ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Печать

Методологічні пояснення

Статистичні дані щодо основних показників діяльності підприємств за їх розмірами розраховано за критеріями великих, середніх, малих та мікропідприємств, визначеними у Господарському кодексі України в редакції
від 22.03.2012, а саме:

мікропідприємства - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

малі підприємства - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

великі підприємства - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми  власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) перевищує 250 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності перевищує суму, еквівалентну 50 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

середні підприємства - інші суб’єкти господарювання.

Кі­ль­кість за­йня­тих пра­ців­ни­ків визна­ча­єть­ся з ура­ху­ван­ням шта­т­них, позашта­т­них і не­опла­чу­ва­них (вла­с­ни­ків, за­сно­в­ни­ків під­приєм­с­т­ва та чле­нів їх сімей) пра­ців­ни­ків під­при­єм­с­т­ва.

Кі­ль­кість на­й­ма­них пра­ців­ни­ків визна­ча­єть­ся з ура­ху­ван­ням шта­т­них та позашта­т­них (пра­цю­ю­чих за дого­во­ра­ми та за су­мі­с­ни­ц­т­вом) пра­ців­ни­ків під­при­єм­с­т­ва.

Об­сяг ре­а­лі­зо­ва­ної про­ду­к­ції (товарів, по­слуг) ви­зна­ча­єть­ся за ці­ною про­да­жу відва­н­та­же­ної го­то­вої про­ду­к­ції (товарів, послуг), що зазна­че­на в офо­р­м­ле­них як під­ста­ва для розра­ху­н­ку з по­ку­п­ця­ми (за­мов­ни­ка­ми) доку­ме­н­тах (уклю­ча­ю­чи про­ду­к­цію (товари, по­слу­ги) за ба­р­те­р­ним ко­н­т­ра­к­том), за вирахуванням ПДВ.

Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Оборотні активи – грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом  дванадцяти місяців з дати балансу.

Основна діяльність – операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу.

Операційна діяльність – основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

       Фінансовий результат від операційної діяльності (прибуток, збиток) – визначається  як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та  інших операційних витрат.

Фінансовий результат до оподаткування (прибуток, збиток) – визначається  як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших  доходів (прибутків), фінансових та інших  витрат (збитків).

Рівень рентабельності операційної діяльності – розрахований як відношення фінансового результату  від операційної діяльності до витрат операційної діяльності підприємств.

Обновлено 23.06.2015 16:15
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області