ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Розвиток малого підприємництва у сфері вантажних автоперевезень Печать
Прес-випуски 2012

Однією з прикмет розвитку підприємництва у сфері вантажних автоперевезень є наявність вантажного автомобільного транспорту у приватній власності фізичних осіб, а також здійснення на ньому комерційних (за плату) вантажних перевезень.

За даними управління ДАІ УМВС України у Вінницькій області кількість вантажного автотранспорту Вінниччини (включаючи спеціальні ватажні автомобілі) нараховує 58 тисяч автомобілів. Більше половини вантажних автомобілів (58%) є індивідуальною власністю мешканців області
(для порівняння: у 1991 році майже весь вантажний автопарк області перебував на балансі підприємств, установ та організацій, а в приватній власності було біля тисячі вантажних автомобілів).

Така велика кількість вантажного автотранспорту в індивідуальній власності не означає, що всі власники цього виду транспорту здійснюють перевезення вантажів на комерційній основі. Частина автомобілів працює для власних потреб.

За даними статистичних спостережень обсяги вантажних автоперевезень (розрахункові дані), виконані фізичними особами-підприємцями на комерцій-ній основі, за січень–жовтень 2012р. становили 1471 тис. тонн і склали 96,1% від обсягів вантажних автоперевезень за відповідний період 2011 року.
При цьому виконано вантажну роботу (вантажооборот) в обсязі 577,7 млн. тонно-кілометрів. А це майже половина (47%) загального обсягу перевезених автотранспортом вантажів на комерційній основі по області та дві третини (68%) виконаного вантажообороту. В цілому по Україні фізичні особи-підприємці забезпечили майже третину (31%) обсягів вантажних автоперевезень та половину вантажообороту (50%).

Переважна більшість поїздок у внутрішньому сполученні здійснюється підприємцями протягом року в межах району та області, а в міжнародному сполученні – в такі країни ближнього та далекого зарубіжжя, як Росія, Вірменія, Грузія, Латвія, Казахстан, Узбекистан, Німеччина, Польща, Туреччина та ін.

Слід відмітити, що у міжнародному сполученні фізичними особами-підприємцями на комерційній основі за січень–жовтень 2012р. перевезено
285 тис. тонн вантажів та виконано 349,4 млн. тонно-кілометрів, що становить відповідно 19% та 60% від загальних обсягів перевезених вантажів та вантажообороту, виконаних цією категорією перевізників.

Так як фізичні особи-підприємці переважну більшість поїздок виконують на значні відстані, то середня відстань перевезення 1 тонни вантажу у фізичних осіб-підприємців за цей період у 2,3 раза більша, ніж у підприємств автомобільного транспорту і становить 393 км.

Вантажі, які перевозять фізичні особи-підприємці, різноманітні: будівельні матеріали (цегла, цемент, щебінь та інші), продовольчі товари (цукор, молочні, кондитерські та лікеро-горілчані вироби, напої, фрукти, овочі та інші), промислові товари (побутова техніка, миючі засоби, косметика, канцтовари та інші), цукровий буряк, соняшник, зернові, устаткування, деревина тощо.

     

В.о. начальника                                                                                                                C.В.Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області