ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
6 листопада – День працівника соціальної сфери Печать
Прес-випуски 2011

Традиційно в першу неділю листопада держава і суспільство поздоровляють працівників, які стоять на захисті прав і свобод соціально незахищених верств населення, щодня турбуються про пенсіонерів, ветеранів і інвалідів, дітей і молодь, вирішують питання зайнятості, оплати праці, призначення пенсій, державних компенсацій і інших соціальних виплат.

З року в рік все більшого значення набуває таке важливе питання як посилення ефективності та підвищення рівня державної соціальної допомоги малозабезпеченим громадянам, в першу чергу багатодітним сім’ям та сім’ям, які виховують неповнолітніх дітей. Державна підтримка малозабезпечених верств населення в Україні здійснюється шляхом надання сім’ям з обмеженим достатком державної соціальної допомоги, субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та грошових субсидій на придбання палива, інших соціальних виплат та компенсацій.

Органами соціального захисту у 2010 році було виявлено майже 52 тис. малозабезпечених пенсіонерів, непрацездатних громадян та інвалідів, з числа яких 1,6 тис.  осіб отримали  грошову, а 19,9 тис. – натуральну допомогу. Загальна сума такої допомоги становить, відповідно, 251 та 1203 тис.грн. Протягом минулого року державну соціальну допомогу отримали 8,6 тис. малозабезпечених сімей на загальну суму  5,0 млн.грн., середній розмір якої становив 574 грн. Малозабезпечені громадяни одержували натуральну допомогу продуктами харчування, гарячими обідами, промисловими товарами, медикаментами. Крім того, їм частково оплачувалася вартість санаторно-курортних та оздоровчих путівок, комунальних послуг, палива.

Одноразову допомогу при народженні дитини у 2010 році призначено 17,6 тис. жінок. Щомісячну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку отримують  більш ніж на 47 тис. дітей  (середній розмір якої становив 292 грн.).

У січні–вересні 2011р. за субсидіями на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг звернулися 41,4 тис. сімей, призначено субсидій – 36,9 тис. сімей на суму  2,6 млн.грн. (середня сума призначеної субсидії на одну сім’ю у вересні становила 27,0 грн.). За допомогою на придбання твердого палива і скрапленого газу готівкою звернулося 37,7 тис. сімей. Призначено субсидій готівкою 35,3 тис. сімей на суму 21,5 млн.грн., середній розмір якої на одну сім’ю становив 622,1 грн.

Враховуючи демографічну ситуацію та те, що смертність людей працездатного віку  перевищує смертність людей похилого віку, в даний час збільшується кількість одиноких непрацездатих громадян, які потребують соціально-побутового обслуговування вдома. Міграція молодих людей на роботу за кордон сприяє збільшенню числа залишених без нагляду їх пристарілих батьків. Саме тому виникає потреба у розвитку відділень соціальної допомоги вдома. У 2010 році надомним обслуговуванням було охоплено більше 21 тис. одиноких громадян та інвалідів.

Також, в області діють 36 територіальних центрів (28 у сільській місцевості, 8 – у містах). Всього на Вінниччині виявлено 51,7 тис. пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, що потребують соціального обслуговування та соціальних послуг, з яких 32,5 тис. осіб проживають в сільській місцевості. Станом на 01.01.2011 року відділеннями терцентрів обслуговується 36 тис. чоловік.

У минулому році Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з управлінням охорони здоров’я продовжило роботу з відкриття соціальних центрів в приміщеннях лікувальних чи амбулаторних установ. На початок 2011 року на Вінниччині створені та працюють 22 відділення постійного перебування на 668 місць (20 таких відділень на 620 місць створено у сільській місцевості). Протягом 2010 року у цих відділеннях проживало 528 підопічних. При всіх територіальних центрах області діють відділення по наданню соціально-побутових послуг дітям-інвалідам, в яких понад 6,3 тис. таких дітей минулого року отримали консультативну, медичну та гуманітарну допомогу.

Крім того, у Вінницькій області функціонують 2 будинки-інтернати геріатричного профілю та 5 психоневрологічних інтернатів, а також 3 дитячі будинки-інтернати, де на початок цього року на повному державному утриманні перебувало майже 2 тис. чоловік  (1449 дорослих та 387 дітей).

День працівника соціальної сфери – це професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки за службовими обов’язками, а й за велінням совісті та покликом душі. Шановні працівники соціальної сфери! Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого професійного свята.

 

Заступник начальника                                                                          С.В. Рибалко
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області