ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Про стан та тенденції розвитку підприємств торгівлі – до Дня працівника торгівлі Печать
Прес-випуски 2012

За підсумками опрацювання даних державних статистичних спостережень  за минулий рік  основним видом економічної діяльності  третини підприємств–юридичних осіб Вінницької області   є торгівельна діяльність. Серед підприємств торгівлі  більше половини (55,1%)  займаються  оптовою торгівлею та посередництвом в оптовій торгівлі, понад третина (34,3%)  – роздрібною торгівлею та ремонтом  побутових виробів та предметів особистого вжитку. В порівнянні з попереднім роком  спостерігається тенденція до зростання кількості  підприємств оптової торгівлі  та посередництва в оптовій торгівлі (на 0,4 в.п.), а також підприємств, що здійснюють  торгівлю автомобілями та мотоциклами, їх технічне обслуговування  та ремонт (на 0,4 в.п.), та зменшення  (на 0,2 в.п.) кількості підприємств роздрібної торгівлі, ремонту побутових виробів та предметів особистого вжитку. За розмірами підприємств   96,1% підприємств  торгівлі  складають малі підприємства, 3,7% – середні підприємства, 0,2% – великі підприємства.

На  торгівельних підприємствах області  зайнято   понад 20 тис.осіб, що становить  12,2%  від кількості працюючих на підприємствах усіх видів економічної діяльності області. Більше половини зайнятих в торгівлі  складають працівники  підприємств оптової торгівлі (52,7%), третину – зайняті роздрібною торгівлею  і   ремонтом  побутових виробів та предметів особистого вжитку та менше 15,0%  – зайняті  на підприємствах, які займаються торгівлею автомобілів та мотоциклів, їх технічним обслуговуванням та ремонтом.

За розмірами підприємств   96,1% підприємств  торгівлі  складають малі підприємства, 3,7% – середні підприємства, 0,2% – великі підприємства. На малих підприємствах  торгівлі зайнято  понад  12 тис.осіб (61,1% від загальної кількості зайнятих в  торгівлі  та  24,0% зайнятих в малому бізнесі області).

В обсязі реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)  підприємств усіх видів економічної діяльності Вінницької області  майже 30,0%  складає обсяг реалізації  підприємств торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів  особистого вжитку, з якого  43,7%  становить частка   реалізації  малих підприємств. В порівнянні з попереднім роком  обсяг  реалізації  підприємств  торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів  особистого вжитку  зріс на 4,2%, водночас,  обсяг реалізації малих  підприємств залишився майже на рівні  минулого року.

Ефективність  діяльності  торгівельних підприємств, визначена за показником рентабельності операційної діяльності (відношення  фінансового результату до витрат операційної діяльності),  є нижче середнього рівня по області (за 2011р. рівень рентабельності операційної діяльності  підприємств  торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів  особистого вжитку  склав 6,5% проти 7,7% по підприємствах усіх видів економічної діяльності). Водночас, значно  вище середнього по області та  торгівлі в цілому, є ефективність  діяльності  підприємств оптової торгівлі та посередництва в оптовій торгівлі (10,3 відсотку).

Направлено для публікації. При оприлюдненні посилання на джерело отримання інформації обов’язкове.


Заступник     начальника                                                                  О.В.Шевченко

 

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області