ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Дня молоді Печать
Прес-випуски 2011

Молодь як специфічна соціально-демографічна група суспільства характеризується не лише віковими ознаками, але й місцем, яке вона посідає у соціальній структурі суспільства, особливостями соціального становлення, своїм суспільним призначенням. Саме молоді люди виступають провідником демографічного, соціально-економічного та духовного поступу, визначальним чинником перетворень, адекватних назрілим потребам і викликам часу.

Переміни в суспільному житті, реалізація державної молодіжної політики внесли корективи в життєві орієнтації молоді, в її поведінку. Молодь значно більше від людей середнього та старшого віку підтримує ринкові перетворення. Нині четверо з п’яти молодих людей висловлюються за прискорення економічних реформ, спостерігається високий рівень молодіжної підтримки інститутів приватної власності, підприємництва.

Станом на 1 січня 2011р. на території області проживало 455,9 тис. молодих людей, з них 252,3 тис. – в міській місцевості або 55 %, 203,6 тис. або 45% – в сільській.

В минулому році на весільний рушник стали 11 тис. пар. Статистичні дані свідчать про те, що найбільше наречених створюють сім’ю у віці 20–24 років.

Жінки, здебільшого беруть шлюб у більш молодшому віці, ніж чоловіки. Причому тих, хто молодше 20 років – 19%, чоловіків такого ж віку – 3%. Зменшилась частка шлюбів з нареченими у віці до 20 років. Молоді люди стали створювати сім’ю в більш пізньому віці, що можна пояснити формуванням у них відповідальності, виваженості, а також зростанням рівня їхніх потреб і запитів.

При виборі – сім’я чи кар’єра, молодь часто віддає перевагу кар’єрі, мотивуючи це тим, що остання є необхідною умовою для самостійності і матеріальної незалежності.

Сталися певні позитивні зміни в громадській активності молоді. Велику роль в суспільно-політичному житті області відіграють молодіжні організації області. Кількість молодіжних організацій збільшилась з 11 у 1995 році до 205 у 2010 році або більш ніж у 18 разів. В структурі громадських організацій за спрямуванням та видами діяльності у 2010р. кожна шоста – оздоровча та фізкультурно-спортивна, кожна восьма – професійної спрямованості, кожна одинадцята – молодіжна організація. Серед них найбільш активними є громадська організація «Вінницьке козацьке молодіжне об’єднання «Молода Подільська Січ», обласні громадські організації «Наше Поділля», «Батьківщина молода» та «Екологія Поділля», Вінницька міська молодіжна організація «Діалог-центр». Основною метою діяльності цих організацій є відстоювання прав молоді та захист їх інтересів.

На початок 2010/11 навчального року серед студентів навчальних закладів I–II рівнів акредитації 88% складають студенти у віці 14–20 років, 8% – 21–29 років і тільки 3% – у віці 30 років і більше. Серед студентів навчальних закладів III–IV рівнів акредитації 57% приходиться на студентів у віці 17–20 років, 40% – 21–29 років і тільки 3% – у віці 30 років і більше.

Серед спеціалістів, випущених вузами I–II рівнів акредитації кожний четвертій – за галуззю знань інженерія, а також медицина, кожний п’ятий – за галуззю економіка, комерція та підприємництво. Серед спеціалістів, випущених вузами III–IVрівнів акредитації кожний третій фахівець, підготовлений за галуззю знань економіка, комерція та підприємництво, кожний четвертий – за галуззю знань інженерія, кожний п’ятий – освіта, кожний восьмий – за галуззю медицина.

Чисельність аспірантів на початок цього року складає 475 осіб, що лише на 1% більше, ніж у минулому році. Із них 86% – це молодь до 35 років. Із загальної чисельності аспірантів більше половини складають жінки. Значна кількість аспірантів (57%) навчаються з відривом від виробництва. Найбільше аспірантів навчаються по галузях «Технічні науки», «Медичні науки», «Педагогічні науки» та «Сільськогосподарські науки».

Привертає до себе увагу також проблема забезпеченості житлом молодих сімей. Загальна кількість молодих сімей та одиноких молодих громадян, які звернулися до «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» для постановки на облік з метою отримання пільгових довготермінових кредитів з початку його заснування становить 956 сімей.

В минулому році 15 молодих сімей та одиноких молодих громадян стали на облік для отримання кредитів, а отримали кредити 10 молодих сімей на загальну суму 2,2 млн. грн.

Загальна кількість молодих сімей, які отримали житло по програмі пільгового довготермінового кредитування становить 431 сім’я, а по програмі часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків 766 сімей.

Заступник начальника                                                                       С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області