Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє.
Обсяг споживання продуктів харчування населенням є одними з найважливіших показників рівня життя, який являється своєрідним проявом ефективності сільськогосподарської діяльності та її результативності щодо виробництва життєвих благ.
Найбільше населенням Вінниччини в розрахунку на 1 особу за 2014 рік спожито молока та молокопродуктів – 217 кг, картоплі – 170 кг, овочів та баштанних культур – 169 кг, хлібних продуктів – 122 кг, м’яса та м’ясопродуктів – 56 кг, плодів, ягід та винограду – 54 кг, цукру – 40 кг, олії – 14 кг, риби і рибних продуктів – 13 кг та яєць – 317 шт.
За ряд років спостерігається тенденція до збільшення споживання продуктів харчування області. Зокрема, зросли проти 2013р. рівні споживання (в розрахунку на 1 особу): хлібних продуктів, картоплі, м’яса та м’ясопродуктів, яєць на 1–4%. Проте споживання молока та молочних продуктів, цукру, овочів та баштанних культур, олії, плодів, ягід та винограду, дещо знизилось, а значно знизилось споживання риби та рибних продуктів – на 24%.
Рівень споживання багатьох продуктів харчування в області перевищує показник, який склався в цілому по Україні. Так, по споживанню на одну особу хлібних продуктів Вінницька область у 2014р. посіла 2 місце серед регіонів України, цукру та олії – 4, яєць, риби та рибних продуктів – 5, м'яса та м'ясних продуктів – 6, плодів, ягід та винограду – 7 та картоплі – 8 місце.
Позитивним також, являється досить високий ступінь калорійності середньодобового раціону населення Вінниччини. Зокрема, серед регіонів України по рівню добової калорійності Вінниччина у 2014 році зайняла 2 місце і переважає середньоукраїнський показник на 8%.
Перший заступник начальника С.В. Рибалко
Довідки за телефоном: (0432) 52 57 68
|