ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Печать

Звіт про проведену роботу сектору запобігання
та виявлення корупції Головного управління статистики

у Вінницькій області за 2016 рік


У Головному управлінні статистики у Вінницькій області (далі-ГУС у Вінницькій області) протягом 2016 року постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота, яка полягала у наступному:

– проведення системних заходів профілактично-роз’яснювального характеру з державними службовцями, які спрямовані на формування сталого усвідомлення неприпустимості вчинення корупційних правопорушень, підвищення особистої відповідальності, суворе додержання законів, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях;

– своєчасне та оперативне проведення роз’яснень щодо змін  антикорупційного законодавства.

З метою надання допомоги щодо заповнення декларацій працівниками ГУС у Вінницькій  області, впродовж січня-березня 2016 року в кожному структурному підрозділі проводилась роз’яснювальна робота щодо вимог та порядку заповнення декларацій, а також забезпечення працівників відповідними методичними матеріалами.

В березні п.р. був проведений семінар з питань декларування за 2015 рік, відповідальності за подання  недостовірних відомостей в декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру,  Вінницькою ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області,  де працівники управління мали змогу детально отримати вичерпні відповіді з цього напрямку антикорупційного законодавства.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про державну службу» щодо заповнення декларацій про доходи, витрати і зобов’язання фінансового  характеру та статті 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» працівники апарату ГУС у Вінницькій області та його структурних підрозділів вчасно, до 1 квітня 2016 року, задекларували та подали відомості про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї за 2015 рік.

На засідані колегії ГУС у  Вінницькій  області  18 лютого 2016 року, розглянуто питання щодо дотримання вимог фінансового контролю Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» державними службовцями Головного управління статистики у Вінницькій області, 25 лютого – про  дотримання вимог антикорупційного законодавства та здійснення заходів протидії корупції  за 2015 рік.

Згідно з планами роботи ГУС у Вінницькій області щодо запобігання та  виявлення корупції  на  2016 рік було проведено:

17 березня 2016 року – семінар-нарада «Урегулювання конфлікту інтересів та отримання неправомірної вигоди», де прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для відділів статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.  Додатково було проведено два заняття щодо вимог декларування за 2015 рік, а також інформування працівників Головного управління статистики у Вінницькій області щодо недоліків, які мали місце при заповненні Декларації за 2014 рік.

В квітні – семінар-нарада «Заходи антикорупційного контролю», у якій  прийняли участь начальники галузевих підрозділів ГУС у Вінницькій області. А для відділів статистики у районах були надіслані матеріали семінару-наради для вивчення і використання в роботі та для ознайомлення всіх підлеглих працівників.

На засідані колегії ГУС у  Вінницькій  області  26 квітня 2016 року розглянуто питання про стан виконання державними службовцями Головного управління статистики у Вінницькій області  статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та статті 13 «Декларування доходів державних службовців» Закону України « Про державну службу» за 2015 рік.

В травні 2016 року проведено семінар-нараду «Коментарі до антикорупційної програми», у якій  прийняли участь начальники структурних підрозділів ГУС у Вінницькій області.

На засідані колегії ГУС у  Вінницькій  області 28 липня 2016 року розглянуто питання про дотримання вимог антикорупційного законодавства в ГУС у Вінницькій області у І півріччі 2016 року.

В зв’язку з  набранням  чинності змін до Закону України «Про запобігання корупції» від 18 березня 2016 року, які внесли деякі корективи до правового регулювання системи електронного декларування в Україні та початком функціонування системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування від 15 серпня 2016 року, було проведено семінар щодо поетапного заповнення й подання декларацій за 2015 рік в електронній формі державними службовцями категорії «Б»  Головного управління статистики у Вінницькій області. Відповідно до рішень Національного агентства  з питань запобігання корупції від 10.06.2016 № 3 «Про функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», від 18.08.2016 № 1 «Про внесення змін до деяких рішень Національного агентства  з питань запобігання корупції щодо функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» та з метою забезпечення  своєчасності та повноти подання електронних декларацій, застосування електронного цифрового підпису, було проведено семінар з представником сектору мобілізаційних робіт обласної державної адміністрації – головним спеціалістом Сільницьким А.В. щодо заповнення декларацій електронного зразку.

На засідані колегії ГУС у  Вінницькій  області  28 жовтня 2016 року розглянуто питання про підведення підсумків електронного декларування державних службовців категорії «Б».

В Головному управлінні статистики у Вінницькій області розроблено та затверджено перелік першочергових заходів щодо взаємодії структурних підрозділів та посадових осіб - державних службовців категорій «Б» та «В» ГУС у Вінницькій області при проведенні електронного декларування та застосуванні ЕЦП.  Ознайомлено під підпис керівників структурних та відокремлених підрозділів ГУС у Вінницькій області, а також  підлеглих працівників – державних службовців категорій «Б» та «В»  щодо забезпечення та  виконання даних заходів.

З метою попередження корупційних правопорушень, зокрема, неподання чи несвоєчасне подання декларації, а також подання декларації з недостовірними (у тому числі неповними) даними, що має наслідком притягнення особи до адміністративної чи кримі­нальної відповідальності, затверджено  наказ №120 від 08.11.2016року, щодо здійсненню контролю за поданням електронних декларацій державними службовцями, які віднесені до категорії «Б» за 2015 рік та забезпечення подання декларацій державними службовцями, які віднесені до категорії «Б» і «В» за 2016 рік Головного управління статистики у Вінницькій області.

Станом на 30.10.2016 року 64 особи, державні службовці категорії «Б», а саме начальники та їх заступники управлінь та відділів структурних та відокремлених підрозділів ГУС у Вінницькій області, дотримуючись вимог фінансового контролю Закону України  «Про запобігання корупції», подали декларації  в електронній формі через офіційний  веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зобов’язання державних службовців ГУС у Вінницькій області  категорій «Б» невідкладно, але не пізніше десятиденного терміну з моменту відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента, суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, в порядку передбаченому статтею 52 «Додаткові заходи фінансового контролю» ЗУ «Про запобігання корупції», було виконано та подано на сайт НАЗК України повідомленнями трьома державними службовцями ГУС у Вінницькій області.

Відповідно до планів заходів Держстату України та ГУС у Вінницькій області щодо запобігання та виявлення корупції в органах державної статистики,   на веб-сайті ГУС у Вінницькій області постійно оновлюється рубрика «Запобіганням проявам корупції», в якій розміщено:

– звіт про результати проведення в Головному управлінні статистики у Вінницькій області цілеспрямованих заходів, направлених на підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції за 2015 рік;

– план заходів щодо посилення роботи, спрямованої на запобігання та виявлення корупції і застосування антикорупційних діянь в органах державної статистики Вінницької області на 2016 рік;

– графік проведення прямих телефонних ліній на тему: «Суспільство проти корупції в Головному управлінні статистики у Вінницькій області в 2016 році».

– план заходів щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів державних службовців ГУС у Вінницькій області та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення на 2016 рік;

– звіт про дотримання вимог антикорупційного законодавства в ГУС у Вінницькій області у І півріччі 2016 року.

– методичні рекомендації з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб.

З 224 відправлених запитів до Вінницької ОДПІ Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області та її структурних підрозділів у районах на проведення перевірки  достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади",  отримано  224 висновки,  з них двом працівникам були вказані висновки з встановленими недостовірними відомостями (дані працівники звільнені з займаних посад відповідно вимог чинного законодавства).

На виконання подання Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проведено два  службових розслідування щодо виявлення фактів порушення вимог фінансового контролю з відповідним притягнення до дисциплінарної відповідальності за результатами розслідування. Матеріали службових розслідуваннь надані керівництву інформаційного забезпечення ГУНП у Вінницькій області.

Станом на 31.12.2016 року з направлених 224 декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік державних службовців ГУС у Вінницькій області до Державної фіскальної служби для здійснення перевірки фінансового контролю, не отримано жодної відповіді-повідомлення про встановлення недостовірних відомостей. Всі звільнені державні службовці у 2015 році  подали декларації за 2015 рік (73 особи). Всі державні службовці, що перебувають у відпустці по догляду  за дитиною (24 особи)  задекларували майно,  доходи, витрати і зобов’язання  фінансового характеру за 2015 рік.

Сектором запобігання та протидії корупції, у відповідності до Порядку проведення антикорупційної експертизи, затвердженому наказом Міністерства юстиції України 18.03.2015  № 383/5 Зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 19 березня 2015 за № 303/26748, було проведено експертизу 34 наказів Головного управління статистики у Вінницькій області  на предмет виявлення корупціогенних норм. За результатами вказаних експертиз, у вказаних нормативних актах, дискреційних повноважень або положень що створюють загрозу вчинення корупційних дій не виявлено.

 

Завідувач сектору
запобігання та виявлення корупції                                                                 О.М..Бережнюк

Обновлено 07.02.2020 15:30
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області