ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Всесвітнього дня охорони праці Печать
Прес-випуски 2013

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Починаючи з 2006 року Україна також відмічає цю дату. У 2013 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом: «Запобігання професійним захворюванням».

Сьогодні рівень професійної захворюваності – серйозна медико-соціальна та економічна проблема глобального масштабу. Тільки на Вінниччині у 2012 році із загальної кількості осіб, направлених до медико-соціальних експертних комісій, 1,2% (або 89 осіб) вперше визнані інвалідами внаслідок нещасних випадків на виробництві чи професійного захворювання.

Травматизм на виробництві впливає на чисельність та стан здоров’я населення області, потребує багато затрат на лікування постраждалих і виплату пенсій інвалідам, не говорячи про моральний збиток осіб, що втратили близьких.

Протягом 2012 року по колу звітуючих підприємств в області сталося 334 нещасних випадки, під час яких отримали травми 342 особи, серед яких 98 жінок. Загалом, протягом звітного року у зв’язку із травмами, що сталися на підприємствах, організаціях чи установах області, було втрачено 14,4 тис. людино-днів, тобто кожний потерпілий в середньому перебував на лікарняному 46 днів.

Найбільша кількість травмованих була зафіксована в сфері державного управління і сільського господарства (по 18%), переробної промисловості (17%), освіти (9%), будівництва (8%). Серед міст та районів області найбільше потерпілих по м.Вінниці (175 осіб), м.Жмеринці (11 осіб), Калинівському (17 потерпілих), Крижопільському (15 осіб) та Тульчинському (12 осіб) районах.

Із загальної кількості нещасних випадків 72% (247 випадків) були визнані пов’язаними з виробництвом, внаслідок чого потерпіло 255 осіб (з їх числа 82 жінки).

У порівнянні із минулим роком в 2012 році збільшився рівень травматизму зі смертельними наслідками. Так, у звітному році в області було зареєстровано 47 нещасних випадків зі смертельним наслідком, із них 21 – безпосередньо пов’язаних з виробництвом. Загальна кількість загиблих від травматизму, пов’язаного з виробництвом, порівняно із 2000 роком зменшилась у 1,9 рази.

В 2012 році найбільш розповсюдженими видами подій залишалися: падіння потерпілих – 99 осіб (39%); дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються та обертаються, які призвели до травмування 47 осіб (або 18%) потерпілих на виробництві; дорожньо-транспортні пригоди – 34 особи (13%); навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою – 14 осіб (5%).

Більшість нещасних випадків із загальної кількості сталися з причин, що не потребують ніяких матеріальних витрат. Майже половина працюючих травмовані через організаційні причини, зокрема, через порушення вимог безпеки під час експлуатації устаткування, машин, механізмів тощо – 36 осіб (14%); порушення трудової і виробничої дисципліни – 33 особи (13%); порушення правил дорожнього руху – 23 особи (9%). 38 потерпілих (15%) отримали травми по технічним причинам, а саме: незадовільний технічний стан виробничих об’єктів – 15 осіб (6%); недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки – 9 осіб (4%).

На відшкодування потерпілим та ліквідацію наслідків нещасних випадків на виробництві підприємствами, установами та організаціями нараховано 589,9 тис.грн., з яких 128,7 тис.грн. (22%) – це відшкодування потерпілим за перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, решта 461,2 тис.грн. становлять інші виплати потерпілим, членам сімей та утриманцям померлих, здійснених за рахунок коштів підприємств.

Перший заступник начальника                                                          С.В. Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області