ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Печать

Звіт про проведену роботу сектору з питань запобігання та виявлення корупції
Головного управління статистики у Вінницькій області
за 2014 рік

1. Відомості про:

1) Порушення вимог антикорупційного законодавства.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області порушень вимог антикорупційного законодавства за 2014 рік  не виявлено.

2) Наявність корупційних ризиків за напрямками діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області, управлінь (відділів) статистики у районах та вжиті заходи щодо усунення чи послаблення негативного впливу.

Корупційних ризиків зокрема, таких як конфлікт інтересів, недоброчесність державних службовців, безконтрольність з боку керівництва, наявність дискреційних повноважень, за напрямками діяльності Головного управління статистики  у Вінницькій області  у звітному періоді не виявлено.

3) Результати проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України  «Про затвердження порядку підготовки та оприлюднення звіту про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції»  від 20.10. 2011  № 1094 повідомляємо, що  згідно прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» ст.11, яка регламентує проведення спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, що набрала чинності з 1 січня 2012 року, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області були проведені спеціальні перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави.

За  2014р. на державну службу за результатами проведеної спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави, було прийнято 3 особи (вони успішно пройшли спеціальну перевірку і були прийняті на роботу на конкурсній основі). Додатково одна особа була призначена в порядку переведення з іншого державного органу, стосовно якої вже проводилась спеціальна перевірка і була надана довідка щодо здійснення її. Станом на 01.01.2015року дві особи, згідно Закону України «Про очищення влади», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014р. №563 та  на виконання наказу Державної служби статистики від 07 листопада 2014 року № 329 «Про організацію проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади», проходять перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою  статті 1 Закону України “Про очищення влади».

 

Згідно  додатку №1
до постанови Кабінету 
Міністрів України
від 20 жовтня 2011 р. N1094

ІНФОРМАЦІЯ
про результати проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави

сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області
(найменування державного органу) за  2014 рік

Загальна кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави, що успішно пройшли спеціальну перевірку

Кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних
з виконанням функцій держави, що не пройшли спеціальну перевірку

у зв'язку із притягненням особи до кримінальної відповідальності, в тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості

у зв'язку з виявленням факту про те,
що особа піддана, піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення

у зв'язку з виявленням
недостовірних відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру

у зв'язку з перебуванням особи на диспансерному психіатричному та/або наркологічному обліку

у зв'язку з виявленням недостовірних даних про освіту, наявність наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації

у зв'язку з виявленням інших порушень, передбачених законодавством

3

-

-

-

-

-

-

 

4) Дотримання вимог фінансового контролю.

 Державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області, управлінь (відділів) статистики у районах дотримувались вимог фінансового контролю. Всі державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області (336 осіб) своєчасно подали декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2013 рік та дотримувались вимог статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України        « Про державну службу»,  про що було проінформовано Держстат листом від 03.04.2014 № 20-03/177.

Згідно змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» від 14.05.2013 № 224-VII, суб’єкти декларування, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, зобов’язані подати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язані фінансового характеру  протягом одного року за своїм останнім місцем роботи (служби) за минулий рік за формою і у порядку, визначеними цим Законом. Таких осіб, звільнених станом на 06.01.2014 року налічувалось 18 і всі вони надали декларації за 2013 рік.

Відповідно  змін до законодавства, внесеними Законом України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»,  ознайомлені  з рекомендаціями та роз’ясненнями щодо змін до деяких  статтей  Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», зокрема статті 11 «Спеціальна перевірка щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» та статті 12 «Фінансовий контроль».

З метою надання допомоги щодо заповнення декларації працівниками Головного управління статистики у Вінницькій області, впродовж січня-березня 2014 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами.

Всі особи, які в 2014 році були прийнятті на державну службу до Головного управління статистики у Вінницькій області (4 особи), подали за місцем роботи декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру та майновий стан щодо себе та членів своєї сім’ї за 2013 рік.

У зв’язку із набуттям 14 жовтня 2014 року чинності Закону України від 16 вересня 2014 року №1682-VII «Про очищення влади», в листопаді була проведена семінар-нарада, де прийняли участь начальники та підлеглі працівники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх  працівників.

Відповідно внесених змін до антикорупційного законодавства Законом України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з  Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом,  фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження Зброї масового знищення» .

5) Результати участі у проведенні:

- юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів, що видаються Головним управлінням статистики у Вінницькій області, з метою виявлення чинників, що сприяють чи можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, та вжиті заходи у разі їх виявлення.

З моменту набуття чинності Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (ст.15 «Антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів») Головне управління статистики у Вінницькій області нормативно-правових актів, що підлягають державній реєстрації не видавало. Проведення юридичної експертизи організаційно-розпорядчих документів, що видаються ГУС у Вінницькій області з метою виявлення чинників, що сприяють чи можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, ст.15 вищевказаного Закону України не передбачено.

Тому, антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів Головного управління статистики не здійснювалась.

службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного правопорушення, або невиконання вимог антикорупційного законодавства.

У Головному управлінні статистики у Вінницькій області службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного правопорушення, або невиконання вимог антикорупційного законодавства,  у звітному періоді не проводилось.

6) Проведено роз’яснювальну роботу серед працівників Головного управління статистики у Вінницькій області, у т. ч. про заходи, вжиті для підвищення рівня знань з питань протидії корупції серед державних службовців, які працюють в Головному управлінні статистики у Вінницькій області.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться роз’яснювальні роботи та навчання з питань попередження проявів корупції.

Відповідно до плану роботи сектору з питань запобігання  та виявлення корупції на 2014 рік, затверджених заходів та наказів Головного управління статистики у Вінницькій області  сектором з питань запобігання та виявлення корупції проаналізовано стан додержання положень законодавчих актів про державну службу та боротьбу з корупцією в органах державної статистики області.

Аналіз свідчить, що керуючись Законами України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про державну службу» та іншими нормативними актами (нової редакції щодо  змін до законодавства, внесеними Законом України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»),  Законом України від 16 вересня 2014 року №1682-VII «Про очищення влади», структурні підрозділи ГУС, управління (відділи) статистики у районах продовжують вживати заходів щодо запобігання порушення законодавства, добору, розстановки і виховання кадрів, додержання вимог законодавства при просуванні по службі, посилення виконавчої і трудової дисципліни.

Керівництвом Головного управління статистики, начальниками структурних підрозділів та управлінь (відділів) статистики у районах  проводиться індивідуальна виховна робота з працівниками органів держстатистики області, спрямована на підвищення особистої відповідальності кожного за суворе додержання законів,  фінансово-бюджетної дисципліни, збереження державного майна, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисних цілях, попередження корупційних правопорушень, інших порушень законодавства.

На колегії ГУС У Вінницькій області 21 лютого 2014 року було  розглянуто питання щодо дотримання Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції»  в органах державної статистики  області у 2013 році.

На колегії ГУС У Вінницькій області 18 травня 2014 року було розглянуто питання «Про стан виконання державними службовцями ГУС ст. 13 Закону України “Про державну службу”, ст. 12 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо результатів декларування доходів державних службовців ГУС в Вінницькій області за 2013 рік.”

В червні на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями  ГУС у Вінницькій області ст.6  Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень  використання службового становища.

На колегії ГУС У Вінницькій області 26 липня 2014 року було розглянуто питання «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2014 року».

В серпні поточного року на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах  було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями  ГУС у Вінницькій області ст.7 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень  щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та ст.368 щодо відповідальності за одержання хабара.

«План заходів з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики у Вінницькій області на 2014 рік» затверджений начальником  ГУС у Вінницькій області від 25.12.2013  виконується в повному обсязі згідно термінів виконання. Порушень Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» станом на 01.01.2015 року не виявлено. Виконання зазначених заходів постійно контролюється керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядається на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

Випадків корупційних правопорушень не виявлено та притягнених винних осіб до адміністративної відповідальності не має.

Прийняття на роботу в органи державної статистики на посади державних службовців здійснювалось, як це передбачено ст.ст. 15, 25 Закону України “Про державну службу”, Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців” від 25.02.2002 року №169, на конкурсній основі.

Проаналізувавши стан справ можна зробити висновки, що начальники управлінь (відділів) статистики у районах та начальники управлінь (відділів) Головного управління статистики у Вінницькій області  дотримуються вимог законодавчих актів про державну службу та запобігання і протидії корупції, а проведення системних заходів профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень, підвищення особистої відповідальності, суворе додержання законів, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях, своєчасне та оперативне проведення роз’яснень щодо змін  антикорупційного законодавства сприяло своєчасному попередженню проявів корупції .

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактичні та просвітницькі заходи, наради, семінари,  роз’яснювальні роботи та навчання з питань антикорупційного законодавства, зокрема на протязі  2014 року були проведені тематичні семінари.

З метою надання допомоги щодо заповнення декларації працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області впродовж січня-березня 2014 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій. З цього приводу, була проведена тематична нарада з представником управління по боротьбі з організованою злочинністю   УМВС України у Вінницькій області заступником начальника відділу по боротьбі з корупцією - майором міліції Родюком О.В., де всі присутні мали змогу додатково набути практичні знання щодо вимог заповнення декларацій та  відповідальності, що безпосередньо несе сам декларант за неподання або несвоєчасне подання декларації.

Всі державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області (336 осіб) своєчасно подали декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2013 рік та дотримувались вимог статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України « Про державну службу».

В лютому була проведена семінар-нарада «Урегулювання конфлікту інтересів», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В березні звітного періоду начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Обмеження, пов’язані з проходженням державної служби».

В квітні була проведена семінар-нарада «Спеціальні обмеження щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Кримінальна або адміністративна відповідальність за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених  ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В травні звітного періоду начальники структурних  підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Види корупційних правопорушень. Кваліфікації корупційного правопорушення».

В травні 2014 року згідно з планом–графіком підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (розпорядження голови облдержадміністрації №749 від 28.12. 2012р.) в Центрі передпідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області прийняла участь завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції з питання проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

В червні була проведена семінар-нарада «Виникнення конфлікту інтересів державних службовців та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення», де прийняли участь начальники галузевих підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В липні була проведена семінар-нарада «Боротьба з корупцією: черговий виток законодавчих новацій», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В серпні звітного періоду начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Міжнародний досвід визначення корупційних ризиків та можливості його використання в Україні». А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

У зв’язку із набуттям 04 червня 2014 року чинності Закону України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

В серпні 2014 року згідно з планом–графіком підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (розпорядження голови облдержадміністрації №749 від 28.12. 2012р.) в Центрі передпідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області прийняла участь завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції з питання проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

У зв’язку із набуттям 04 червня 2014 року чинності Закону України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

У зв’язку із набуттям 14 жовтня 2014 року чинності Закону України від 16 вересня 2014 року №1682-VII «Про очищення влади», в листопаді була проведена семінар-нарада «Люстрація в деталях: як і в які терміни буде проходити очищення влади», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

Відповідно внесених змін до антикорупційного законодавства Законом України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з  Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом,  фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження Зброї масового знищення» .

Відповідно до планів заходів Держстату та ГУС у Вінницькій області щодо запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики,   на веб-сайті ГУС у Вінницькій області постійно оновлюється рубрика «Запобіганням проявам корупції», в якій розміщено:

- звіт про результати проведення в Головному управлінні статистики у Вінницькій області цілеспрямованих заходів, направлених на підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції за 2013 рік;

- план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції і застосування антикорупційних діянь в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік;

- план заходів щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів державних службовців Головного управління статистики у Вінницькій області та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення на 2014 рік;

- оприлюднено декларації начальника Головного управління статистики у Вінницькій області та його заступників за 2013 рік;

- графік проведення прямих телефонних ліній на тему: «Суспільство проти корупції в Головному управлінні статистики у Вінницькій області в 2014 році».

- список працівників, визначених відповідальними за реалізацію заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2014році.

- коментарі до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 13.05.2014р. №1261-VII – «Боротьба з корупцією: черговий виток законодавчих новацій.

- звіт   про  результати  проведеної   антикорупційної роботи   Головного  управління  статистики   у  Вінницькій    області   за   9 місяців 2014 року»;

- коментарі до Закону України «Про запобігання корупції»;

- коментарі до Закону України «Про очищення влади»;

- коментарі до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню)доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

2. Інформація про пропозиції, надані відповідальними особами начальнику Головного управління статистики у Вінницькій області, щодо удосконалення роботи в управлінні із забезпечення виконання вимог антикорупційного законодавства.

На виконання вимог антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області  у сфері запобігання та виявлення корупції,  профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики, сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2012 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області  даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни. На протязі  2014 року згідно графіку-плану перевірок, завідувачем сектору з питань запобігання та виявлення корупції були здійснені перевірки статистичної звітності на повноту її подання респондентами та заповнення відповідно до бланку форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення в галузевих підрозділів та  управлінь (відділів) статистики у районах  області. Вищевказані дані про перевірки, розглядались на щотижневих  нарадах, які проводив начальник  ГУС у Вінницькій області.

З метою дотримання вимог Держстату по забезпеченню повноти охоплення звітуючих одиниць та 100% наявності звітів, контролю за належним станом звітної дисципліни респондентів та для запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства керівництвом ГУС у Вінницькій області, були розроблені та затверджені «Рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики Вінницької області по відношенню до неподання в установлені терміни статистичної звітності респондентами», затверджено заходи по повноті охоплення респондентів щодо подання даних державних статистичних спостережень, включених до вибірки, згідно вказівок Держстату та представлених до органів державної статистики в електронному вигляді (електронні звіти) та на паперових носіях.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2011   № 1195  «Про затвердження порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям»  та відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2013 №100  «Про затвердження Порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки  Головному управлінню статистики у Вінницькій області і  комісії  для  оцінки вартості дарунка, вирішення питання  щодо можливості його використання, місця та строку зберігання та  її Положення».

3. Інформація про розгляд питання щодо запобігання та виявлення корупції на засіданнях колегії територіального органу державної статистики, нарадах.

Начальником  ГУС у Вінницькій області від 25.12.2013 р. затверджено план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік.  Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб. Всі вище перелічені заходи виконані в повному обсязі в зазначені терміни.

На колегії ГУС У Вінницькій області 21 лютого було розглянуто питання щодо дотримання Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції»  в органах державної статистики  області у 2013 році.

На колегії ГУС У Вінницькій області 18 травня 2014 року було розглянуто питання «Про стан виконання державними службовцями ГУС ст. 13 Закону України “Про державну службу”, ст. 12 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо результатів декларування доходів державних службовців ГУС в Вінницькій області за 2013 рік.”

На колегії ГУС У Вінницькій області 26 липня 2014 року було розглянуто питання «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2014 року».

На виконання вимог антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області  у сфері запобігання та протидії корупції,  профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики,   сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 20.02.2014 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області  даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних правопорушень.

4. Взаємодія з громадськістю з питань запобігання та виявлення корупції, у тому числі в частині проведення громадської антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів, розроблених територіальним органом державної статистики.

В січні-лютому 2014 року на інформаційному стенді ГУС «Суспільство проти корупції» розміщено наступну інформацію: «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік»; «Інформація про  притягнення до кримінальної відповідальності, за отримання хабара, колишнього начальника відділу Держкомзему у Мурованокуриловецькому районі»; «Список державних службовців органів виконавчої влади Вінницької області, які притягувались до адміністративної відповідальності за корупційні діяння»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області»;   Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 13.05.2014 №1261-VII.

В січні-лютому 2014 року на офіційному веб-сайті ГУС у Вінницькій області оновлено рубрику «Антикорупційна діяльність», в якій розміщено: «Список працівників, визначених відповідальними за реалізацію заходів щодо запобігання та протидії корупції»; «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області.

В травні 2014 року було оновлено рубрику «Гаряча лінія. Пряма телефонна лінія на тему «Боротьба з корупцією». Згідно внесених змін громадяни отримали можливість щоденно, в режимі он-лайн, звертатись до сектору з питань запобігання та протидії корупції із зверненнями та отримувати кваліфіковані правові консультації щодо антикорупційного законодавства. Також, змінено графік проведення сектором запобігання та протидії корупції гарячої телефонної лінії, згідно якого, громадяни можуть безпосередньо звернутись  до працівника сектору, щоденно з 16.00 до 18.00.

Станом на 01.01.2015  року у  Головному управлінні статистики у Вінницькій області не було жодного державного службовця,   притягнутого  до відповідальності за скоєння корупційних правопорушень.

5. Участь в  соціологічних   дослідженнях,   що проводилися державними та недержавними науково-дослідними установами на замовлення Головного управління статистики у Вінницькій області,  з питань поширення корупції та їх результати.

Соціологічні дослідження з питань поширення корупції та їх результати у Головному  управлінні статистики у Вінницькій області у звітному періоді не проводились.

6. Відомості про працівників Головного управління статистики у Вінницькій області, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень за такою формою:

Найменування територіального органу державної статистики

Призвіще, імя та по батькові, посада, категорія і ранг державного службовця, притягнутого до відповідальності

Ознаки корупційного правопорушення

Прийняте судом рішення (стаття, вид покарання, сума накладеного штрафу, грн.)

Заходи, вжиті до державного службовця згідно із статтею 30 Закону України «Про державну службу»

1

2

3

4

5

-

-

-

-

-

 

7. Відомості про заходи, здійснені з боку керівництва Головного управління статистики у Вінницькій області, щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

З метою дотримання вимог Держстату України по забезпеченню повноти охоплення звітуючих одиниць та стовідсоткової наявності звітів, контроль за належним станом звітної дисципліни респондентів та для запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства керівництвом ГУС у Вінницькій області були розроблені та затверджені «Рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики Вінницької області по відношенню до неподання в установлені терміни статистичної звітності респондентами» та  затверджено заходи по повноті охоплення респондентів щодо подання даних державних статистичних спостережень, включених до вибірки, згідно вказівок Держстату та представлених до органів державної статистики в електронному вигляді (електронні звіти) та на паперових носіях.

Начальником  ГУС у Вінницькій області затверджені заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік.  Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних правопорушень.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактично-роз’яснювальні роботи серед державних службовців щодо дотримання ними вимог антикорупційного законодавства, а забезпечення своєчасного контролю виконання вимог Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» сприяло попередженню порушень  серед державних службовців ГУС у Вінницькій області за 2014 рік.

 

Начальник                                                                                                         С.Н.Ігнатов

 

Завідувач сектору з питань

запобігання та виявлення корупції                                                            О.М..Бережнюк

  1. 1. Відомості про:

  1. 1) Порушення вимог антикорупційного законодавства.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області порушень вимог антикорупційного законодавства за 9 місяців поточного року  не виявлено.

  1. 2) Наявність корупційних ризиків за напрямками діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області, управлінь (відділів) статистики у районах та вжиті заходи щодо усунення чи послаблення негативного впливу.

Корупційних ризиків зокрема, таких як конфлікт інтересів, недоброчесність державних службовців, безконтрольність з боку керівництва, наявність дискреційних повноважень, за напрямками діяльності Головного управління статистики  у Вінницькій області  у звітному періоді не виявлено.

3)  Результати проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України  «Про затвердження порядку підготовки та оприлюднення звіту про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції»  від 20.10. 2011  № 1094 повідомляємо, що  згідно прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» ст.11, яка регламентує проведення спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, що набрала чинності з 1 січня 2012 року, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області були проведені спеціальні перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави.

За 9 місяців 2014р. на державну службу за результатами проведеної спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави, було прийнято 2 особи (вони успішно пройшли спеціальну перевірку і були прийняті на роботу на конкурсній основі).

 

Згідно  додатку №1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 20 жовтня 2011 р. N 1094

 

ІНФОРМАЦІЯ
про результати проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави

сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області
(найменування державного органу)

за  9 місяців 2014 року

Загальна кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави, що успішно пройшли спеціальну перевірку

Кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних
з виконанням функцій держави, що не пройшли спеціальну перевірку

у зв'язку із притягненням особи до кримінальної відповідальності, в тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості

у зв'язку з виявленням факту про те,
що особа піддана, піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення

у зв'язку з виявленням
недостовірних відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру

у зв'язку з перебуванням особи на диспансерному психіатричному та/або наркологічному обліку

у зв'язку з виявленням недостовірних даних про освіту, наявність наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації

у зв'язку з виявленням інших порушень, передбачених законодавством

2

-

-

-

-

-

-

4)    Дотримання вимог фінансового контролю.

Державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області, управлінь (відділів) статистики у районах дотримувались вимог фінансового контролю. Всі державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області (336 осіб) своєчасно подали декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2013 рік та дотримувались вимог статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України « Про державну службу»,  про що було проінформовано ДСCУ листом від 03.04.2014 № 20-03/177.

Відповідно  змін до законодавства, внесеними Законом України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»,  ознайомлені  з рекомендаціями та роз’ясненнями щодо змін до деяких  статтей  Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», зокрема статті 11 «Спеціальна перевірка щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» та статті 12 «Фінансовий контроль».

 5)   Результати участі у проведенні:

- юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів, організаційно-розпорядчих документів, що видаються Головним управлінням статистики у Вінницькій області, з метою виявлення чинників, що сприяють чи можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, та вжиті заходи у разі їх виявлення.

З моменту набуття чинності Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (ст.15 «Антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів») Головне управління статистики у Вінницькій області нормативно-правових актів, що підлягають державній реєстрації не видавало. Проведення юридичної експертизи організаційно-розпорядчих документів, що видаються ГУС у Вінницькій області з метою виявлення чинників, що сприяють чи можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, ст.15 вищевказаного Закону України не передбачено.

Тому, антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів Головного управління статистики не здійснювалась.

–службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного правопорушення, або невиконання вимог антикорупційного законодавства.

У Головному управлінні статистики у Вінницькій області службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного правопорушення, або невиконання вимог антикорупційного законодавства,  у звітному періоді не проводилось.

 6) Проведено роз’яснювальну роботу серед працівників Головного управління статистики у Вінницькій області, у т. ч. про заходи, вжиті для підвищення рівня знань з питань протидії корупції серед державних службовців, які працюють в Головному управлінні статистики у Вінницькій області.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться роз’яснювальні роботи та навчання з питань попередження проявів корупції.

Відповідно до плану роботи на 2014 рік, затверджених заходів та наказів Головного управління статистики у Вінницькій області  сектором з питань запобігання та виявлення корупції проаналізовано стан додержання положень законодавчих актів про державну службу та боротьбу з корупцією в органах державної статистики області.

Аналіз свідчить, що керуючись Законами України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про державну службу» та іншими нормативними актами (нової редакції щодо  змін до законодавства, внесеними Законом України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»), структурні підрозділи ГУС, управління (відділи) статистики у районах продовжують вживати заходи щодо запобігання порушення законодавства, добору, розстановки і виховання кадрів, додержання вимог законодавства при просуванні по службі, посилення виконавчої і трудової дисципліни.

Керівництвом Головного управління статистики, начальниками структурних підрозділів та управлінь (відділів) статистики у районах  проводиться індивідуальна виховна робота з працівниками органів держстатистики області, спрямована на підвищення особистої відповідальності кожного за суворе додержання законів,  фінансово-бюджетної дисципліни, збереження державного майна, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисних цілях, попередження корупційних правопорушень, інших порушень законодавства.

      На колегії ГУС У Вінницькій області 21 лютого 2014 року було розглянуто питання щодо дотримання Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції»  в органах державної статистики  області у 2013 році.

На колегії ГУС У Вінницькій області 18 травня 2014 року було розглянуто питання «Про стан виконання державними службовцями ГУС ст. 13 Закону України “Про державну службу”, ст. 12 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо результатів декларування доходів державних службовців ГУС в Вінницькій області за 2013 рік.”

В червні на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями  ГУС у Вінницькій області ст.6  Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень  використання службового становища.

На колегії ГУС У Вінницькій області 26 липня 2014 року було розглянуто питання «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2014 року».

В серпні поточного року на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах  було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями  ГУС у Вінницькій області ст.7 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень  щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та ст.368 щодо відповідальності за одержання хабара.

«План заходів з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики у Вінницькій області на 2014 рік» затверджений начальником  ГУС у Вінницькій області від 25.12.2013  виконується в повному обсязі згідно термінів виконання. Порушень Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» станом на 01.10.2014 року не виявлено. иконання зазначених заходів постійно контролюється керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядається на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

Випадків корупційних правопорушень не виявлено та притягнених винних осіб до адміністративної відповідальності не має.

Прийняття на роботу в органи державної статистики на посади державних службовців здійснювалось, як це передбачено ст.ст. 15, 25 Закону України “Про державну службу”, Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців” від 25.02.2002 року №169, на конкурсній основі.

Проаналізувавши стан справ можна зробити висновки, що начальники управлінь (відділів) статистики у районах та начальники управлінь (відділів) Головного управління статистики у Вінницькій області в основному дотримуються вимог законодавчих актів про державну службу та запобігання і протидії корупції, а проведення системних заходів профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень, підвищення особистої відповідальності, суворе додержання законів, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях, своєчасне та оперативне проведення роз’яснень щодо змін  антикорупційного законодавства сприяло своєчасному попередженню проявів корупції .

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактичні та просвітницькі заходи, наради, семінари,  роз’яснювальні роботи та навчання з питань антикорупційного законодавства, зокрема на протязі 9 місяців 2014 року були проведені тематичні семінари.

З метою надання допомоги щодо заповнення декларації працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області впродовж січня-березня 2014 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами. З цього приводу, була проведена тематична нарада з представником управління по боротьбі з організованою злочинністю   УМВС України у Вінницькій області заступником начальника відділу по боротьбі з корупцією - майором міліції Родюком О.В., де всі присутні мали змогу додатково набути практичні знання щодо вимог заповнення декларацій та  відповідальності, що безпосередньо несе сам декларант за неподання або несвоєчасне подання декларації.

Всі державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області (336 осіб) своєчасно подали декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2013 рік та дотримувались вимог статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України « Про державну службу».

В лютому була проведена семінар-нарада «Урегулювання конфлікту інтересів», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В березні звітного періоду начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Обмеження, пов’язані з проходженням державної служби».

В квітні була проведена семінар-нарада «Спеціальні обмеження щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Кримінальна або адміністративна відповідальність за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених  ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В травні звітного періоду начальники структурних  підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Види корупційних правопорушень. Кваліфікації корупційного правопорушення».

В травні 2014 року згідно з планом–графіком підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (розпорядження голови облдержадміністрації №749 від 28.12. 2012р.) в Центрі передпідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області прийняла участь завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції з питання проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

В червні була проведена семінар-нарада «Виникнення конфлікту інтересів державних службовців та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення», де прийняли участь начальники галузевих підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В липні була проведена семінар-нарада «Боротьба з корупцією: черговий виток законодавчих новацій», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В серпні звітного періоду начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Міжнародний досвід визначення корупційних ризиків та можливості його використання в Україні». А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

У зв’язку із набуттям 04 червня 2014 року чинності Закону України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

В липні була проведена семінар-нарада «Боротьба з корупцією: черговий виток законодавчих новацій», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В серпні звітного періоду начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Міжнародний досвід визначення корупційних ризиків та можливості його використання в Україні». А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В серпні 2014 року згідно з планом–графіком підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (розпорядження голови облдержадміністрації №749 від 28.12. 2012р.) в Центрі передпідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області прийняла участь завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції з питання проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

У зв’язку із набуттям 04 червня 2014 року чинності Закону України від 13 травня 2014 року №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України»  всі працівники  структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Відповідно до планів заходів Держстату України та ГУС у Вінницькій області щодо запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики,   на веб-сайті ГУС у Вінницькій області постійно оновлюється рубрика «Запобіганням проявам корупції», в якій розміщено:

      - звіт про результати проведення в Головному управлінні статистики у Вінницькій області цілеспрямованих заходів, направлених на підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції за 2013 рік;

      - план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції і застосування антикорупційних діянь в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік;

        - план заходів щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів державних службовців Головного управління статистики у Вінницькій області та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення на 2014 рік;

       - оприлюднено декларації начальника Головного управління статистики у Вінницькій області та його заступників за 2013 рік;

       - графік проведення прямих телефонних ліній на тему: «Суспільство проти корупції в Головному управлінні статистики у Вінницькій області в 2014 році».

      - список працівників, визначених відповідальними за реалізацію заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2014році.

       - коментарі до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 13.05.2014р. №1261-VII – «Боротьба з корупцією: черговий виток законодавчих новацій.

 

2. Інформація про пропозиції, надані відповідальними особами начальнику Головного управління статистики у Вінницькій області, щодо удосконалення роботи в управлінні із забезпечення виконання вимог антикорупційного законодавства.

На виконання антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області  у сфері запобігання та виявлення корупції,  профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики, сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2012 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області  даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни. З січня по вересень включно 2014 року згідно графіку-плану перевірок, сектором з питань запобігання та виявлення корупції були здійснені перевірки статистичної звітності на повноту її подання респондентами та заповнення відповідно до бланку форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення в галузевих підрозділів та  управлінь (відділів) статистики у районах  області. Вищевказані дані про перевірки, розглядались на щотижневих  нарадах, які проводив начальник  ГУС у Вінницькій області.

Керівництвом ГУС у Вінницькій області з метою дотримання вимог Держстату України та забезпечення належного стану звітної дисципліни, повноти охоплення звітуючих одиниць,  запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства, були розроблені та направлені для вивчення та використання в роботі рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики у Вінницькій області по відношенню до неподання в установленні терміни статистичної звітності респондентами.

З метою дотримання вимог Держстату України по забезпеченню повноти охоплення звітуючих одиниць та 100% наявності звітів, контролю за належним станом звітної дисципліни респондентів та для запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства керівництвом ГУС у Вінницькій області, були розроблені та затверджені «Рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики Вінницької області по відношенню до неподання в установлені терміни статистичної звітності респондентами», затверджено заходи по повноті охоплення респондентів щодо подання даних державних статистичних спостережень, включених до вибірки, згідно вказівок ДКСУ та представлених до органів державної статистики в електронному вигляді (електронні звіти) та на паперових носіях.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2011   № 1195  «Про затвердження порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям» та відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2013 №100  «Про затвердження Порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки  Головному управлінню статистики у Вінницькій області і  комісії  для  оцінки вартості дарунка, вирішення питання  щодо можливості його використання, місця та строку зберігання та  її Положення».

 

3.   Інформація про розгляд питання щодо запобігання та виявлення корупції на засіданнях колегії територіального органу державної статистики, нарадах.

Начальником  ГУС у Вінницькій області від 25.12.2013 р. затверджено план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік.  Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб. Всі вище перелічені заходи виконані в повному обсязі в зазначені терміни.

На колегії ГУС У Вінницькій області 21 лютого було розглянуто питання щодо дотримання Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції»  в органах державної статистики  області у 2013 році.

На колегії ГУС У Вінницькій області 18 травня 2014 року було розглянуто питання «Про стан виконання державними службовцями ГУС ст. 13 Закону України “Про державну службу”, ст. 12 Закону України  «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо результатів декларування доходів державних службовців ГУС в Вінницькій області за 2013 рік.”

На колегії ГУС У Вінницькій області 26 липня 2014 року було розглянуто питання «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2014 року».

На виконання антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області  у сфері запобігання та протидії корупції,  профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики,   сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 20.02.2014 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області  даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних правопорушень.

 

4.  Взаємодія з громадськістю з питань запобігання та виявлення корупції, у тому числі в частині проведення громадської антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів, розроблених територіальним органом державної статистики.

В січні-лютому 2014 року на інформаційному стенді ГУС «Суспільство проти корупції» розміщено наступну інформацію: «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік»; «Інформація про  притягнення до кримінальної відповідальності, за отримання хабара, колишнього начальника відділу Держкомзему у Мурованокуриловецькому районі»; «Список державних службовців органів виконавчої влади Вінницької області, які притягувались до адміністративної відповідальності за корупційні діяння»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області»; «Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції Головного управління статистики у Вінницькій області за 2013 рік»;  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері  державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 13.05.2014 №1261-VII.

В січні-лютому 2014 року на офіційному веб-сайті ГУС у Вінницькій області оновлено рубрику «Антикорупційна діяльність», в якій розміщено: «Список працівників, визначених відповідальними за реалізацію заходів щодо запобігання та протидії корупції»; «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області»; «Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції в Головному управлінні статистики у Вінницькій області за 2013 рік».

В травні 2014 року було оновлено рубрику «Гаряча лінія. Пряма телефонна лінія на тему «Боротьба з корупцією». Згідно внесених змін громадяни отримали можливість щоденно, в режимі он-лайн, звертатись до сектору з питань запобігання та протидії корупції із зверненнями та отримувати кваліфіковані правові консультації щодо антикорупційного законодавства. Також, змінено графік проведення сектором запобігання та протидії корупції гарячої телефонної лінії, згідно якого, громадяни можуть безпосередньо звернутись  до працівника сектору, щоденно з 16.00 до 18.00.

Станом на 01.10.2014  року у  Головному управлінні статистики у Вінницькій області не було жодного державного службовця, притягнутого до відповідальності за скоєння корупційних правопорушень.

5.  Участь в  соціологічних   дослідженнях,   що проводилися державними та недержавними науково-дослідними установами на замовлення Головного управління статистики у Вінницькій області,  з питань поширення корупції та їх результати.

Соціологічні дослідження з питань поширення корупції та їх результати у Головному  управлінні статистики у Вінницькій області у звітному періоді не проводились.

6. Відомості про працівників Головного управління статистики у Вінницькій області, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень за такою формою:

Найменування територіального органу державної статистики

Призвіще, імя та по батькові, посада, категорія і ранг державного службовця, притягнутого до відповідальності

Ознаки корупційного правопорушення

Прийняте судом рішення (стаття, вид покарання, сума накладеного штрафу, грн..)

Заходи, вжиті до державного службовця згідно із статтею 30 Закону України «Про державну службу»

1

2

3

4

5

-

-

-

-

-

 

7. Відомості про заходи, здійснені з боку керівництва Головного управління статистики у Вінницькій області, щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

З метою дотримання вимог Держстату України по забезпеченню повноти охоплення звітуючих одиниць та стовідсоткової наявності звітів, контроль за належним станом звітної дисципліни респондентів та для запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства керівництвом ГУС у Вінницькій області були розроблені та затверджені «Рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики Вінницької області по відношенню до неподання в установлені терміни статистичної звітності респондентами» та  затверджено заходи по повноті охоплення респондентів щодо подання даних державних статистичних спостережень, включених до вибірки, згідно вказівок ДССУ та представлених до органів державної статистики в електронному вигляді (електронні звіти) та на паперових носіях.

Начальником  ГУС у Вінницькій області затверджені заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2014 рік.  Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактично-роз’яснювальні роботи серед державних службовців працівників ГУС у Вінницькій області щодо дотримання ними антикорупційного законодавства.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних правопорушень.


Начальник                                                                                                                  С.Н.Ігнатов

 

Завідувач сектору з питань
запобігання та виявлення корупції                                                                        О.М..Бережнюк

Звіт про проведену роботу сектору з питань запобігання
та виявлення корупції
Головного управління статистики
у Вінницькій області за 2013 рік

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області порушень вимог антикорупційного законодавства за 2013 рік не виявлено.

Корупційних ризиків зокрема, таких як конфлікт інтересів, недоброчесність державних службовців, безконтрольність з боку керівництва, наявність дискреційних повноважень, за напрямками діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області за звітний період не виявлено.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку підготовки та оприлюднення звіту про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції» від 20.10. 2011 № 1094 повідомляємо, що згідно прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» ст.11, яка регламентує проведення спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, що набрала чинності з 1 січня 2012 року, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області були проведені спеціальні перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави.

За 2013р. на державну службу за результатами проведеної спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави, було прийнято 4 особи (всі чотири особи успішно пройшли спеціальну перевірку і були прийняті на роботу на конкурсній основі).

ІНФОРМАЦІЯ
про результати проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави

Загальна кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави, що успішно пройшли спеціальну перевірку

Кількість осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних
з виконанням функцій держави, що не пройшли спеціальну перевірку

у зв'язку із притягненням особи до кримінальної відповідальності, в тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості

у зв'язку з виявленням факту про те,
що особа піддана, піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення

у зв'язку з виявленням
недостовірних відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру

у зв'язку з перебуванням особи на диспансерному психіатричному та/або наркологічному обліку

у зв'язку з виявленням недостовірних даних про освіту, наявність наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації

у зв'язку з виявленням інших порушень, передбачених законодавством

4

-

-

-

-

-

-

Державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області, управлінь (відділів) статистики у районах дотримувались вимог фінансового контролю. Всі державні службовці Головного управління статистики у Вінницькій області (349 осіб) своєчасно подали декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2012 рік та дотримувались вимог статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України « Про державну службу», про що було проінформовано ДСCУ листом від 12.04.2013 № 20-03/93.

Відповідно змін до законодавства, внесеними Законом України від 14 травня 2013 року №224-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» всі працівники структурних підрозділів ГУС та управлінь (відділів) статистики у районах (включаючи фахівців з інтерв’ювання) ознайомлені під особистий підпис з матеріалами щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, додатково ознайомлені з порівняльною таблицею змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», ознайомлені з рекомендаціями та роз’ясненнями щодо змін до деяких статтей Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», зокрема статті 11 «Спеціальна перевірка щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування» та статті 12 «Фінансовий контроль».

З моменту набуття чинності Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (ст.15 «Антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів») Головне управління статистики у Вінницькій області нормативно-правових актів, що підлягають державній реєстрації не видавало. Проведення юридичної експертизи організаційно-розпорядчих документів, що видаються ГУС у Вінницькій області з метою виявлення чинників, що сприяють чи можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, ст.15 вищевказаного Закону України не передбачено.

Тому, антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів Головного управління статистики не здійснювалась.

У Головному управлінні статистики у Вінницькій області службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного порушення, або невиконання вимог антикорупційного законодавства, у звітному періоді не проводилось.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться роз’яснювальні роботи та навчання з питань попередження проявів корупції.

Відповідно до плану роботи на 2013 рік, затверджених заходів та наказів Головного управління статистики у Вінницькій області сектором з питань запобігання та виявлення корупції проаналізовано стан додержання положень законодавчих актів про державну службу та боротьбу з корупцією в органах державної статистики області.

Аналіз свідчить, що керуючись Законами України «Про засади запобігання і протидії корупції», «Про державну службу» та іншими нормативними актами (нової редакції щодо змін до законодавства, внесеними Законом України від 14 травня 2013 року №224-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики»), структурні підрозділи ГУС, управління (відділи) статистики у районах продовжують вживати заходи щодо запобігання порушення законодавства, добору, розстановки і виховання кадрів, додержання вимог законодавства при просуванні по службі, посилення виконавчої і трудової дисципліни.

Керівництвом Головного управління статистики, начальниками галузевих підрозділів та управлінь (відділів) статистики у районах проводиться індивідуальна виховна робота з працівниками органів держстатистики області, спрямована на підвищення особистої відповідальності кожного за суворе додержання законів, фінансово-бюджетної дисципліни, збереження державного майна, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисних цілях, попередження корупційних правопорушень, інших порушень законодавства.

На колегії ГУС у Вінницькій області 28 лютого 2013 року було розглянуто питання щодо дотримання Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» в органах державної статистики області у 2012 році.

На колегії ГУС у Вінницькій області 24 травня 2013 року було розглянуто питання «Про стан виконання державними службовцями ГУС у Вінницькій області ст. 13 Закону України “Про державну службу”, ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо результатів декларування доходів державних службовців ГУС у Вінницькій області за 2012 рік.”

В червні на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями ГУС у Вінницькій області ст.6 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень використання службового становища.

На колегії ГУС у Вінницькій області 26 липня 2013 року було розглянуто питання «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2013 року».

В серпні 2013 року на нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах було розглянуто питання про стан виконання державними службовцями ГУС у Вінницькій області ст.7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та ст.368 ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», а саме, щодо відповідальності за одержання хабара.

На нараді з начальниками підрозділів ГУС у Вінницькій області та управлінь (відділів) статистики у районах було розглянуто ряд питаннь, зокрема «Про дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області за 9 місяців 2013 року», про стан виконання державними службовцями ГУС у Вінницькій області ст.369 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо пропозиції або давання хабара.

«План заходів з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики у Вінницькій області на 2013 рік» затверджений начальником ГУС у Вінницькій області від 05.03.2013 виконується в повному обсязі згідно термінів виконання. Порушень Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» станом на 01.10.2013 року не виявлено. Виконання зазначених заходів постійно контролюється керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядається на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

Випадків корупційних правопорушень не виявлено та притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності не має.

Прийняття на роботу в органи державної статистики на посади державних службовців здійснювалось, як це передбачено ст.ст. 15, 25 Закону України “Про державну службу”, Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців” від 25.02.2002 року №169, на конкурсній основі.

Проаналізувавши стан справ можна зробити висновки, що начальники управлінь (відділів) статистики у районах та начальники управлінь (відділів) Головного управління статистики у Вінницькій області в основному дотримуються вимог законодавчих актів про державну службу та запобігання і протидії корупції. 

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактичні та просвітницькі заходи, наради, семінари, роз’яснювальні роботи та навчання з питань попередження проявів корупції, зокрема на протязі 2013 року були проведені постійно діючі тематичні семінари.

В січні проведена семінар-нарада «Вивчення «ДНК» корупції – один із напрямків ефективної антикорупційної політики держави», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області, а для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

На виконання рекомендації сектору з питань запобігання та протидії корупції, викладеної в листі до начальників управлінь (відділів) статистики у районах, було проведено семінар «Зарубіжний досвід реалізації антикорупційної політики», направлено для використання в роботі навчально-методичний посібник, з коментарями до основних статей Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», нормативно-правова база, що регламентує питання запобігання і виявлення корупції, доступ до публічної інформації та захист персональних даних. Всі працівники управлінь (відділів) статистики у районах під підпис ознайомлені з рекомендованими матеріалами.

Також, начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Залучення громадськості до запобігання і протидії корупції: український та міжнародний досвід».

В травні була проведена семінар-нарада «Роль Президента України у здійсненні антикорупційної діяльності», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В червні проведено семінар «Доброчесність як складова запобігання корупції в Україні». Всі працівники управлінь (відділів) статистики у районах та працівники структурних підрозділів ГУС під підпис ознайомлені з рекомендованими матеріалами.

Начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Тонка межа службових повноважень» або ж визначення законодавством України для державних службовців низки обмежень щодо використання ними службового становища.

В липні була проведена семінар-нарада «Антикорупційна громадська експертиза нормативно-правових актів», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області, для управлінь (відділів) статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

В серпні було проведено тематичний семінар «Правоохороні органи та громадське суспільство в боротьбі з корупцією: проблеми взаємодії». Всі працівники управлінь (відділів) статистики у районах та працівники структурних підрозділів ГУС під підпис ознайомлені з рекомендованими матеріалами.

Також, начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області прийняли участь в засіданні круглого столу на тему: «Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності».

У вересні для вивчення і використання в роботі для управлінь (відділів) статистики у районах надіслано матеріали для проведення коротко-термінових семінарів з питань запобігання і протидії корупції, а саме: фінансовий контроль та декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, відповідальність за порушення вимог фінансового контролю; спеціальна перевірка щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

На виконання рекомендації завідувача сектору з питань запобігання та виявлення корупції, викладеної в листі до начальників управлінь (відділів) статистики у районах, в листопаді було проведено семінар «Склад злочину. Відповідальність за порушення антикорупційного законодавства, види, розмір стягнення». Всі працівники управлінь (відділів) статистики у районах під підпис ознайомлені з рекомендованими матеріалами. А начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області мали змогу ознайомитись з матеріалами семінару безпосередньо при засіданні круглого столу.

Також, в листопаді був проведений семінар «Одержання хабара. Пропозиція або давання хабара. Провокація хабара або комерційного підкупу», з яким були ознайомлені всі працівники структурних підрозділів ГУС. Начальники підрозділів ГУС у Вінницькій області додатково проінформовані з матеріалами коротко-термінового семінару на тему: «Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв)».

Згідно з планом – графіком підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (розпорядження Голови ОДА від 22.12.2011 №726) в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області в лютому, травні, вересні, жовтні 2013 року, завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області прийняла участь у навчанні з питань запобігання та протидії проявам корупції: зокрема, проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування; ділового мовлення та етико-психологічних аспектів управлінської діяльності; антикорупційна громадська експертиза нормативно-правових актів.

На виконання антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області у сфері запобігання та виявлення корупції, профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики, сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2012 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни. З січня по листопад включно 2013 року згідно графіку-плану перевірок, сектором з питань запобігання та виявлення корупції були здійснені перевірки статистичної звітності на повноту її подання респондентами та заповнення відповідно до бланку форми державного статистичного спостереження та Інструкції щодо її заповнення в структурних підрозділах та управліннях (відділах) статистики у районах області. Вищевказані дані про перевірки, розглядались на щотижневих нарадах, які проводив начальник ГУС у Вінницькій області.

З метою дотримання вимог Держстату України по забезпеченню повноти охоплення звітуючих одиниць та 100% наявності звітів, контролю за належним станом звітної дисципліни респондентів та для запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства керівництвом ГУС у Вінницькій області, були розроблені та затверджені «Рекомендації щодо вчинення практичних дій працівниками органів державної статистики Вінницької області по відношенню до неподання в установлені терміни статистичної звітності респондентами», затверджено заходи по повноті охоплення респондентів щодо подання даних державних статистичних спостережень, включених до вибірки, згідно вказівок ДССУ та представлених до органів державної статистики в електронному вигляді (електронні звіти) та на паперових носіях.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 №1195 «Про затвердження порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям» та відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» сектором з питань запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2012 №100 «Про затвердження Порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки Головному управлінню статистики у Вінницькій області і комісії для оцінки вартості дарунка, вирішення питання щодо можливості його використання, місця та строку зберігання та її Положення».

Начальником ГУС у Вінницькій області від 05.03.2013р. було затверджено план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2013 рік. Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб. Всі вище перелічені заходи виконані в повному обсязі в зазначені терміни. Також підготовлено проект плану ГУС у Вінницькій області щодо заходів запобігання і виявлення корупції в органах державної статистики на 2014 рік, лист затверджено 25 грудня 2013 року. В розробці ТП ДСС на 2014 рік відповідно пунктів структури, були вненсені коректури, що стосуються питань антикорупційної діяльності.

На виконання антикорупційного законодавства та з метою підвищення ефективності роботи Головного управління статистики у Вінницькій області у сфері запобігання та протидії корупції, профілактики та попередження причин та умов, які сприяють її проявам в органах державної статистики, сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області видано наказ від 11.06.2012 №98 «Про запровадження моніторингу результатів подання статистичної звітності та ведення адміністративної практики в Головному управлінні статистики у Вінницькій області». Вказаний наказ регламентує щомісячну подачу структурними підрозділами ГУС у Вінницькій області даних щодо стану звітної дисципліни по всіх формах державних статистичних спостережень та здійснення сектором з питань запобігання та протидії корупції ГУС у Вінницькій області щомісячного моніторингу своєчасності подання респондентами статистичної звітності та відповідного реагування на факти порушення звітної дисципліни.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08 листопада 2012 року «Про заходи щодо підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції, вдосконалення діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в реалізації антикорупційної стратегії» видано наказ ГУС у Вінницькій області від 30 листопада 2012 року №166 «Про забезпечення регулярного розгляду питання щодо справ з реалізації Національної антикорупційної стратегії та заходів щодо запобігання і протидії корупції на І півріччя 2013 року».

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних правопорушень.

В січні-грудні 2013 року на інформаційному стенді ГУС «Суспільство проти корупції» розміщено наступну інформацію: «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2013 рік»; «Інформація про притягнення до кримінальної відповідальності, за отримання хабара, колишнього начальника відділу Держкомзему у Мурованокуриловецькому районі»; «Список державних службовців органів виконавчої влади Вінницької області, які притягувались до адміністративної відповідальності за корупційні діяння»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області»; «Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції Головного управління статистики у Вінницькій області за 2012 рік»; Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» від 14.05.2013 № 224-VII.

В січні-лютому 2013 року на офіційному веб-сайті ГУС у Вінницькій області оновлено рубрику «Антикорупційна діяльність», в якій розміщено: «Список працівників, визначених відповідальними за реалізацію заходів щодо запобігання та протидії корупції»; «Заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2013 рік»; «Графік проведення прямих телефонних ліній на тему «Суспільство проти корупції» в Головному управлінні статистики у Вінницькій області»; «Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції в Головному управлінні статистики у Вінницькій області за 2012 рік», «Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції Головного управління статистики у Вінницькій області за 9 місяців 2013 року».

В травні 2013 року було оновлено рубрику «Гаряча лінія. Пряма телефонна лінія на тему «Боротьба з корупцією». Згідно внесених змін громадяни отримали можливість щоденно, в режимі он-лайн, звертатись до сектору з питань запобігання та протидії корупції із зверненнями та отримувати кваліфіковані правові консультації щодо антикорупційного законодавства. Також, змінено графік проведення сектором запобігання та протидії корупції гарячої телефонної лінії, згідно якого, громадяни можуть безпосередньо звернутись до працівника сектору, щоденно з 16.00 до 18.00.

Станом на 01.10.2013 року у Головному управлінні статистики у Вінницькій області не було жодного державного службовця, притягнутого до відповідальності за скоєння корупційних правопорушень.

Соціологічні дослідження з питань поширення корупції та їх результати у Головному управлінні статистики у Вінницькій області у звітному періоді не проводились.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області приділяється особлива увага контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та запобігання проявам корупції серед працівників управління та надається всебічна методична допомога щодо застосування антикорупційного законодавства.

Начальником ГУС у Вінницькій області затверджені заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики Вінницької області на 2013 рік. Виконання зазначених заходів постійно контролювалось керівництвом ГУС у Вінницькій області, а хід їх виконання розглядався на поточних нарадах шляхом заслуховування доповідей відповідальних осіб.

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області постійно проводяться профілактично-роз’яснювальні роботи серед державних службовців працівників ГУС у Вінницькій області щодо дотримання ними антикорупційного законодавства.

Посилено контроль за організацією проведення систематичних занять для працівників ГУС у Вінницькій області з питань запобігання проявів корупції з метою роз’яснення наслідків, що настають при вчиненні корупційних діянь.

Керівництвом Головного управління статистики у Вінницькій області акцентується увага на впровадженні «Національної антикорупційної стратегії на 2011 – 2015 роки», схваленої Указом Президента України від 21.10.2011 № 1001/2011, «Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011 – 2015 роки», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.11.2011 № 1240 та добросовісному виконанні своїх службових обов’язків працівниками Головного управління статистики у Вінницькій області.

Перший заступник начальника                                                                                   С.В.Рибалко

 

Завідувач сектору зпитань запобігання та виявлення корупції                            О.М.Бережнюк

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області