ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Торгівля фармацевтичними виробами в I півріччі 2011 року Печать
Прес-випуски 2011

Фармацевтичні товари відносяться до кола товарів першої необхідності, які впливають на головний пріоритет життя – здоров’я населення. Позбавлені привабливих споживчих властивостей (смакових, зовнішніх тощо), вони входять до кола товарів першої необхідності.

Психологічно споживач налаштований відмовитись від придбання решти продовольчих та непродовольчих товарів заради необхідних для лікування фармацевтичних засобів.

У I півріччі 2011 року через мережу аптечних закладів області та інших підприємств області, які мають на балансі аптеки, було реалізовано фармацевтичних товарів на суму 277,0 млн.грн., що у порівнянних цінах більше відповідного періоду минулого року на 36,9%, перев’язувальних матеріалів та предметів догляду за хворими – на 13,4 млн.грн. (на 12,4%), окулярної оптики – на 2,8 млн.грн. (на 31,4%).

Разом з тим, на 10,5% знизилась обсяги продажу медичних та ортопедичних товарів, за І півріччя їх продано на 5,1 млн.грн.

По обсягах реалізації роздрібний товарооборот аптечної мережі (298,4 млн.грн.) займає друге місце після реалізації бензину моторного через АЗС (593,2 млн.грн.).

Питома вага фармацевтичних товарів в загальному обсязі роздрібного товарообороту склала 8,6%, що більше відповідного періоду минулого року на 0,3 відсоткових пункти, а в обсязі непродовольчих товарів, відповідно, 12,7% (на 0,3% менше відповідного періоду минулого року). Порівняно з іншими товарами, вона перевищила обсяги продажу найбільш вживаних продовольчих товарів: м’яса та м’ясопродуктів, кондитерських виробів, молокопродуктів, хліба та хлібобулочних виробів, плодів, ягід, винограду, та найбільш затратних - автомобілів та автотоварів, які стабільно мають високу структурну складову у обсязі роздрібного товарообороту.

На придбання лікарських засобів була витрачена кожна дванадцята гривна роздрібного товарообороту.

Продаж фармацевтичних товарів через торгову мережу на одну особу склав 168,8 грн., що на 47,1 грн. більше, ніж за відповідний період минулого року, матеріалів перев’язувальних та предметів догляду за хворими - 8,2 грн. (на 1,0 грн. більше), товарів медичних та ортопедичних та окулярної оптики – відповідно 3,1 грн. та 1,7 грн., що майже на рівні минулого року.

У торговій мережі області асортимент фармацевтичних товарів, товарів перев’язувальних та предметів догляду за хворими, окулярної оптики представлений, як товарами імпортного так і вітчизняного виробництва.

За даний період реалізовано фармацевтичних товарів вітчизняного виробництва на суму 118,9 млн.грн. (42,9% їх загального продажу), перев’язувальних матеріалів та предметів догляду за хворими - на 10,0 млн.грн. (74,1%), оптики окулярної – 0,8 млн.грн. (29,7%).

Заступник начальника                                                               С.В. Рибалко

Обновлено 15.09.2011 13:32
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області