За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2016 році середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств складають 5891 гривень. Для порівняння роком раніше - 5104 гривень.
Критерієм якості матеріального становища населення є частка доходів в сімейному бюджеті, яка витрачається на продовольчі товари. Відомо, що чим вище ця частка, тим нижче рівень матеріального добробуту.
Найбільшу частину із сукупних витрат (52%) домогосподарства області витрачали на харчування (усереднене домогосподарство України витрачало - 54%). Довідково: Сукупні витрати на харчування складаються з грошових витрат, а також вартості спожитих домогосподарством продовольчих товарів, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель або подарованих родичами та іншими особами.
Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани? Найбільші витрати із всіх сукупних витрат на харчування йдуть на м`ясо і м`ясопродукти – 19%, хліб і хлібопродукти – 16%, овочі (включаючи картоплю) – 14%, молоко, сир та яйця – 12%, олію та жири – 9%, цукор та солодощі – 8%, фрукти – 6%, рибу та рибопродукти – 5%,.
Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 48 гривень (у попередньому році – 45 гривень).
Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:
- молока і молокопродуктів та масла ( в перерахунку на молоко ) – 19,4 кг;
- м’яса і м’ясопродуктів та сала ( в перерахунку на м’ясо ) – 4,9 кг;
- хліба і хлібних продуктів – 9,2 кг;
- яєць – 20 штук;
- риби і рибопродуктів – 1,5 кг;
- цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 2,9 кг;
- олії та інших рослинних жирів – 1,7 кг;
- овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,3 кг;
- картоплі – 8,3 кг;
- фруктів, ягід, горіхів, винограду – 2,9 кг.
У порівнянні з минулим роком домогосподарства області зменшили споживання риби і рибопродуктів – на 13%, молока і молокопродуктів та масла - на 8%, олії та інших рослинних жирів – на 6%, яєць – на 5%, хліба і хлібних продуктів – на 3%. Проте дещо збільшилось споживання фруктів (на 11%), м’яса і м’ясопродуктів та сала (на 4%), овочів і баштанних (на 3%).
У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 90% спожитої в домогосподарствах картоплі, 55% - яєць, 40% - овочів і баштанних, 24% - фруктів, ягід, горіхів, винограду, 23% - молока і молочних продуктів, 14% - м’яса і м’ясопродуктів,.
Заступник начальника В.Б. Моісеєв
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 69
|