ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Літопис Печать
15.03.2011 15:41

 

ЛІТОПИС СТАТИСТИКИ ВІННИЧЧИНИ


Вінницька область була створена в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки СРСР в 1932 році. У цей період статистикою в СРСР відало Центральне управління народногосподарського обліку Держплану СРСР і, відповідно, Управління народногосподарського обліку при Держплані УРСР. А саме, в області було організовано обласне управління народногосподарського обліку, в районах і містах-інспектури народногосподарського обліку. Першим начальником Вінницького обласного управління народногосподарського обліку був Воробйов С.І. (повні ім'я та по-батькові не встановлено, біографічні дані в архіві відсутні).

Статистичне управління Вінницької області, як структурна частина статистичних органів, виконувало покладені на нього завдання відповідно до вимог часу. В 1932 році обласним управлінням народногосподарського обліку був вперше виданий "Статистико-економічний довідник Вінницької області".

В 1934 році в апарат районної ланки були вперше введені посади дільничних інспекторів народногосподарського обліку.

В 1938 році начальником Вінницького обласного управління народногосподарського обліку був призначений Суходольський Микола Федорович, який очолював статистичну службу області до окупації її території німецько-фашистськими загарбниками у липні 1941 року.

Після звільнення території області радянськими військами в березні 1944 року статистичне управління області відновило свою діяльність. Начальником статуправління з 1 лютого 1944 року був призначений Каян Павло Леонтійович. Наказом Уповноваженого Держплану при СНК СРСР від 16.08.1944р. за №16 апарат колишнього обласного статистичного управління переведений в апарат Уповноваженого Держплану при СНК СРСР у Вінницькій області.

В 1944 році управління займалося збором, обробкою статистичних звітів, перевірками стану обліку й статистичної звітності в організаціях області та відслідковувало хід інвентаризації майна й матеріальних цінностей, які збереглися після окупації.

Працівники управління входили до складу комісії з визначення збитку, заподіяного німецько­фашистськими загарбниками на підприємствах, в організаціях.

В цей час в області створюються 44 адміністративні райони, а в кожному районі організована інспектура державної статистики з середньою чисельністю 4-7 осіб. На районному рівні в органах статистики працювало 216 чоловік. Ум.Вінниці створена міська інспектура на чолі з міським інспектором, а, також, три районні інспектури – Свердловська, Ленінська та Кіровська – на чолі з районними інспекторами державної статистики.

В 1957 році при статистичних управліннях створюються машинолічильні станції, які були оснащені перфораційними машинами для введення первинної інформації. Відповідно до Розпорядження Ради Міністрів СРСР від 26 квітня 1957 року в липні цього ж року з метою забезпечення механізованої обробки статистичної звітності й оперативного надання статистичних даних місцевим керівним органам при статистичному управлінні Вінницької області була створена машинолічильна станція. Першим начальником машинолічильної станції був призначений Іскра Іван Іванович, який розпочав свою трудову діяльність дільничним інспектором в Комсомольському районі. 1971-1976 рік він очолював Вінницьке обласне статистичне управління, а з 1976 року був переведений на посаду заступника ЦСУ України.

10 серпня I948 року Рада Міністрів СРСР прийняла Постанову "Про перетворення Центрального статистичного управління Держплану СРСР у Центральне статистичне управління при Раді Міністрів СРСР". Відповідно до цієї Постанови управління статистики Уповноваженого Держплану СРСР по Вінницькій області було перетворено в статистичне управління Вінницької області.

В 1963 році відбулася реорганізація статистичних органів відповідно до Указу Верховної Ради УРСР від 30.12.62р."Про зміцнення сільських районів Вінницької області". У районах області були створені самостійні територіальні інспектури статистики.

З цього періоду в районах області функціонували територіальні інспектури державної статистики і машинолічильні станції.

В 1966 році почалося об'єднання цих організацій, на їх основі почали створюватися районні (міські) інформаційно-обчислювальні станції, які, починаючи з 1975 року, створені у всіх районах області.

В квітні 1976 року керівником статистичного управління Вінницької області був призначений Калініченко Микола Михайлович, який очолював органи статистики області протягом 23 років.

З метою подальшого вдосконалення інформаційно-обчислювального обслуговування й забезпечення єдиної системи управління організаціями обчислювальної мережі ЦСУ СРСР за узгодженням з Радою Міністрів Української РСР і на основі наказу ЦСУ СРСР від 17.10.1983 року за №647 створено обласне об'єднання по інформаційно-обчислювальному обслуговуванню (Вінницяоблмашінформ) на базі обчислювального центру обласного статистичного управління Вінницької області. До складу Винницяоблмашінформу ввійшли 26 обчислювальних організацій.

Наказом ЦСУ СРСР від 25.10.1985р. за №554 на базі обчислювального центру статистичного управління Вінницької області створений обчислювальний центр колективного користування (ВЦКК) статистичного управління Вінницької області.

Відповідно до Постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 17.07.1987р. за №822 “Про міри щодо корінного покращення справ статистики в країні” ЦСУ СРСР видало наказ від 29.07.87р. за №584 про організацію обласних управлінь статистики на базі відповідних статуправлінь й об'єднань по інформаційно-обчислювальному обслуговуванню.

В 1987 році ЦСУ СРСР перетворено в Державний комітет СРСР по статистиці, а ЦСУ УРСР, відповідно, в Державний комітет статистики УРСР. Наказом Державного комітету статистики УРСР від 18.09.1987р. за №8 з 01.10.1987р. статистичне управління Вінницької області та обчислювальний центр були реорганізовані у Вінницьке обласне управління статистики, а районні (міські) інформаційно­обчислювальні станції, відповідно, перетворені в районні (міські) відділи статистики.

Згідно Закону України “Про державну службу”, який введений в дію Постановою Верховної Ради України від 16.12.1993р. за №3724-ХІІ, працівники, що займали посади спеціалістів в органах статистики, виконували завдання і функції держави та одержували заробітну плату за рахунок державних коштів, були віднесені до відповідних посад державних службовців.

Важливою віхою на шляху становлення вітчизняної державної статистики стало проведення першого Всеукраїнського перепису населення 2001 року. Основним нормативним документом, який визначив правові, економічні та організаційні основи підготовки і проведення Всеукраїнського перепису населення, оброблення, узагальнення, поширення та використання його результатів, врегулював відносини суб'єктів перепису населення, визначив їх права, обов'язки та відповідальність, встановив гарантії держави щодо захисту конфіденційної інформації, отриманої у процесі опитування населення, став прийнятий Верховною Радою України у жовтні 2000 року Закон України “Про Всеукраїнський перепис населення”. Указом Президента України від 16.12.2003р. за №439/2003 нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеню за вагомий внесок у підготовку, проведення та оброблення результатів першого Всеукраїнського перепису населення начальник Вінницького обласного управління статистики С.Н.Ігнатов, який очолював органи статистики області протягом 20 років.

Керівництво органами державної статистики Вінницької області з березня 2020р. здійснює Рибалко Світлана Володимирівна.

Указом Президента України від 02.12.2002р. за №1120/2002 “Про день працівників статистики” на підтримку ініціативи Державного Комітету статистики України, та враховуючи значний внесок працівників цієї галузі у розвиток економіки держави в Україні встановлено професійне свято – День працівників статистики, яке відзначається щорічно 5 грудня.

Указом Президента України від 19.01.2004р. за №60/2004 було установлено, що Державний Комітет статистики України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. На підставі цього, наказом Державного Комітету статистики України від 06.02.2004р. за №66 Вінницьке обласне управління статистики було реорганізоване в Головне управління статистики у Вінницькій області і є правонаступником прав і обов'язків Вінницького обласного управління статистики.

Указом Президента України від 9 грудня 2010р. № 1085/2010 Державний комітет статистики України реорганізовано в Державну службу статистики України.

Станом на 01.01.2021 року структура Головного управління статистики складається з керівництва, 7 управлінь (включають 18 відділів, 2 сектори), 5 відділів.

Обновлено 15.07.2021 14:12
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області