ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
27 вересня – День машинобудівника Печать
Прес-випуски 2015 - Прес-випуск вересень 2015 року
24.09.2015 09:23

  27 вересня – День машинобудівника

Традиційно в останню неділю вересня відзначають своє професійне свято працівники машинобудування. Машинобудування (як галузь промисловості) виникло в ході промислової революції в Європі у 18 столітті, але за його становленням і розвитком можна простежити протягом тисячоліть у всьому світі.

Машинобудуванням в області займаються 9% підприємств, які здійснюють промислове виробництво. В галузі зайнято понад 5 тисяч осіб (що становить майже 10% від усіх зайнятих в промисловості області). Майже 80% машинобудівних підприємств за розміром відносяться до малих, на яких працює понад 800 осіб (більше 15% зайнятих в машинобудуванні).

В області розміщені підприємства машинобудування по виробництву електричного устаткування, інструментальної, приладобудівної, автомобільної промисловості, що випускають обладнання для сільського, будівельного та комунального господарства, для легкої та харчової промисловості.

Найбільш впливовими підприємствами є ПАТ «Могилів-Подільський машзавод», ВАТ «Хмільниксільмаш», ПАТ «Барський машзавод», ПАТ «Калинівський машзавод», ПАТ «Маяк», ТОВ «Жмеринське підприємство «Експрес», ТОВ «Вінницький агрегатний завод”, ДП «Вінницятрансприлад», ТОВ «Краснянське СП «Агромаш», ПАТ «Ямпільський приладобудівний завод».

У виробництві машин та устатковання Вінниччини майже третину (32,0%) займає виробництво машин і устатковання для виготовлення харчових продуктів і напоїв, 23,4% – виробництво машин і устатковання для сільського та лісового господарства, 19,4% – виробництво гідравлічного та пневматичного устатковання.

Вагоме місце в машинобудуванні Вінницької області займає сільськогосподарське машинобудування, де підприємства області випускають розпушувачі та культиватори, борони дискові, машини для приготування кормів для тварин, розкидачі та розподілювачі мінеральних добрив, вузли та деталі до машин сільськогосподарського призначення.

Не менш важливим для машинобудування області є виробництво електричного устатковання, дві третини якого припадає на виробництво побутових виробів. В області виробляються електроплитки для приготування їжі, електроприлади для обігріву приміщень та обігріву грунту, водонагрівачі електричні, прилади електронагрівальні.

Все більшу роль в машинобудуванні області відіграє розвиток малого підприємництва, де частка обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) малих підприємств становить 15,4% в загальному обсязі реалізації (проти 7,7% по промисловості в цілому).

Ефективність діяльності (рівень рентабельності) підприємств машинобудування є вищою (9,2%) в порівнянні з даними по промисловості (6,8%). Вищою від середнього значення по промисловості є частка прибуткових підприємств машинобудування (68,5% проти 60,6% в промисловості).

 

Шановні працівники машинобудування! Прийміть найщиріші вітання з професійним святом! Нехай у цей складний час Ваша діяльність стане запорукою подальших здобутків задля європейського майбутнього рідної України. Щастя, здоров’я, миру і злагоди Вам і Вашим родинам!

 

Довідки за телефоном: (0432) 52 57 61

Обновлено 24.09.2015 09:33
 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області