька область зайняла третє серед регіонів України. Загальне виробництво продукції сільського господарства області проти відповідного періоду 2010р. зросло на 18,2%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 20,3% та господарствах населення – на 16,6%.
В галузі рослинництва. На початок листопада 2011р. землеробами області скошено і обмолочено біля 800 тис.га зернового клину та намолочено майже 3,7 млн.т зерна, з них в аграрних підприємствах 85% загального обсягу, господарствах населення – 15%. За звітний період аграрії Вінниччини за обсягами валового збору зерна зайняли 2 місце між регіонами України.
Зібрано понад 1 млн.т зерна кукурудзи, що більше на 27% ніж торік (за рахунок зростання її урожайності та площі збирання).
Загальне виробництво цукрових буряків та насіння соняшнику, за рахунок покращення урожайності (на 75 ц та 3 ц з 1 га), зросло проти 1 листопада 2010р. на 17% та 7% і склало відповідно 2404 та 294 тис.т.
Сприятливі погодні умови збільшили урожайність плодоягідної продукції, картоплі та овочів відкритого ґрунту, що зумовило зростання їх обсягу до минулого року на 45%, 23% та 26%, яке склало 212 тис.т, 1,9 млн.т. та 375 тис.т відповідно.
Сільгосппідприємствами Вінниччини проведено посівну кампанію, догляд за посівами та комплекс осінньо-польових робіт. Так, станом на 1 листопада 2011 року озимі на зерно і зелений корм (включаючи ріпак) посіяно на площі 432 тис.га; під посіви озимих культур підготовлено ґрунт на площі 468 тис.га; оранку на зяб проведено на площі понад 335 тис.га; під посіви цих культур внесено 25 тис.т мінеральних (у поживних речовинах) та 221 тис.т органічних добрив.
В галузі тваринництва за 10 місяців поточного року господарствами усіх категорій області вироблено 76 тис.т м’яса, що на 3% більше, ніж торік, вироблено 749 млн.шт. яєць (на 8% більше) та 723 тис.т молока (на 0,1% більше). Серед областей України вінницькі тваринники зайняли 1-е місце по виробництву молока, 7-е виробництву яєць та 10-е по виробництву м’яса.
Покращилась за звітний період продуктивність сільськогосподарських тварин. Зокрема, зросли: середній надій молока в розрахунку на середнє поголів’я корів на 30 кг; несучість курей-несучок – на 5 яєць.
По всіх категоріях господарств у січні–жовтні п.р. відбулось зниження до минулого року поголів’я великої рогатої худоби на 9%, свиней – на 12%, птиці – на 0,5%, при цьому чисельність овець і кіз зросла на 6%.
На період зимівлі 2011–2012 років у розрахунку на 1 умовну голову є в наявності 16 ц кормових одиниць, що більше до відповідної дати минулого року на 8%.
За 10 місяців 2011р. аграрними підприємствами Вінниччини було одержано майже 4,5 млрд. грн. виручки від реалізації сільськогосподарської продукції, що більше на 22% торішньої. Середні ціни продажу продукції аграрними підприємствами за всіма напрямками реалізації за січень–жовтень 2011р. проти відповідного періоду минулого року зросли на всі основні види сільськогосподарської продукції, крім картоплі та баштанних культур.
Заступник начальника С.В. Рибалко
|