ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До дня української писемності та мови Печать
Прес-випуски 2013

Мова – одна із найважливіших ознак держави. Здобуття Україною незалежності, зростання її міжнародного авторитету і зміцнення внутрішніх державотворчих процесів зобов’язують органи влади та місцевого самоврядування області конкретніше й на належному рівні займатися державною мовною політикою, всіляко розширюючи сферу використання української мови.

На Вінниччині, переважна частина населення якої сільські мешканці, українська мова завжди була і є головною мовою спілкування. Як свідчить проведений аналіз, впродовж останніх років й в містах значно розширилась сфера використання української мови.

Працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, державних установ, організацій, підприємств, закладів освіти і культури вже давно користуються лише українською мовою.

На початок 2013/2014 навчального року з 870 загальноосвітніх шкіл 865 україномовні, 5 – двомовні (українсько-російські). В порівнянні з 2000/2001 навчальним роком питома вага школярів, які навчаються українською мовою, зросла з 97% до 99,6%, студентів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації – з 98,4% до 100,0%. Російською мовою навчаються лише 0,4% школярів. Впродовж останніх років українською мовою ведеться навчання у всіх дошкільних та вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації.

Активно пропагують розвиток української мови і бібліотеки області.  Їх діяльність проводилась в рамках реалізації Національної програми розвитку культури духовного відродження на 2011–2015 роки. Реалізацію державної політики в галузі бібліотечної справи забезпечують 953 бібліотечних установи Вінниччини, з них 845 сільських.

В рамках культурологічного проекту «Мови різні – душа одна» в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва проведено літературно-мистецьке свято «Мова наша – серце наше» до Міжнародного дня рідної мови за участю представників різних національностей товариств та громад, що проживають на території Вінницької області.

До Дня слов’янської писемності та культури спільно з російсько-українським культурно-просвітницьким центром «Співвітчизники» в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А. Тімірязєва проведено круглий стіл «Кириличні стародруки в українській культурі» за участю викладачів Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Ко-цюбинського, студентської молоді та засобів масової інформації.

Значну роботу з відродження української мови проводять громадські організації Вінниччини. Насамперед, це обласні організації Всеукраїнське товариство “Просвіта” ім.Т.Г. Шевченка, Конгрес української інтелегенції та Асоціація творчих спілок області. Члени цих товариств часто відвідують школи, вузи, підприємства й установи, де проводять різноманітні заходи, пропагуючи рідну мову, розкриваючи її значення для духовності народу. Названі громадські організації здійснюють громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

З часу проголошення незалежності України значного поширення державна мова набуває і в сфері релігійного життя. Відправлення богослужінь, проповідей, євангелізаційні та катехітичні заходи дедалі частіше проводяться українською мовою. Для віруючих Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, Української греко-католицької церкви користування українською мовою стало одним із основних засобів пошуку та утвердження своєї національної ідентичності та релігійної самобутності.

Майже повністю перейшли на українську мову спілкування й громади Римсько-католицької церкви та протестанських віросповідань.

  

Перший заступник начальника                                                                                 С.В. Рибалко

 

Довідки за телефоном: (0432)52 57 65

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області