Промисловість Вінниччини, що значною мірою орієнтована на виробництво харчової продукції та переробку сільгоспсировини (на неї припадає понад 50% в структурі обсягів реалізованої промислової продукції) традиційно займає провідні позиції на державному рівні по випуску окремих видів продуктів харчування.
Так, вагому частку у всеукраїнське виробництво вносять підприємства по переробці та консервуванні овочів та фруктів, питома вага яких у виробництві джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових складає 45% вітчизняного виробництва, соків натуральних, включаючи концентровані – 14%. На молокопереробних підприємствах Вінниччини випускається майже третина загальнодержавного обсягу виробництва молока обробленого рідкого, 17% – яловичини і телятини, свіжої чи охолодженої та масла вершкового.
Як і раніше, область є лідером по випуску цукру, на її долю припадає 24 % загальнодержавного виробництва (за підсумками роботи 2013 року).
Значне місце займає область і у виробництві виробів кондитерських з цукру (включаючи білий шоколад) – питома вага регіонального випуску даного виду продукції у вітчизняному виробництві складає майже чверть; печива солодкого і вафель – 7%.
З початку поточного року в харчовій промисловості області спостерігається тенденція зростання обсягів виробництва. Так, за підсумками роботи за дев’ять місяців забезпечено приріст виробництва на 18,0%.
У м’ясній промисловості в порівнянні з відповідним періодом попереднього року збільшено виробництво м’яса свійської птиці свіжого чи охолодженого на 15,4 тис.тонн, заморожених продуктів: м’яса свиней на – 0,6 тис.тонн, м’яса свійської птиці – на 25,6 тис.тонн.
На підприємствах з перероблення та консервування овочів та фруктів перевищено рівень січня–вересня 2013р. по випуску соків фруктових та овочевих на 4,9 тис.тонн.
На підприємствах з виробництва жирів збільшився випуск олії соняшникової нерафінованої на 117,8 тис.тонн, маргарину і жирів харчових подібних – на 7,2 тис.тонн.
У молочній промисловості збільшилось виробництво: молока рідкого обробленого – на 60,7 тис.тонн, масла вершкового – на 8,1 тис.тонн, продуктів молоковмісних та сирів жирних – відповідно на 4,3 та 0,6 тис.тонн.
Продовжує набирати темпи виробництва цукрова галузь області. З початку сезону цукроваріння випущено 102,6 тис.тонн цукру, що перевищило майже втричі рівень дев’яти місяців минулого року.
Також у січні–вересні 2014р. в порівнянні з відповідним періодом попереднього року на 5,5 тис.тонн збільшилось виробництво борошна.
Заступник начальника О.В.Шевченко
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 61
|