Промислове виробництво Вінниччини, прискореними темпами долаючи наслідки кризи в економіці України 2008-2009 років, зросло у 2010 році в порівнянні з попереднім роком на 6,5% (у 2009 році було зафіксовано скорочення обсягів в промисловості на 16,4%).
За темпами промислового виробництва серед регіонів України Вінниччина зайняла 17 місце із результатом промислової діяльності на 4,5 відсоткових пункти нижчим загальнодержавного показника.
Одними із найвищих в промисловому комплексі області були індекси у добувній промисловості, де виробництво зросло на 28,4%. Кар’єрами області у 2010 році було видобуто гальки, гравію, щебеню та каменю дробленого на 17,5% більше, ніж у попередньому році, однак, за цей період на 2,6% скорочено добування каоліну та глин каолінових.
На 7,3% зросло виробництво в переробній промисловості області, а у основній його складовій частині – виробництві харчових продуктів та напоїв, зокрема, досягнуто приросту в межах чотирьох відсотків.
Суттєво вплинув на нарощування обсягів у цьому виді економічної діяльності приріст у цукровій галузі та у виробництві шоколаду та інших кондитерських виробів, що становив 44,2 та 38,8%, відповідно. Так, у 2010 році виробництво цукру білого кристалічного проти попереднього року зросло на 44,6%, а шоколаду та інших продуктів харчових з вмістом какао було випущено більше у 1,7раза.
На 2–7% зросли обсяги у виробництві олії і тваринних жирів та консервуванні овочів та фруктів. Підприємства області виготовили на 1,8% більше олії нерафінованої, на 18% – джемів, желе фруктових чи горіхових, на 8,9% – соків концентрованих, включаючи купажовані.
Разом з тим, на 5–8% не досягнуто рівня 2009 року у таких видах економічної діяльності, як виробництво м’яса та м’ясних продуктів, виробництво молочних продуктів та напоїв.
За підсумками 2010 року м’ясопереробними підприємствами області скорочено випуск: яловичини та телятини мороженої – на 38,0%, м’яса та субпродуктів свійської птиці – на 9,9%, субпродуктів харчових свіжих, парних чи охолоджених – на 15,0%, проте, за цей період на 2,2% зросло виробництво яловичини та телятини свіжої, парної чи охолодженої, на 21,8% – аналогічної продукції із свинини, на 5,2% – ковбасних виробів.
Молочні заводи проти 2009 року у 1,8раза зменшили випуск сирів жирних та у 2,2 раза – продуктів кисломолочних, водночас на 10,5% зросло виробництво молока обробленого рідкого.
Також не досягнуто рівня 2009 року у виробництві: напоїв безалкогольних – на 16,6%, спирту етилового не денатурованого – на 20,6%, борошна – на 7,9%, круп – на 5,8%, виробів хлібобулочних – на 4,1%.
У 2010 році ліквідовано відставання у таких видах економічної діяльності, як машинобудування (індекс виробництва промислової продукції 128,5%), хімічна та нафтохімічна промисловість (119,4%), металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів (114,9%), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції (108,3%), целюлозно-паперове виробництво (102,4%).
Досягнуто приросту на 2,2% у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води.
За 2010 рік підприємствами Вінниччини було реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) на суму 15,3млрд.гривень.
Основу структури реалізованої продукції області складає виробництво харчових продуктів та напоїв, на яке припадає 55,4% загального обсягу, 23,1% продукції реалізують підприємства по виробництву та розподіленню електроенергії, газу та води, 5,0% – машинобудування, 4,7% – хімічної та нафтохімічної промисловості, 2,8% – металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів, 2,4% – іншої неметалевої мінеральної продукції.
В обсязі реалізованої продукції добувної та переробної промисловості переважають товари широкого використання (71,3%), сировинна продукція складає 21,7%, продукція інвестиційного призначення – 5,1%, товари тривалого використання – 1,9%.
Перший заступник начальника В.І.Погорельська
|