ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Печать

Звіт про проведену роботу сектору запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики
у Вінницькій областіза 
2018 рік


На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів на 2018 рік, в Головному управлінні статистики у Вінницькій області протягом 2018 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків. 

У Головному управлінні статистики протягом звітного періоду постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних та відокремлених підрозділів управління, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю», методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади, спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, які були розміщено на мережевому диску для ознайомлення усіх працівників.

Державним службовцям відокремлених підрозділів надіслано ряд вказівок, доведено до відома інформацію, що надсилалась з Держстату, а також надано консультації та роз’яснення згідно з нормативно-правовими актами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Упровдож  звітного періоду проводились системні заходи профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями і посадовими особами управління, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, підвищення особистої відповідальності, дотримання вимог антикорупційного законодавства, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень в корисливих цілях.

З цією метою, в  звітному періоді було проведено   12   семінарів, 7 навчаннь, участь в яких взяло понад 487 державних службовців.

Відповідно до плану-графіка підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів області для підвищення рівня знань антикорупційного законодавства державних службовців управління, протягом 2018 року на навчання з питань запобігання корупції було направлено
48  державних службовців.

Питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства розглянуто на нарадах та засіданнях колегії.

Так, 22 лютого 2018 року, розглянуто питання щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Головного управління статистики за 2017 рік.

В квітні щодо результатів заповнення державними службовцями категорії «Б» та «В» та посадовими особами Головного управління статистики електронних декларацій
за 2017 рік.

В липні щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області у І півріччі 2018 року.

В листопаді щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики у Вінницькій області за 9 місяців 2018 року.

З метою надання допомоги щодо заповнення декларацій працівниками Головного управління статистики у Вінницькій  області, впродовж січня-березня 2018 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій електронної форми, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами. В січні поточного періоду був проведений семінар з питань електронного декларування за 2017 рік, відповідальності за несвоєчасне подання та подання  недостовірних відомостей в декларації, де працівники управління мали змогу детально отримати вичерпуючі відповіді з цього напрямку антикорупційного законодавства. З метою своєчасного та достовірного відображення відомостей та порядку заповнення Е-Декларації працівників  Головного управління статистики, був створений сертифікат ЕЦП через систему «Приват_24» для отримання довідки про доходи на сайті Державної фіскальної служби України. Створення сертифікату ключів забезпечило в найкоротші терміни працівникам управління своєчасно підготуватись до подачі електронної декларації за 2017 р. та забезпечити достовірність відомостей в Е-Декларації з мінімальними витратами часу і зусиль.

Також, був проведений семінар щодо роз’яснень стосовно працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції.

В лютому 2018 року був проведений семінар щодо шляхів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів державних службовців Головного управління статистики. З метою недопущення виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів була розроблена «Пам’ятка щодо дій працівників у випадку встановлення конфлікту інтересів» та проведена робота стосовно ознайомлення всіх працівників під підпис. В березні 2018 року державні службовці управління прийняли участь в семінарі з тематики «Типові порушення, що виявляє НАЗК за результатами проведених перевірок електронних декларацій», в квітні – «Щодо спеціальних обмежень для державних службовців, передбачених антикорупційним законодавством», в травні «Деякі актуальні питання пост декларування 2017 року». В червні 2018 року був проведений семінар щодо забезпечення вимог Закону України «Про запобігання корупції» щодо своєчасного повідомлення на НАЗК про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта деларування, в порядку передбаченому ст.52.Закону. В липні всі працівники мали змогу ознайомитись з інформацією щодо вимог антикорупційного законодавства про встановлені обмеження щодо сумісництва та суміщення для державних службовців.

Зважаючи на те, що з серпня місяця 2018 року сплив термін дії сертифікату ЕЦП для забезпечення подання електронних декларацій державними службовцями категорії «Б» та «В», був проведений семінар щодо створення нового сертифікату ЕЦП, покрокових інструкцій щодо заміни ЕЦП. Проведено короткотермінові семінари-навчання щодо рекомедацій суб’єктам декларування до чергового етану електронного декларування 2018 року.

Тематика проведених семінарів, занять, тренінгів була направлена на отримання практичних навиків щодо реєстрації в системі е-декларування, заповнення та технічних особливостей розділів декларації, розгляду прикладів реальних ситуацій та застосування їх на практиці при заповненні декларацій.

В жовтні місяці 2018 року проведено семінар за актуальною тематикою антикорупційного законодавства «Фінансовий контроль як превентивний антикорупційний механізм: теоретичний та практичний аспекти. В листопаді місяці поточного року – «Деякі питання повної перевірки Е-Декларацій», в грудні – «Щодо обов’язку державних службовців з подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.  Відповідальність за неподання та несвоєчасне подання повідомлення».

З метою виявлення чинників, що можуть призвести до корупційних правопорушень проводилась робота щодо експертизи проектів нормативно-правових актів локального характеру, організаційно-розпорядчих документів, договорів тощо, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики у Вінницькій області. За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики підготовлено звіт  з відповідними заходами щодо їх усунення.

Під час ідентифікації корупційних ризиків в Головному управлінні статистики здійснювалось вивчення та аналіз організаційної структури управління, положень про структурні підрозділи, процедур закупівель.

За результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління статистики у Вінницькій області підготовлено опис ідентифікованих корупційних ризиків, чинників корупційних ризиків та можливих наслідків корупційного правопорушення та правопорушення, пов’язаного з корупцією, і пропозиції щодо заходів із усунення (зменшення) рівня виявлених корупційних ризиків та їх усунення з урахуванням пріоритетності завдань.

На веб-сайті Головного управління статистики у Вінницькій області в рубриці «Запобігання проявам корупції» постійно розміщуються актуальні нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, методичні, аналітичні матеріали, доступні у мережі Інтернет.

З метою реалізації заходів щодо запобігання та виявлення корупції, завідувач сектору запобігання та виявлення корупції приймала участь в роботі конкурсної комісії з відбору кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців в Головному управлінні статистики.

Завідувач сектору  запобігання та виявлення корупції спільно зі спеціалістами відділу управління персоналом протягом 2018 року здійснювали роботу щодо попередження осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, зі спеціальними обмеженнями антикорупційного законодавства, зокрема, обмеженнями щодо спільної роботи близьких осіб та обов’язку повідомити про реальний або потенційний конфлікт інтересів.

Протягом 2018 року у Головному управлінні статистики випадків порушення вимог антикорупційного законодавства не зафіксовано, обвинувальних вироків або постанов за корупційні правопорушення не надходило, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов вчинення корупційного правопорушення або невиконання вимог антикорупційного законодавства, не проводилось.

Сектором запобігання та виявлення корупції були здійснені організаційні заходи щодо забезпечення подання працівниками Головного управління статистики Е-Декрарацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 рік і станом на 01.04.2018 року:

       – 199 осіб, а саме - державні службовці категорії «Б» та  В»;

       – 5 посадових осіб, які наділені посадовими повноваженнями щодо здійснення   організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції Головного управління статистики;

       – 7 осіб, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, дотримуючись вимог фінансового контролю Закону України  «Про запобігання корупції», подали декларації  в електронній формі через офіційний  веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції.

Порушень в частині несвоєчасного подання або неподання працівниками Головного управління статистики Е-Декларацій не зафіксовано.

Постійно проводиться робота щодо інформування працівників про наявність обов’язку суб’єктів декларування, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подати Декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями. А також проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності подання суб’єктами декларування повідомлення Національному агентству з питань запобігання корупції повідомлення про суттєві зміни у майновому стані та про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, як того вимагає Закон України «Про запобігання корупції».

Зобов’язання державних службовців Головного управління статистики  категорій «Б» та «В» невідкладно, але не пізніше десятиденного терміну з моменту відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента, суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції», було виконано та подано на сайт Національного агенства з питань запобігання та виявлення корупції в повідомленнях семома державними службовцями Головного управління статистики.

У звітному періоді повідомлень про корупційні правопорушення на електронну пошту та пряму телефонну лінію не надходило.  Керівництвом Головного управління статистики створюються сприятливі умови для надання доступу до публічної інформації громадянам, підприємствам, установам та організаціям. Окрім того, здійснюється контроль стосовно недопущення виникнення конфлікту інтересів у структурних та відокремлених підрозділах, дотримання правил етичної поведінки, неправомірного прийняття рішень щодо накладення адміністративних стягнень, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях.

Керівництвом Головного управління статистики вживаються системні заходи щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та протидію корупції в органах державної статистики області, забезпечення дотримання працівниками управління вимог антикорупційного законодавства.

 

 

 

Завідувач сектору запобіганнята виявлення корупції                                                                               О. БЕРЕЖНЮК

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області