ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Про адміністративні правопорушення в 2013 році у Вінницькій області Печать
Прес-випуски 2014

Законодавство Укpаїни пpо адмiнiстpативнi пpавопоpушення має за мету охоpону пpав i свобод гpомадян, власностi, пpав i законних iнтеpесiв пiдпpиємств, установ i оpганiзацiй, встановленого пpавопоpядку, змiцнення законностi, запобiгання пpавопоpушенням, виховання гpомадян у дусi точного i неухильного додеpжання Конституцiї i законiв Укpаїни.

Протягом 2013р. в області спостерігалось зменшення кількості правопорушень адміністративного законодавства. За минулий рік розглянуто 181,7 тис. справ, по яких винесено постанови (рішення), що на 6% менше, ніж у 2012р.

Адміністративними правопорушеннями державі заподіяно майнової шкоди на суму майже 1,4 млн.грн., проте було відшкодовано лише її п’яту частину (0,3 млн.грн.). Найбільше збитків завдано порушеннями законів і правил в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток культурної спадщини.

У 2013р. накладено адміністративні стягнення на 176,2 тис. осіб (у 2012р. – на 187,8 тис. осіб). Адміністративні стягнення у вигляді штрафу застосовувались до 80% правопорушників, в результаті чого накладено штрафів на суму 35,0 млн.грн., з яких сплачено добровільно 20,4 млн.грн. Середній розмір накладеного у 2013р. штрафу становив 249 грн. (у 2012р. – 254 грн.).

Кожному сьомому з правопорушників було винесено попередження; на решту порушників було накладено адміністративний арешт (1%), позбавлено їх спеціального права (1%), направлено на громадські та виправні роботи (4%), а також вилучено й конфісковано предмети та гроші.

Як і в попередні роки, найбільш значну частку (87 тис. справ або 48%) становлять правопорушення, скоєні на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку. Основними правопорушеннями в цій сфері є порушення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху (45 тис. справ); керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння (11 тис. справ); порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами (майже 11 тис. справ). За адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку до відповідальності притягнуто 86 тис. осіб, з яких 77 тис. осіб оштрафовано на суму 25,5 млн.грн. (середній розмір штрафу становив 330 грн.).

Друге місце – 46 тис. справ (25%), посідають правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку. Основними порушеннями у цій сфері є розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді – 21 тис. справ та куріння тютюнових виробів у заборонених місцях – 6 тис. справ. У порівнянні із 2012р. кількість осіб, щодо яких розглядалися адміністративні справи у цій сфері, зменшилася на 8%. За розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді попереджено 15 тис. осіб і оштрафовано 5 тис. осіб на суму 221,0 тис.грн. (середній розмір штрафу становив 45 грн.), за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях попереджено майже 5 тис. порушників й оштрафовано 1 тис. осіб на суму 95,6 тис.грн. (середній розмір штрафу – 95 грн.).

Значну частину становлять правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління – 23 тис. справ або 13%. Основними правопорушеннями у цій сфері є: проживання без паспорта – 7 тис. справ; невиконання приписів та постанов посадових осіб щодо додержання законодавства про пожежну і техногенну безпеку – 4 тис. правопорушень; умисне зіпсуття паспорта чи втрата його з необережності – майже 4 тис. справ. За дані правопорушення попереджено 3 тис. осіб й оштрафовано 19 тис. осіб на суму 1,8 млн.грн. (середній розмір штрафу – 94 грн.).

Перший заступник начальника                                                          С.В. Рибалко

Довідки за телефоном 52 57 65

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області