ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Про адміністративні правопорушення в 2012 році у Вінницькій області Печать
Прес-випуски 2013

Законодавство Укpаїни пpо адмiнiстpативнi пpавопоpушення має за мету охоpону пpав i свобод гpомадян, власностi, пpав i законних iнтеpесiв пiдпpиємств, установ i оpганiзацiй, встановленого пpавопоpядку, змiцнення законностi, запобiгання пpавопоpушенням, виховання гpомадян у дусi точного i неухильного додеpжання Конституцiї i законiв Укpаїни.

Протягом 2012р. в області спостерігалось зменшення кількості правопорушень адміністративного законодавства. За минулий рік розглянуто   193,9 тис. справ, по яких винесено постанови (рішення), що на 35% менше, ніж у 2011р.

Адміністративними правопорушеннями державі заподіяно майнової шкоди на суму більш ніж 1,2 млн.грн., проте було відшкодовано лише її п’яту частину (0,3 млн.грн.). Найбільше збитків завдано порушеннями законів і правил в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток культурної спадщини.

У 2012р. накладено адміністративні стягнення на 187,8 тис. осіб (у 2011р. – на 292,3 тис. осіб). Адміністративні стягнення у вигляді штрафу застосовувались до 82% правопорушників, в результаті чого накладено штрафів на суму 39,2 млн.грн., з яких сплачено добровільно 22,4 млн.грн. Середній розмір накладеного у 2012р. штрафу становив 254 грн. (у 2011р. – 181 грн.).

Кожному восьмому з правопорушників було винесено попередження; на решту порушників було накладено адміністративний арешт (1%), позбавлено їх спеціального права (1%), направлено на громадські та виправні роботи (4%), а також вилучено й конфісковано предмети та гроші.

Як і в попередні роки, найбільш значну частку (79,4 тис. справ або 41%) становлять правопорушення, скоєні на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку. Основними правопорушеннями в цій сфері є порушення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху (40,9 тис. справ); керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння (11,8 тис. справ); порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами (8,7 тис. справ). За адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку до відповідальності притягнуто 77,7 тис. осіб, з яких 68,4 тис. осіб оштрафовано на суму 23,3 млн.грн. (середній розмір штрафу становив  340 грн.).

Друге місце – 49,5 тис. справ (26%), посідають правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку. Основними порушеннями у цій сфері є розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді – 18,2 тис. справ та дрібне хуліганство – 13,9 тис. справ. У порівнянні із 2011р. кількість осіб, щодо яких розглядалися адміністративні справи у цій сфері, зменшилася майже на 40%. За розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді попереджено 13,2 тис. осіб і оштрафовано 4,3 тис. осіб на суму 194,0 тис.грн. (середній розмір штрафу становив 46 грн.), за дрібне хуліганство оштрафовано  12,8 тис. осіб на суму 706,0 тис.грн. (середній розмір штрафу – 55 грн.).

Значну частину становлять правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління – 25,6 тис. справ або 13%. Основними правопорушеннями у цій сфері є: проживання без паспорта – 8,6 тис. справ, невиконання приписів та постанов посадових осіб органів державного пожежного нагляду – 2,9 тис. правопорушень, порушення громадянами строків реєстрації (перереєстрації) зброї і правил взяття її на облік – 2,5 тис. справ. За дані правопорушення попереджено   5,6 тис. осіб й оштрафовано 18,9 тис. осіб на суму 1,9 млн.грн. (середній розмір штрафу – 102 грн.).

Перший заступник начальника                                                                                     С.В. Рибалко

Обновлено 29.03.2013 15:28
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області