ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Міжнародного дня захисту дітей Печать
Прес-випуски 2013

1 червня світ відзначає Міжнародний день захисту дітей – одне із найстаріших міжнародних свят. Його започаткувала 1949 року міжнародна демократична федерація жінок, що заприсяглася «боротися за міцний мир як єдину гарантію щастя дітей». В Україні цей день святкують з 1998 року.

Діти – це життєдайна надія планети і народжуватись вони мають для того, щоб звеселяти нас дзвінким сміхом, прославляти своїми успіхами, та для цього вони мають бути впевненими у щасливому майбутньому. На Вінниччині за останніми даними проживає 242 тис. дітей. У 2012 році в області народилося 18340 немовлят, що на 446 дітей більше, ніж у 2011 році. Рівень народжуваності відповідно збільшився з 10,9 дітей на 1000 жителів у 2011 році до 11,2 у 2012 році. Традиційно хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток. У 2012 році на 100 дівчаток народилося 107 хлопчиків.

Радує позитивна тенденція останніх років щодо розширення мережі дошкільних навчальних закладів. Так, у порівнянні із 2005 роком їх кількість збільшилась на 104 (це більше на 16%). В минулому році у 748 дошкільних навчальних закладах виховувалося 52,5 тис. маленьких мешканців Вінниччини.

В Україні згідно із законодавством повна загальна середня освіта є обов’язковою. На початок 2012/2013 навчального року в області розпочали роботу 948 загальноосвітніх закладів, в яких навчались 154,2 тис. учнів. У 2012 році 17,5 тис. підлітків (на 8% менше, ніж у 2011р.) отримали базову, а 10,4 тис. – повну загальну середню освіту (на 46% більше у порівнянні з минулим роком).

Залученню дітей до надбань національної та світової культури й мистецтва, розвитку їх духовного та інтелектуального потенціалу сприяє діяльність позашкільних навчальних закладів. На початок 2012/2013 навчального року в області працювало 47 дитячих музичних, 1 художня школа та 6 шкіл мистецтв. Із загальної кількості 39% шкіл знаходяться в сільській місцевості. У школах естетичного виховання навчається більше 10 тис. учнів, з них кожний п’ятий – у сільській місцевості. Також у 2012 році діти часто відвідували заклади культури та мистецтва. Так, на ранкових спектаклях театрів побувала 51 тис. глядачів (з них у ляльковому театрі – майже 16 тис.), на концертах для дітей – 31 тис. слухачів, відвідували сеанси закладів кіно- (відео-) показу – 88 тис. глядачів.

В області діють 36 дитячих та 2 юнацькі бібліотеки, книжковий фонд яких налічує більше 840 тис. примірників. Разом з тим, кількість читачів – дітей та юнацтва, у порівнянні з 2011 роком зменшилась і становила на кінець минулого року 215,6 тис. дітей і підлітків віком до 18 років. Кількість відвідувань музеїв учнями та студентами за минулий рік збільшилась на 7 тис., або на 2%.

Культурно-масові заходи для дітей та підлітків проводять також клубні заклади. За 2012 рік організовано 18 тис. культурно-освітніх та розважальних заходів, 2 тис. вистав та концертів, 2 тис. виставок декоративно-прикладного мистецтва та інші. В клубних закладах системи Міністерства культури і туризму діють 2,9 тис. клубних формувань для дітей і підлітків, у яких на кінець минулого року налічувалося майже 33 тис. учасників. Серед цих формувань – 2284 колективи художньої творчості, 40 дискотек, 137 фізкультурно-оздоровчих формувань. У 2012 році діяло 5 дитячо-підліткових фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання, де займалося 1,5 тис. осіб.

Особливу категорію цієї важливої гомінкої спільноти становлять діти з інвалідністю. На початок 2013 року на обліку в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області перебувало 612 дітей-інвалідів (1% від загальної кількості інвалідів).

Сьогодні у дітей країни багато проблем. Особливо актуальними є стан їхнього здоров’я та проблема бездоглядності, питання формування здорових звичок та моральних цінностей. В цей день не треба забувати і про насилля над дітьми. Найстрашніше – коли дітлахи живуть зі страхом, що їх можуть скривдити близькі люди. Багато дітей тікають з дому. На виконання обласних заходів щодо запобігання дитячій бездоглядності службами у справах дітей створено банк даних на дітей, які перебувають в особливо складних і надзвичайних умовах, схильних до бродяжництва, правопорушень. Всього по області виявлено 2916 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для соціального захисту позбавлених сімейного виховання дітей, що опинилися в складних житлово-побутових умовах, залишили заклади освіти, в області діють два заклади для неповнолітніх: обласний притулок «Добро» та Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей. В цих закладах у 2012 році пройшла соціальну реабілітацію 261 дитина.

Для забезпечення оптимальних умов життєдіяльності дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, залежно від віку і стану здоров’я дитини, на Вінниччині на початок навчального року функціонували 2 будинки дитини, 3 дитячих будинки-інтернати для дітей з вадами розвитку, 2 дитячих будинки, 4 школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також 32 дитячих будинків сімейного типу.

Протягом 2012 року в області усиновлено 113 дітей, у тому числі 74 дитини – це сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування; 39 дітей усиновлено одним із подружжя (коли один із батьків – рідний); 16 дітей – іноземцями. Також у минулому році було оформлено опіку (піклування) на 327 осіб.

В умовах напруженої соціально-економічної та небезпечної екологічної ситуації, погіршення стану здоров’я населення, коли стресові ситуації стали звичною справою, особливого значення набуває організація ефективного оздоровлення та відпочинку. Одним з найбільш масових та доступних видів організованого відпочинку школярів є проведення літніх канікул в оздоровчих таборах. Так, у літній період 2012 року школярів приймали 813 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в яких відпочивало 78,3 тис. дітей та підлітків. Влітку 2012 року було оздоровлено 1,3 тис. сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, більше 14 тис. дітей – з багатодітних і малозабезпечених сімей, майже 1 тис. інвалідів та 4 тис. дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому святий обов’язок родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток їх інтересів та здібностей, забезпечити належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.

В.о.  начальника                                                                                  С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області