ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Самооцінка населенням Вінницької області стану здоров`я та рівня доступності окремих видів медичної Печать
Прес-випуски 2016

З метою дослідження питань, пов`язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров`я, ліків та медичних товарів, а також для отримання інформації щодо самооцінки стану здоров`я та рівня захворюваності, органами державної статистики області у жовтні 2015р. проведене опитування 736 осіб – членів домогосподарств, які приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя. 

Підсумки опитування, розповсюджені на всі домогосподарства області, свідчать про те, що скоротилися частка населення, яка вважала стан свого здоров`я добрим (46% у 2015р. проти 53% у 2014р.) і, відповідно, збільшилася частка осіб, яка оцінила стан свого здоров`я як «задовільний» (43% проти 35%). Як і у минулому році, стан свого здоров`я оцінили як «поганий» 12% респондентів.

У 2015р., порівняно з попереднім опитуванням, дещо збільшився рівень захворюваності: 85% осіб повідомили, що хворіли (проти 82%). Разом з тим, більшість осіб, які перенесли захворювання, відзначили їх негативні довготермінові наслідки. Кожні дві з трьох осіб, як і у минулому році, відзначили такий вплив перенесених захворювань на життєву активність, тобто  можливість займатися фізичною працею, відвідувати культурні заклади, вести активний спосіб життя, та кожна восьма особа – на повсякденну працездатність (у 2014р. – кожна сьома).

Із загальної кількості  опитаних осіб 49% (у 2014р. – 41%) мали   хронічні  (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров`ям. Найбільш поширеними були гіпертонія та серцеві захворювання – про наявність однієї  з  цих  хвороб повідомили відповідно 51% та 36% осіб, які мають хронічні захворювання.

За даними опитування майже всі домогосподарства, як і у минулому році, повідомили, що хто-небудь з членів потребував медичної допомоги. Частка осіб, яка протягом року зверталася за медичною допомогою, становила 84% (у 2014р. – 79%).

На стан здоров`я населення негативний вплив мають наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС. Із  числа  опитаних кожні чотири з семи  осіб (у 2014р. – три з п’яти) повідомили, що на стан їхнього здоров’я частково або серйозно вплинули наслідки цієї катастрофи.

Оцінили як “частковий” вплив на здоров`я наслідків аварії 57% (у 2014р. – 61%) населення. Серйозний вплив наслідків зазначили 0,8% опитаних осіб, серед яких 23% повідомили, що отримують відповідні виплати. Відсутність будь-якого впливу на стан здоров`я відмітили 43% (у 2014р. – 38%) громадян.

За даними опитування у жовтні 2015р., частка домогосподарств, які повідомили про випадки неможливості задовольнити потреби в отриманні медичної допомоги становила 71% (у 2014р. – 48%).

Основною причиною недоступності окремих видів медичної допомоги переважна більшість домогосподарств, як і в опитуванні попереднього року, вказала занадто високу вартість ліків, медичних товарів, послуг охорони здоров`я.

Майже всі домогосподарства, у складі яких були особи, які потребували медичної допомоги, але не змогли її отримати, повідомили про випадки неможливості придбання необхідних ліків через занадто високу вартість.

Залишаються проблеми з доступністю послуг лікарів. Частка домогосподарств, в яких хворі при потребі не змогли відвідати лікаря, збільшилася порівняно з 2014р. в 2 рази. У половині таких випадків опитувані пояснили це високою вартістю послуг, більше третини – відсутністю медичного спеціаліста потрібного профілю.

Висока вартість отримання лікувальних процедур, відвідування стоматолога, проведення медичних обстежень, придбання медичного приладдя, протезування спричинили вимушену відмову від цих видів медичної допомоги  переважною  частиною  домогосподарств  (87 – 100,0%),  члени  яких  її потребували.

За даними опитування шкідливу звичку курити мала, незалежно від рівня матеріальної забезпеченості, 13% населення у віці 12 років і старшому.

Третина осіб, які мають цю звичку, курить понад 20 років, майже кожен четвертий – від 16 до 20 років.

       Порівняно з попереднім опитуванням зменшилася частка осіб, які курять від 1 до 5 років та понад 20 років, і зросла частка осіб зі стажем куріння від 6 до 20 років.

Серед осіб, які курять, більше третини у середньому викурюють за добу від 6 до 10 сигарет, більше чверті  від 16 до 20 сигарет, шоста частина від 11 до 15 сигарет.

Програмою опитування було передбачене вивчення питання щодо народжуваності дітей жінками у віці 15 років і старше.

      Найчастіше першу дитину жінки народжували у віці 20-24 роки, у цьому віці народили первістка більше половини матерів; у віці 15-19 років  – майже кожна  четверта жінка та  у віці 25-29 років – кожна сьома;  у віці 30 років і старше народили вперше 7%  жінок, які народжували дітей.

 

Перший заступник начальника                                                        С.В. Рибалко

 

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 69

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області