ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Печать

Звіт про проведену роботу щодо запобігання
та виявлення корупції в  Головному управлінні статистики у Вінницькій області
за 2019 рік


На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області протягом 2019 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків. 

У Головному управлінні статистики протягом звітного періоду постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних та відокремлених підрозділів управління з напрямку вимог антикорупційного законодавства, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю,  спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади.

На районному рівні забезпечено проведення відповідних навчань державних службовців, шляхом надання  інформаційно-роз’яснювальних  матеріалів для вивчення і використання в роботі,  а також надано консультації та роз’яснення згідно з нормативно-правовими актами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упродовж  звітного року проводились системні заходи  профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями і посадовими особами управління, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, підвищення особистої відповідальності, дотримання вимог антикорупційного законодавства, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень в корисливих цілях.

З цією метою, в  звітному періоді в структурних підрозділах було проведено 12 семінарів, 6 навчальних занять, 14 тренінгів,  участь в яких взяло  324 співробітників.

Відповідно до плану-графіка підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області для підвищення рівня знань антикорупційного законодавства державних службовців, протягом    2019 року на навчання з питань запобігання корупції було направлено  37 державних службовців Головного управління статистики.

Питання ефективної організації роботи щодо попереджень корупційних правопорушень та порушень пов’язаних з корупцією регулярно розглядаються на щотижневих оперативних нарадах та засіданнях колегії.

З метою надання допомоги щодо заповнення Е-Декларацій працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області, впродовж січня-березня 2019 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій електронної форми, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами. В січні  поточного року був проведений семінар з питань електронного декларування за 2018 рік, відповідальності за несвоєчасне подання та подання  недостовірних відомостей в декларації, де працівники управління мали змогу  детально отримати вичерпуючі  відповіді  з цього напрямку антикорупційного законодавства. Також, був проведений семінар щодо роз’яснень стосовно працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. За результатами аналізу подання щорічних електронних декларацій були систематизовані основні проблемні питання та типові помилки,  які були враховані в поданні Е-Декларацій працівників Головного управління статистики за 2018 рік.

Згідно затвердженого  плану робіт сектору запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, державні службовці взяли участь у наступних навчаннях:

-  «Отримання ЕЦП через АЦСК ПАТ КБ «Приватбанк», «Отримання довідки від ДФС про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік», «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого Рішенням НАЗК від 11.08.2016 року № 3».

-  «Отримання довідки від ДФСУ про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій»;

-  «Зміни до порядку перевірки Е-Декларацій. Е-Декларація: контроль та повна перевірка».

-  «Внесення змін до Е-Декларації за 2018 рік»;

- «Аналіз типових помилок, що допускають суб’єкти декларування при поданні Е-Декларації»;

- «Додаткові заходи здійснення фінансового контролю» Закону України «Про запобігання корупції - повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;

- «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів згідно чинного антикорупційного законодавства»;

- «Висвітлення основних вимог, визначених механізмом Порядку проведення НАЗК контролю та повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до ст. 48 та 50 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції»;

- «Відповідальність та строки давності притягнення за декларування недостовірної інформації».

-  «Рекомендації щодо використання електронної поштової скриньки, яка вказана у  персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб (державних службовців управління);

-       «Створення нового сертифікату ключа ЕЦП для підпису електронних документів;

-       «Проведено зміну кваліфікованого електронного підпису (ЕЦП);

-       «Рекомендації суб’єктам декларування до чергового етапу електронного декларування в Україні»;

-   «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 18.10.2019 року.

На    виконання листа  Держстату щодо зміни умов отримання електронних довірчих послуг,  було повторно, за допомогою електронного сервісу, сформовано сертифікат ключів ЕЦП, проведено зміну ЕЦП для забезпечення своєчасності подання електронних декларацій державними службовцями категорії «Б» та «В» і посадовими особами, додатково  проведено навчання щодо  покрокових інструкцій зміни ЕЦП.

Тематика проведених занять, тренінгів була направлена на отримання практичних навиків щодо реєстрації в системі е-декларування, заповнення та технічних особливостей розділів декларації, розгляду прикладів реальних ситуацій та застосування їх на практиці при заповненні     декларацій.

З метою недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів була розроблена «Пам’ятка щодо дій працівників у випадку встановлення конфлікту інтересів» та проведена робота стосовно ознайомлення з нею всіх працівників під розпис.

Здійснено організаційні заходи щодо своєчасного подання декларацій за попередній рік звільненими працівниками управління, а також працівниками, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з цією метою розроблено  повідомлення-попередження щодо вимог антикорупційного законодавства з напрямку фінансового контролю.

З метою виявлення чинників, що можуть призвести до корупційних правопорушень проводилась робота щодо проектів  наказів організаційно-розпорядчого характеру, документів, договорів тощо, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків та їх усунення з урахуванням пріоритетності завдань, підготовлено «Звіт за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області за 2019 рік».

На вебсайті Головного управління статистики в рубриці «Запобігання проявам корупції» постійно розміщуються актуальні нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, методичні та аналітичні матеріали доступні у мережі Інтернет.

На виконання заходів щодо запобігання та виявлення корупції, завідувач сектору запобігання та виявлення корупції приймала участь в роботі конкурсної комісії з проведення якісного добору і розстановки кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців в Головному управлінні статистики.

Протягом   2019 року у Головному управлінні статистики  випадків порушення вимог антикорупційного законодавства та спеціальних обмежень для державних службовців не зафіксовано, обвинувальних вироків або постанов за корупційні правопорушення не надходило, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов вчинення корупційного правопорушення або невиконання вимог антикорупційного законодавства, не проводилось.

Порушень в частині несвоєчасного подання або неподання працівниками Головного управління статистики Е-Декларацій за  2018 рік не зафіксовано.

Постійно проводиться робота щодо інформування працівників про необхідність подання повідомлення  про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та про відкриття валютного рахунку в установі банку-неризидента  суб’єктом декларування або членом його сім’ї, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції».

Забезпечено у визначені законодавством терміни заповнення та подання  працівниками Головного управління статистики повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Керуючись у своєї діяльності законами України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу» керівництво Головного  управління статистики постійно вживає системні заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію проявам корупції в органах державної статистики, забезпечення безумовного дотримання усіх вимог антикорупційного законодавства.

На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області протягом 9 місяців 2019 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків.

У Головному управлінні статистики протягом звітного періоду постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних та відокремлених підрозділів управління з напрямку вимог антикорупційного законодавства, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю,  спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади.

На районному рівні забезпечено проведення відповідних навчань державних службовців, шляхом надання інформаційно-роз’яснювальних матеріалів для вивчення і використання в роботі, а також надано консультації та роз’яснення згідно з нормативно-правовими актами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упровдож звітного періоду проводились системні заходи профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями і посадовими особами управління, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, підвищення особистої відповідальності, дотримання вимог антикорупційного законодавства, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень в корисливих цілях.

З цією метою, в звітному періоді в структурних підрозділах було проведено 9 семінарів, 4 навчальні заняття, 10 тренінгів, участь в яких взяло 287 співробітників.

Відповідно до плану-графіка підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області для підвищення рівня знань антикорупційного законодавства державних службовців, протягом   9 місяців 2019 року на навчання з питань запобігання корупції було направлено 37 державних службовців Головного управління статистики.

Питання ефективної організації роботи щодо попереджень корупційних правопорушень та порушень пов’язаних з корупцією регулярно розглядаються на щотижневих оперативних нарадах та засіданнях колегії.

Так, в лютому 2019 року, розглянуто питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Головного управління статистики за 2018 рік.

В квітні поточного року розглянуто питання  щодо результатів  заповнення та подання електронних декларацій за 2018 рік державними службовцями категорії «Б» та «В» та посадовими особами Головного управління статистики.

В липні 2019 року розглянуто питання щодо дотримання виконання вимог антикорупційного законодавства за І півріччя 2019 року.

З метою надання допомоги щодо заповнення Е-Декларацій працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області, впродовж січня-березня 2019 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій електронної форми, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами. В січні  поточного року був проведений семінар з питань електронного декларування за 2018 рік, відповідальності за несвоєчасне подання та подання  недостовірних відомостей в декларації, де працівники управління мали змогу  детально отримати вичерпуючі  відповіді  з цього напрямку антикорупційного законодавства. Також, був проведений семінар щодо роз’яснень стосовно працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції. За результатами аналізу подання щорічних електронних декларацій були систематизовані основні проблемні питання та типові помилки,  які були враховані в поданні Е-Декларацій працівників Головного управління статистики за 2018 рік.

Згідно затвердженого  плану робіт сектору запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, державні службовці взяли участь у наступних навчаннях:

-  «Отримання ЕЦП через АЦСК ПАТ КБ «Приватбанк», «Отримання довідки від ДФС про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік», «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого Рішенням НАЗК від 11.08.2016 року № 3».

-  «Отримання довідки від ДФСУ про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій»;

-  «Зміни до порядку перевірки Е-Декларацій. Е-Декларація: контроль та повна перевірка».

-  «Внесення змін до Е-Декларації за 2018 рік»;

- «Аналіз типових помилок, що допускають суб’єкти декларування при поданні Е-Декларації»;

- «Додаткові заходи здійснення фінансового контролю» Закону України «Про запобігання корупції - повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;

- «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів згідно чинного антикорупційного законодавства»;

- «Висвітлення основних вимог, визначених механізмом Порядку проведення НАЗК контролю та повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до ст. 48 та 50 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції»;

- «Відповідальність та строки давності притягнення за декларування недостовірної інформації».

На виконання листа  Держстату щодо зміни умов отримання електронних довірчих послуг, було повторно, за допомогою електронного сервісу, сформовано сертифікат ключів ЕЦП, проведено зміну ЕЦП для забезпечення своєчасності подання електронних декларацій державними службовцями категорії «Б» та «В» і посадовими особами, додатково  проведено навчання щодо  покрокових інструкцій зміни ЕЦП.

Тематика проведених занять, тренінгів була направлена на отримання практичних навиків щодо реєстрації в системі е-декларування, заповнення та технічних особливостей розділів декларації, розгляду прикладів реальних ситуацій та застосування їх на практиці при заповненні декларацій.

З метою недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів була розроблена «Пам’ятка щодо дій працівників у випадку встановлення конфлікту інтересів» та проведена робота стосовно ознайомлення з нею всіх працівників під розпис.

Здійснено організаційні заходи щодо своєчасного подання декларацій за попередній рік звільненими працівниками управління, а також працівниками, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з цією метою розроблено повідомлення-попередження щодо вимог антикорупційного законодавства з напрямку фінансового контролю.

З метою виявлення чинників, що можуть призвести до корупційних правопорушень проводилась робота щодо проектів  наказів організаційно-розпорядчого характеру, документів, договорів тощо, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики.

Під час ідентифікації корупційних ризиків в Головному управлінні статистики здійснювалось вивчення та аналіз організаційної структури управління, положень про структурні підрозділи, процедур закупівель.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків та їх усунення з урахуванням пріоритетності завдань.

На вебсайті Головного управління статистики в рубриці «Запобігання проявам корупції» постійно розміщуються актуальні нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, методичні та аналітичні матеріали доступні у мережі Інтернет.

На виконання заходів щодо запобігання та виявлення корупції, завідувач сектору запобігання та виявлення корупції приймала участь в роботі конкурсної комісії з проведення якісного добору і розстановки кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців в Головному управлінні статистики.

Спільно зі спеціалістами відділу управління персоналом протягом звітного періоду  здійснювалась робота щодо попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, шляхом ознайомлення зі спеціальними обмеженнями антикорупційного законодавства, зокрема, обмеженнями щодо спільної роботи близьких осіб та обов’язку повідомити про реальний або потенційний конфлікт інтересів.

Протягом 9 місяців 2019 року у Головному управлінні статистики випадків порушення вимог антикорупційного законодавства та спеціальних обмежень для державних службовців не зафіксовано, обвинувальних вироків або постанов за корупційні правопорушення не надходило, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов вчинення корупційного правопорушення або невиконання вимог антикорупційного законодавства, не проводилось.

Сектором запобігання та виявлення корупції були здійснені організаційні заходи щодо забезпечення подання співробітниками Головного управління статистики Е-Декрарацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік.

На виконання доручення Держстату №24-18/17-19 від 14.03.2019 щодо забезпечення керівниками територіальних органів дієвого контролю за неухильним виконанням вимог статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) особами, зазначеними в пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункту 5 частини першої статті 3 Закону, які зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК, станом на 19.03.2019 року було завершено етап електронного декларування працівниками Головного управління статистики. Подано Е-Декларації 208 особами

Порушень в частині несвоєчасного подання або неподання працівниками Головного управління статистики Е-Декларацій не зафіксовано.

Постійно проводиться робота щодо інформування працівників про необхідність подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та про відкриття валютного рахунку в установі банку-неризидента суб’єктом декларування або членом його сім’ї, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції».

Забезпечено у визначені законодавством терміни заповнення та подання  працівниками Головного управління статистики повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Зобов’язання державних службовців Головного управління статистики категорій «Б» та «В» невідкладно, але не пізніше десятиденного терміну з моменту відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунку в установі банку-нерезидента, суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції», було виконано та подано на сайт Національного агенства з питань запобігання та виявлення корупції  повідомленнями десятьма державними службовцями Головного управління статистики.

Керуючись у своєї діяльності законами України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу» керівництво Головного управління статистики постійно вживає системні заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію проявам корупції в органах державної статистики, забезпечення безумовного дотримання усіх вимог антикорупційного законодавства.

На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області протягом 1 півріччя2019 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків.

У Головному управлінні статистики протягом звітного періоду постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних та відокремлених підрозділів управління з напрямку вимог антикорупційного законодавства, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю,  спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади.

На районному рівні забезпечено проведення відповідних навчань державних службовців, шляхом надання інформаційно-роз’яснювальних  матеріалів для вивчення і використання в роботі, а також надано консультації та роз’яснення згідно з нормативно-правовими актами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упровдож звітного періоду проводились системні заходи профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями і посадовими особами управління, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, підвищення особистої відповідальності, дотримання вимог антикорупційного законодавства, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень в корисливих цілях.

З цією метою, в звітному періоді в структурних підрозділах було проведено 7 семінарів, 3 навчальні заняття, 8 тренінгів,  участь в яких взяло 246 співробітників.

Відповідно до плану-графіка підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області для підвищення рівня знань антикорупційного законодавства державних службовців, протягом першого півріччя 2019 року на навчання з питань запобігання корупції було направлено  24 державних службовців Головного управління статистики.

Питання ефективної організації роботи щодо попереджень корупційних правопорушень та порушень пов’язаних з корупцією регулярно розглядаються на щотижневих оперативних нарадах та засіданнях колегії.

Так, в лютому 2019 року, розглянуто питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Головного управління статистики за 2018 рік.

В квітні поточного року розглянуто питання щодо результатів заповнення та подання електронних декларацій за 2018 рік державними службовцями категорії «Б» та «В» та посадовими особами Головного управління статистики.

Згідно затвердженого плану робіт сектору запобігання та виявлення корупції на 2019 рік, державні службовці взяли участь у наступних навчаннях:

-  «Отримання ЕЦП через АЦСК ПАТ КБ «Приватбанк», «Отримання довідки від ДФС про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік», «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого Рішенням НАЗК від 11.08.2016 року № 3».

-  «Отримання довідки від ДФСУ про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

-  «Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій»;

-  «Зміни до порядку перевірки Е-Декларацій. Е-Декларація: контроль та повна перевірка».

-  «Внесення змін до Е-Декларації за 2018 рік»;

-  «Аналіз типових помилок, що допускають суб’єкти декларування при поданні Е-Декларації»;

- «Додаткові заходи здійснення фінансового контролю» Закону України «Про запобігання корупції - повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;

- «Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів згідно чинного антикорупційного законодавства»;

- «Висвітлення основних вимог, визначених механізмом Порядку проведення НАЗК контролю та повної перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до ст. 48 та 50 Закону України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції».

З метою недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів була розроблена «Пам’ятка щодо дій працівників у випадку встановлення конфлікту інтересів» та проведена робота стосовно ознайомлення з нею всіх працівників під розпис.

Здійснено організаційні заходи щодо своєчасного подання декларацій за попередній рік звільненими працівниками управління, а також працівниками, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з цією метою розроблено  повідомлення-попередження щодо вимог антикорупційного законодавства з напрямку фінансового контролю.

З метою виявлення чинників, що можуть призвести до корупційних правопорушень проводилась робота щодо проектів  наказів організаційно-розпорядчого характеру, документів, договорів тощо, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики.

Під час ідентифікації корупційних ризиків в Головному управлінні статистики здійснювалось вивчення та аналіз організаційної структури управління, положень про структурні підрозділи, процедур закупівель.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків та їх усунення з урахуванням пріоритетності завдань.

На вебсайті Головного управління статистики в рубриці «Запобігання проявам корупції» постійно розміщуються актуальні нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, методичні та аналітичні матеріали доступні у мережі Інтернет.

На виконання заходів щодо запобігання та виявлення корупції, завідувач сектору запобігання та виявлення корупції приймала участь в роботі конкурсної комісії з проведення якісного добору і розстановки кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців в Головному управлінні статистики.

Спільно зі спеціалістами відділу управління персоналом протягом  звітного періоду  здійснювалась робота щодо попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, шляхом ознайомлення зі спеціальними обмеженнями антикорупційного законодавства, зокрема, обмеженнями щодо спільної роботи близьких осіб та обов’язку повідомити про реальний або потенційний конфлікт інтересів.

Постійно проводиться робота щодо інформування працівників про необхідність подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та про відкриття валютного рахунку в установі банку-неризидента суб’єктом декларування або членом його сім’ї, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції».

Забезпечено у визначені законодавством терміни заповнення та подання працівниками Головного управління статистики повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Зобов’язання державних службовців Головного управління статистики  категорій «Б» та «В» невідкладно, але не пізніше десятиденного терміну з моменту відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунку в установі банку-нерезидента, суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції», було виконано та подано на сайт Національного агенства з питань запобігання та виявлення корупції  повідомленнями сімома державними службовцями Головного управління статистики.

Керуючись у своєї діяльності законами України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу» керівництво Головного управління статистики постійно вживає системні заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію проявам корупції в органах державної статистики, забезпечення безумовного дотримання усіх вимог антикорупційного законодавства.

 

Завідувач сектору запобігання та виявлення корупції                                                                                                                              О.БЕРЕЖНЮК

На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів на 2019 рік, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області протягом 1 кварталу 2019 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків. 

У Головному управлінні статистики протягом звітного періоду постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних та відокремлених підрозділів управління, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю», методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади, спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб.

На районному рівні забезпечено проведення відповідних навчань державних службовців, шляхом надання матеріалів навчання для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників,  а також надано консультації та роз’яснення згідно з нормативно-правовими актами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упровдож  звітного періоду  проводились системні заходи  профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями і посадовими особами управління, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, підвищення особистої відповідальності, дотримання вимог антикорупційного законодавства, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень в корисливих цілях.

З цією метою, в  звітному періоді було проведено 3 семінари, 3 навчання, участь в яких взяло понад 176 співробітників.

 

Показники роботи сектору запобігання та виявлення корупції ГУС у Вінницькій області  
за
I квартал 2019 року


Показники роботи

Проведено семінарів, занять, лекцій, круглих столів, кількість осіб, які взяли участь

Розглянуто на колегіях, тематичних нарадах стан протидії корупції

Опубліковано оприлюднено статей, роз’яснень, коментарів антикорупційної спрямованості (кількість)

Розглянуто звернень (кількість) щодо фактів корупції

Проведено перевірок дотримання вимог антикорупційного законодавства та інших (кільк.планові/
позапланові)

Передано правоохоронним органам матеріалів про факти корупційних правопорушень (кільк.)

Притягнуто до відповідальності (кільк.)

Усунуто корупційні ризики в організаційно-розпорядчих документах (кільк.)

Виявлено корупційних ризиків

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

сектор запобігання та виявлення корупції ГУС
у Вінницькій області

3 семінари, 3 заняття, взяли участь 176 осіб

 

1

 

2

 

Відповідно до плану-графіка підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області для підвищення рівня знань антикорупційного законодавства державних службовців управління, протягом першого кварталу   2019 року на навчання з питань запобігання корупції було направлено  14  державних службовців.

Питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства  виносилось на засідання колегії.

Так, 28 лютого 2019 року, розглянуто питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Головного управління статистики за 2018 рік.

З метою надання допомоги щодо заповнення декларацій працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області, впродовж січня-березня 2019 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій електронної форми, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами. В січні  місяці поточного періоду був проведений семінар з питань електронного декларування за 2018 рік, відповідальності за несвоєчасне подання та подання  недостовірних відомостей в декларації, де працівники управління мали змогу  детально отримати вичерпуючі  відповіді  з цього напрямку антикорупційного законодавства. Також, був проведений семінар щодо роз’яснень стосовно працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції.

Згідно затвердженого 28 грудня 2018 року навчально-тематичного плану підвищення кваліфікації керівників структурних підрозділів Головного управління статистики у Вінницькій  області на 2019 рік, державні службовці структурних підрозділів взяли участь у навчаннях:

– 9 січня 2019 року на теми: «Отримання ЕЦП через АЦСК ПАТ КБ «Приватбанк», «Отримання довідки від ДФС про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

– 17 січня 2019 року на тему: «Заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік», «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого Рішенням НАЗК від 11.08.2016 року № 3».

12 лютого «Отримання довідки від ДФСУ про суми виплачених доходів та утримання податків з ДФСУ»;

– 27 лютого 2019 року «Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані у 2019 році»;

– 12 березня 2019 року «Рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій».

В лютому 2019 року було проведено семінар щодо шляхів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів державних службовців Головного управління статистики. З метою недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів була розроблена «Пам’ятка щодо дій працівників у випадку встановлення конфлікту інтересів» та проведена робота стосовно ознайомлення всіх працівників під розпис.

З метою виявлення чинників, що можуть призвести до корупційних правопорушень проводилась робота щодо експертизи проектів нормативно-правових актів локального характеру, організаційно-розпорядчих документів, договорів тощо, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики у Вінницькій області. За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики підготовлено звіт  з відповідними заходами щодо їх усунення.

Під час ідентифікації корупційних ризиків в Головному управлінні статистики здійснювалось вивчення та аналіз організаційної структури управління, положень про структурні підрозділи, процедур закупівель.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків та їх усунення з урахуванням пріоритетності завдань.

На веб-сайті Головного управління статистики у Вінницькій  області в рубриці «Запобігання проявам корупції» постійно розміщуються актуальні нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, методичні, аналітичні матеріали, доступні у мережі Інтернет.

На виконання заходів щодо запобігання та виявлення корупції, завідувач сектору запобігання та виявлення корупції приймала участь в роботі конкурсної комісії з відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців в Головному управлінні статистики.

Спільно зі спеціалістами відділу управління персоналу протягом усього звітного періоду  2019 року здійснювалась робота щодо попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, шляхом ознайомлення зі спеціальними обмеженнями антикорупційного законодавства, зокрема, обмеженнями щодо спільної роботи близьких осіб та обов’язку повідомити про реальний або потенційний конфлікт інтересів.

Протягом  І кварталу 2019 року у Головному управлінні статистики  випадків порушення вимог антикорупційного законодавства та спеціальних обмежень для державних службовців не зафіксовано, обвинувальних вироків або постанов за корупційні правопорушення не надходило, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов вчинення корупційного правопорушення або невиконання вимог антикорупційного законодавства, не проводилось.

Сектором запобігання та виявлення корупції були здійснені організаційні заходи щодо забезпечення подання співробітниками Головного управління статистики Е-Декрарацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік.

На виконання доручення Держстату №24-18/17-19 від 14.03.2019 щодо забезпечення керівниками територіальних органів дієвого контролю за неухильним виконанням вимог статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) особами, зазначеними в пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2,  пункту 5 частини першої статті 3 Закону, які зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК, станом на 19.03.2019 року було завершено етап електронного декларування працівниками Головного управління статистики у Вінницькій області.  Е-декларації подано 208 особами, з них:

1)   201 працівник – це державні службовці – посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, визначені пунктом «а» пункту 2 частини першої статті 3 вищевказаного Закону, з них 63 державних службовців категорії «Б» та 138 державних службовців категорії «В»;

2) 7 працівників це особи, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції.

Крім того,  4  особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави протягом 2018 року та були зобов’язанні подати декларації за період не охоплений раніше поданими деклараціями, виконали свій обов’язок та надали на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларації за типом після звільнення, що охоплює попередній 2018 рік.

Порушень в частині несвоєчасного подання або неподання працівниками Головного управління статистики Е-Декларацій не зафіксовано.

Постійно проводиться робота щодо інформування працівників щодо необхідності подання повідомлення  про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та про відкриття валютного рахунка в установі банку-неризидента у суб’єкта декларування або членом його сім’ї, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ
«Про запобігання корупції».

Зобов’язання державних службовців Головного управління статистики  категорій «Б» та «В» невідкладно, але не пізніше десятиденного терміну з моменту відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента, суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції», було виконано та подано на сайт Національного агенства з питань запобігання та виявлення корупції  повідомленнями сімома державними службовцями Головного управління статистики.

Керівництвом Головного управління статистики проводяться системні заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики, забезпечення дотримання вимог антикорупційного законодавства.

 

 

Завідувач сектору запобігання

та виявлення корупції                                                                                                                                                                                                 О.БЕРЕЖНЮК

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області