Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє.
Обсяг споживання продуктів харчування населенням є одними з найважливіших показників рівня життя, який являється своєрідним проявом ефективності сільськогосподарської діяльності та її результативності щодо виробництва життєвих благ.
Найбільше населенням Вінниччини в розрахунку на 1 особу за 2013 рік спожито молока та молокопродуктів 219 кг, овочів та баштанних культур – 176 кг, картоплі – 164 кг, хлібних продуктів – 118 кг, плодів, ягід та винограду – 58 кг, м’яса та м’ясопродуктів – 54 кг, цукру – 41 кг, олії – 14 кг, риби і рибних продуктів – 17 кг та яєць – 314 шт.
За ряд років спостерігається тенденція до збільшення споживання продуктів харчування області. Зокрема, зросли проти 2012р. рівні споживання (в розрахунку на 1 особу): овочів та баштанних культур, м’яса та м’ясопродуктів, риби та рибних продуктів, плодів, ягід та винограду на 1–7%. Cпоживання молока та молочних продуктів, олії залишилось на рівні минулого року.
Рівень споживання багатьох продуктів харчування в області перевищує показник, який склався в цілому по Україні. Так, по споживанню на одну особу олії Вінницька область у 2013р. посіла 3 місце серед регіонів України, рибних продуктів – 4, плодів, ягід та цукру – 5, овочів та баштаних – 6, картоплі – 7 та яєць – 8 місце.
Позитивним також, являється досить високий ступінь калорійності середньодобового раціону населення Вінниччини. Зокрема, серед регіонів України по рівню добової калорійності Вінниччина у 2013 році зайняла 3 місце і переважає середньоукраїнський показник на 7%.
Перший заступник С.В. Рибалко
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 68
|