ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Міжнародного дня музеїв Печать
Прес-випуски 2012

Робота музеїв області протягом 2011р. була спрямована на поліпшення обліку, збереження і популяризацію пам’яток музейного фонду, реалізацію завдань державних і регіональних програм розвитку культури і духовного відродження.

У 2011р. в області працювало 15 самостійних музеїв, що мають статус юридичної особи (з них 8 – комплексних, 3 – історичних, 2 – літературних, 1 – художній) та 17 відокремлених підрозділів музейного показу, що працювали як музеї. Крім того, в області діяло 79 самодіяльних музеїв створених у складі підприємств, установ, організацій та навчальних закладів Вінниччини.

Протягом 2011р. створено філію на ставці «Вервольф» - «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму». Проводиться робота із збору експонатів та наукових досліджень з питань вивчення історії будівництва та функціонування ставки.

В сільській місцевості працювало 2 музеї, в яких налічується близько 3 тис. музейних предметів основного фонду. Протягом року сільські музеї мали змогу експонувати 51% своєї колекції.

В області діє  Національний  Музей-садиба М.І. Пирогова, який занесений до Державного реєстру культурної спадщини України як пам’ятка національного значення.

Основний фонд музеїв  у минулому році склав майже 163 тис. експонатів,  і протягом року збільшився майже на 2 тис. предметів. 88%  основного фонду – це речові, писемні, природничі предмети та фото.

Комплектування музейних колекцій протягом року здійснювалось переважно шляхом подарункових надходжень. За бюджетні кошти придбано 122 музейних предметів на суму 26,4 тис. гривень.

Наукову інвентаризацію протягом року пройшли майже 2 тис. предметів основного фонду. Через нестачу експозиційних площ музеї мали змогу демонструвати протягом року тільки 17% експонатів свого основного фонду, зокрема: історичні – 60%, художні та комплексні – 19%,  а літературні –  10%.

Потребують реставрації майже 15 тис. (9%) предметів основного фонду музеїв області, найбільше – у Вінницькому обласному художньому музеї – 18% предметів та Вінницькому обласному краєзнавчому музеї – 13% предметів. Відреставровано за минулий рік лише 43 речових та писемних предметів, або 0,3% від потреби.

За минулий рік музеї області відвідали 589 тис. осіб (в середньому 39 відвідувачів на один музей), з них  85% – відвідали музеї м. Вінниці. В музейних закладах області працювало 245 спеціалістів, з них 98 наукових працівників. Фахівці музеїв області були організаторами проведення та брали активну участь у науково-практичних конференціях, семінарах, засіданнях «круглих столів».

2011 рік був насичений культурно-мистецькими подіями, пов’язаними з відзначенням 15-ї річниці Конституції, 22-ї річниці виведення військ колишнього Союзу РСР з Республіки Афганістан, 25-ї річниці Чорнобильської трагедії, 20-ї річниці проголошення Незалежності України, 197-ї річниці з дня народження Т.Г.Шевченка тощо.

Традиційно музейними установами області проводяться заходи до Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Створено комплекс виставок присвячених цій темі.

Значною подією у музейних закладах області є проведення обласних мистецьких свят, фестивалів та пленерів. А саме: кобзарського мистецтва «Струни вічності» (Вороновицький музей історії авіації та космонавтики), «Живий у пам’яті народній» (Вінницький  літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського), Стусівські читання, 25-й ювілейний пленер скульпторів-каменотесів «Подільський оберіг» (Державний історико-культурний заповідник «Буша») та інші.

Заступник начальника                                                             С.В. Рибалко

Обновлено 15.05.2012 16:34
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області