ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Самооцінка населенням Вінницької області стану здоров`я та рівня доступності окремих видів медичної Печать
Прес-випуски 2018

З метою дослідження питань, пов`язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров`я, ліків та медичних товарів, а також для отримання інформації щодо самооцінки стану здоров`я та рівня захворюваності, органами державної статистики області у жовтні 2017 року проведене опитування 668 осіб – членів домогосподарств, які приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя.

За підсумками опитування, розповсюдженими на всі домогосподарства області, 46% респондентів оцінили стан свого здоров`я як «добрий» і  відповідно, 42% -  як «задовільний», 12% - як «поганий».

У 2017 році, порівняно з попереднім опитуванням, майже не змінився рівень захворюваності: дев’ять із десяти осіб повідомили, що хворіли. Разом з тим, більшість осіб, які перенесли захворювання, відзначили їх негативні довготермінові наслідки. Кожні дві з трьох осіб, відзначили такий вплив перенесених захворювань на життєву активність, тобто  можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя, та кожна дев`ята особа – на повсякденну працездатність.

Із загальної кількості  опитаних осіб половина  мала   хронічні  (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров`ям. Серед них найбільш поширеними захворюваннями були: гіпертонія, на яку страждали – 52% осіб, серцеві захворювання - 37%, остеохондроз – 27%, артроз, артрит – 24%, хронічний бронхіт, емфізема легенів – 15%, мігрень або частий головний біль – 13%, хронічний гепатит, жовчокам’яна хвороба, холецистит, холангіт, цироз печінки – 6%,  виразку шлунку або 12-палої кишки – 5%,  діабет – 4% осіб, катаракту – 3%.

За даними опитування майже всі домогосподарства (99%) повідомили, що хто-небудь з членів потребував медичної допомоги. Частка осіб, яка протягом року зверталася за медичною допомогою, становила 84,0%. Серед цих осіб кожні п’ять із шести повідомили, що зверталися до сімейного лікаря, п’ять із семи – до поліклініки (крім стоматолога), 18% – до приватного стоматолога, 7% – до платної медичної установи або приватного практикуючого лікаря (крім стоматолога), 6% – до стоматолога у державній медичній установі. Звернулися до швидкої медичної допомоги 4% осіб. Народного цілителя, гомеопата, знахаря, екстрасенса і т. ін. відвідали лише 0,1% таких осіб.

Із загальної кількості осіб, які повідомили, що зверталися до лікаря протягом 12 місяців, 57% пояснили це хворобою або проблемою зі здоров`ям, 40% – необхідністю проходження профілактичного огляду, 2% – необхідністю поновити рецепти, 1% – нещасним випадком або травмою.

За даними вибіркового опитування населення частка осіб, які вважали, що на стан їх здоров’я Чорнобильська катастрофа (і її наслідки) вплинула “серйозно”, склала 0,7%, вплинула “частково” – 63%, “ніяк не вплинула” – 36%.

Питома вага домогосподарств Вінницької області, у яких хто-небудь з членів протягом останніх 12 місяців потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, склала 99%, з них 84% не змогли отримати цю допомогу чи придбати ліки. Серед причин за якими респонденти не змогли придбати ліки, відвідати стоматолога, зробити протезування, отримати лікування у стаціонарі майже 100% опитаних вказали занадто високу вартість ліків та послуг.

Залишаються проблеми з доступністю послуг лікарів. Половина домогосподарств при потребі не змогла відвідати лікаря. У майже двох з трьох таких випадків опитувані пояснили це високою вартістю послуг, четверта частина – відсутністю медичного спеціаліста потрібного профілю та 6% – занадто довгою чергою.

Серед домогосподарств члени яких потребували медичної допомоги, половина повідомила про випадки недоступності для хворих членів родини необхідного лікування у стаціонарних лікувальних установах. Дев’ять із десяти домогосподарств вказали, що вимушена відмова від належного лікування викликана занадто високою його вартістю, 7% – відсутністю відділення потрібного профілю. Одночасно, серед осіб, які перебували на стаціонарному лікуванні, майже всі домогосподарства (98%) брали з собою до лікарні медикаменти, 94% – їжу та 83% – постільну білизну.

Здоров`я конкретної людини в значній мірі залежить від способу її життя, наявності шкідливих звичок, зокрема – тютюнокуріння.

За даними опитування шкідливу звичку курити мала, незалежно від рівня матеріальної забезпеченості, кожна сьома частина (14%) населення у віці 12 років і старшому.

За кількістю викурених сигарет за добу, найбільшу питому вагу складали дві групи курців, які викурювали по 6-10 сигарет (30% курців) і 16-20 сигарет (33% курців).

Загальновідомо, що тютюнокуріння в значній мірі сприяє раку органів дихання. За попередніми даними органів державної статистики від злоякісних новоутворень гортані, трахеї, бронхів, легенів в Вінницькій області в 2017 році померло 498 особи, що на  1,2% менше ніж  в 2016 році.

Програмою опитування було передбачене вивчення питання щодо народжуваності дітей жінками у віці 15 років і старше.

Підсумки дослідження показали, що за своє життя народжували дітей 87% жінок відповідного віку.

Найчастіше першу дитину жінки народжували у віці 20-24 роки, у цьому віці народили первістка три з п’яти матерів, у віці 15-19 років  та  у віці 25-29 років – майже кожна  п’ята жінка,  у віці 30 років і старше народили вперше 4%  жінок, з числа тих, які народжували дітей.

Із загальної кількості жінок, які народжували дітей, половина жінок  повідомила, що народили двох дітей, дві з п’яти  – одну дитину, і кожна десята народила трьох і більше дітей.

За попередніми даними демографічної статистики коефіцієнт народжуваності по Вінницькій області  у 2017 році становив 8,9 немовлят на 1000 жителів, що на   0,7 в.п. менше ніж у 2016 році.

 

Перший заступник начальника                                                            С.В. Рибалко

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 69

Обновлено 03.04.2018 15:36
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області