ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Міжнародного дня музеїв Печать
Прес-випуски 2018

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області на Вінниччині у 2017р. працювало 30 самостійних музеїв, що мають статус юридичних осіб (з них 14 – комплексних, 7 – історичних, 4 – літературних,  3 – художніх, 1 – мистецький) та 19 відокремлених підрозділів для музейного показу, що працювали як музеї. Крім того, в області діяв 71 самодіяльний музей, створений у складі підприємств, установ, організацій та навчальних закладів Вінниччини.

В області з 1947р. діє  Національний  музей-садиба М.І. Пирогова, який занесений до Державного реєстру культурної спадщини України як пам’ятка національного значення.

В сільській місцевості працювало 7 музеїв, у яких налічується понад 8 тис. музейних предметів основного фонду. Протягом минулого року сільські музеї мали змогу експонувати 47% своєї колекції.

Основний фонд музеїв  у 2017 році склав майже 230 тис. експонатів і протягом року збільшився на 7 тис. предметів. Комплектування музейних колекцій минулого року здійснювалось переважно шляхом подарункових надходжень. 73% основного фонду – це речові, писемні, природничі предмети та фото.

Наукову інвентаризацію протягом року пройшли близько 6 тис. предметів основного фонду. Через нестачу експозиційних площ музеї мали змогу демонструвати лише 16% експонатів свого основного фонду, зокрема:  історичні – 45%, мистецькі – 24%, художні та літературні по 18%, комплексні – 14%.

Потребують реставрації майже 20 тис. (9%) предметів основного фонду музеїв області, найбільше – у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї – 14% предметів основного фонду музею. Відреставровано за минулий рік 4 предмети, або 0,02% від потреби.

За 2017 рік музеї області відвідали 717 тис. осіб (в середньому 24 тис. відвідувачів на один музей), з них 72% – відвідали музеї м.Вінниці. В музейних закладах області працювало 309 спеціалістів, з них 146 наукових працівників. Фахівці музеїв області були організаторами проведення та брали активну участь у науково-практичних конференціях, семінарах, засіданнях «круглих столів».

Протягом 2017 року 30 музеїв області організували 632 виставки (в середньому 21 на один музей), зокрема 20 з них (або 67% до загального числа музеїв) проводили виставки за межами музеїв. За минулий рік проведено понад 16 тис. екскурсій (в середньому 543 на один музей), якими було обслуговано 319 тис. екскурсантів.

З метою патріотичного виховання, розвитку краєзнавства для учнівської молоді на базі музеїв працюють клуби, гуртки, фольклорно-етнографічні колективи. Одним із пріоритетних напрямів діяльності музейних закладів нашого краю є розвиток дитячої творчості, а також робота з дітьми-сиротами та  дітьми-інвалідами.

З нагоди  пам’ятних дат у музейних закладах області проведено соціокультурні та мистецькі акції, що пропагують українську державність та державотворчі процеси, проводилися тематичні екскурсії, лекції, зустрічі. Робота музеїв області протягом 2017р. була спрямована на поліпшення обліку, збереження і популяризацію пам’яток музейного фонду, реалізацію завдань державних і регіональних програм розвитку культури і духовного відродження.

 

Перший заступник начальника                                                                                                          С.В. Рибалко                                                                                                                                     

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 67

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області