ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Дня працівника соціальної сфери Печать
Прес-випуски 2016 - Прес-випуск жовтень 2016 року
27.10.2016 14:21

Традиційно в першу неділю листопада держава і суспільство поздоровляють працівників, які стоять на захисті прав і свобод соціально незахищених верств населення, щодня турбуються про пенсіонерів, ветеранів і інвалідів, дітей та молодь, вирішують питання зайнятості, оплати праці, призначення пенсій, державних компенсацій і інших соціальних виплат.

З року в рік все більшого значення набуває таке важливе питання, як посилення ефективності та підвищення рівня державної соціальної допомоги малозабезпеченим громадянам, в першу чергу багатодітним сім’ям та сім’ям, які виховують неповнолітніх дітей. Державна підтримка малозабезпечених верств населення в Україні здійснюється шляхом надання сім’ям з обмеженим достатком державної соціальної допомоги, субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та грошових субсидій на придбання палива, інших соціальних виплат та компенсацій.

Органами соціального захисту населення у 2015 році було виявлено майже 40 тис. громадян, які перебували у складних життєвих обставинах у зв’язку з похилим віком, інвалідністю, хворобою, безробіттям, стихійним лихом, катастрофою, іншими обставинами і потребують допомоги, з числа яких 1,3 тис. осіб отримали  грошову, а майже 15 тис. – натуральну допомогу. Середній розмір такої допомоги одній особі становив, відповідно,   289 та 130 грн. Протягом минулого року державну соціальну допомогу отримали 37 тис. малозабезпечених сімей на загальну суму 117 млн.грн, середній розмір якої становив 3187 грн. Малозабезпечені громадяни одержували також натуральну допомогу продовольчими та промисловими товарами, гарячими обідами, ліками, предметами медичного призначення та іншими видами допомоги.

Протягом січня–вересня 2016 року за субсидіями на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг звернулося 263 тис. домогосподарств, призначено субсидій – 220 тис. домогосподарств на суму 132,7 млн.грн (середня сума призначеної субсидії на одне домогосподарство у вересні 2016 року становила 79,8 грн). За допомогою на придбання твердого палива і скрапленого газу готівкою з початку 2016 року звернулося 64 тис. домогосподарств. Призначено субсидій готівкою 53 тис. домогосподарствам на суму 123,3 млн.грн, середній розмір якої на одне домогосподарство у вересні цього року становив 2366,6 грн.

В даний час збільшується кількість одиноких непрацездатих громадян, що потребують соціально-побутового обслуговування вдома. В 2015 році надомним обслуговуванням у Вінницькій області було охоплено 21 тис. одиноких громадян та інвалідів.

Також на Вінниччині діють 33 територіальних центри соціального обслуговування (27 у сільській місцевості, 6 – у містах). Всього в області виявлено більше 59 тис. громадян похилого віку, інвалідів, хворих, інших громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, з яких 36 тис. осіб мешкають у сільській місцевості. Станом на 01.01.2016 року відділеннями терцентрів обслуговувалося більше 35 тис. громадян.

Крім того, у Вінницькій області функціонують 2 будинки-інтернати геріатричного профілю та 6 психоневрологічних інтернатів, а також 2 дитячих будинки-інтернати, у яких на початок цього року на повному державному утриманні перебувало майже 2 тис. осіб (1538 дорослих та 286 дітей).

Незважаючи на те, що мережа будинків-інтернатів повністю задовольняє потреби регіону, з 2000 року було започатковано ідею створення при територіальних центрах відділень для постійного проживання літніх одиноких громадян та інвалідів. Цей досвід і час довели, що такі установи мають функціонувати в кожному районі. Саме тому, враховуючи потребу місцевих мешканців, ветеранів війни та праці, які не мають бажання покидати свій рідний район, проте потребують постійного стороннього догляду, при територіальних центрах області створено 24 відділення постійного проживання, розрахованого на 725 ліжко-місць, у яких на кінець 2015 року проживало 584 особи.

* * * * *

День працівника соціальної сфери – це професійне свято, яке по праву належить тим, хто виявляє милосердя, створює добро не тільки за службовими обов’язками, а й за велінням совісті та покликом душі. Шановні працівники соціальної сфери! Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого професійного свята.

 

Перший заступник начальника                                                                            С. В. Рибалко

 

Довідка за телефоном: (0432) 52 57 67

Обновлено 27.10.2016 14:24
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області