18 жовтня – День працівників харчової промисловості |
Прес-випуски 2015 |
Харчова промисловість залишається провідною галуззю економіки Вінниччини, діяльність підприємств якої має найсуттєвіший вплив на соціально-економічне становище області. Понад 20% промислових підприємств – юридичних осіб Вінниччини складають підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв. В галузі понад 80% складають малі підприємства, більше 15% - середні підприємства, і решта – великі. В харчовій промисловості зайнято 18,7 тис. осіб, що становить третину зайнятих в промисловості області. Найбільша кількість працюючих в галузі зосереджена на підприємствах з виробництва молочних продуктів, м’ясній промисловості, на підприємствах з виробництва напоїв. З початку поточного року у виробництві харчових продуктів та напоїв спостерігається тенденція зростання обсягів виробництва. Так, за підсумками роботи за вісім місяців забезпечено приріст на 5,7%. У м’ясній промисловості в порівнянні з відповідним періодом попереднього року спостерігалось зростання виробництва: на 39% м’яса свійської птиці свіжого чи охолодженого, на 27–22% – заморожених м’яса великої рогатої худоби та субпродуктів харчових великої рогатої худоби та свиней, на 15% – субпродуктів харчових свійської птиці свіжих чи охолоджених. У молочній промисловості збільшилось виробництво: сирів жирних на 48%, молока та вершків сухих – на 29%, продуктів молоковмісних – на 1%. На підприємствах з виробництва напоїв в 3,6 раза збільшилось виробництво горілки з вмістом спирту менше 45,4%, на 30% – вод газованих інших, на 15% – лікерів та інших спиртових напоїв. Перевищено рівень січня–серпня 2014р. по виробництву макаронних виробів майже в 1,5 раза, печива солодкого та вафель та виробів кондитерських цукрових, що не містять какао на 14–12%, круп – на 2%. За вісім місяців поточного року підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на 17,1 млрд.грн. (62,6% від обсягу реалізованої промислової продукції по області). Ефективність діяльності (рівень рентабельності) підприємств харчової промисловості складає 3,7%. Вище середньогалузевого рентабельність підприємств з виробництва олії та тваринних жирів (16,8%), з перероблення та консервування фруктів і овочів (12,2%), з виробництва продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, крохмалів та крохмальних продуктів (8,5%). * * * Шановні працівники харчової промисловості! Прийміть найщиріші вітання з професійним святом! Тож нехай добре здоров’я, радість, наснага та стабільні успіхи будуть вашими надійними супутниками, а прагнення до кращого принесе користь рідній Україні. |
Обновлено 15.10.2015 14:44 |