ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
Адміністративні правопорушення в області у 2015 році Печать
Прес-випуски 2016 - Прес-випуски квітень 2016 року
04.04.2016 15:57

Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє:

Законодавство Укpаїни пpо адмiнiстpативнi пpавопоpушення має за мету охоpону пpав i свобод гpомадян, власностi, пpав i законних iнтеpесiв пiдпpиємств, установ i оpганiзацiй, встановленого пpавопоpядку, змiцнення законностi, запобiгання пpавопоpушенням, виховання гpомадян у дусi точного i неухильного додеpжання Конституцiї i законiв Укpаїни.

Протягом 2015р. в області спостерігалось зменшення кількості правопорушень адміністративного законодавства. За минулий рік розглянуто 127 тис. справ, по яких винесено постанови (рішення), що на 18% менше, ніж у 2014р.

Адміністративними правопорушеннями державі заподіяно майнової шкоди на суму майже 760 тис.грн., проте було відшкодовано лише її п’яту частину (148 тис.грн.). 98% збитків завдано порушеннями законів і правил в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток культурної спадщини.

У 2015р. накладено адміністративні стягнення на 121 тис. осіб (у 2014р. – на 148 тис. осіб). Адміністративні стягнення у вигляді штрафу застосовувались до 78% правопорушників, в результаті чого накладено штрафів на суму 39 млн.грн., з яких сплачено добровільно 23 млн.грн. Середній розмір накладеного у 2015р. штрафу становив 413 грн (у 2014р. – 347 грн).

Кожному шостому з правопорушників у 2015р. було винесено попередження; на решту порушників було накладено адміністративний арешт (2%), позбавлено їх спеціального права (1%), направлено на громадські та виправні роботи (2%), а також вилучено й конфісковано предмети та гроші.

Як і в попередні роки, найбільш значну частку (61 тис. справ або 48%) становлять скоєні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку. Основними правопорушеннями в цій сфері є порушення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху (32 тис. справ); керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного,  наркотичного або іншого сп’яніння (8 тис. справ); порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів, правил користування ременями безпеки або мотошоломами (більше 6 тис. справ). За адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку до відповідальності у 2015р. притягнуто майже 59 тис. осіб, з яких 55 тис. осіб оштрафовано на суму 29 млн.грн. (середній розмір штрафу становив  519 грн).

Друге місце – більше 36 тис. справ (29%), посідають правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку. Основними порушеннями у цій сфері є розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді – 15 тис. справ та куріння тютюнових виробів у заборонених місцях – 6 тис. справ. У порівнянні із 2014р. кількість осіб, щодо яких розглядалися адміністративні справи у цій сфері, зменшилася на 26%. За розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді попереджено 11 тис. осіб і оштрафовано 3 тис. осіб на суму 146 тис.грн. (середній розмір штрафу становив 50 грн.), за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях попереджено майже 5 тис. порушників й оштрафовано 1 тис. осіб на суму 101 тис.грн (середній розмір штрафу –  127 грн).

Значну частину становлять правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління – 20 тис. справ (або 16%). Основними правопорушеннями у цій сфері є: проживання без паспорта – 9 тис. справ; умисне зіпсуття паспорта чи втрата його з необережності – 4 тис. справ; порушення громадянами строків реєстрації (перереєстрації) нагородної, вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і правил взяття її на облік – майже 2 тис. справ. За дані правопорушення попереджено 2 тис. осіб й оштрафовано більше 17 тис. осіб на суму 1,5 млн.грн (середній розмір штрафу – 86 грн).

 

Перший заступник начальника                                                                           С. В. Рибалко

 

 

Довідки за телефоном: (0432)  52 57 67

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області