ШАНОВНІ РЕСПОНДЕНТИ! З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ СТАТИСТИЧНА ТА ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ПОДАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО В ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ.
05.02.2013р. в актовому залі Головного управління статистики о 1000 відбудеться інструктивна нарада з питання «Порядок складання статспостереження по ф.№50-сг  «Основні економічні показники роботи с/г підприємства»
До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози Печать
Прес-випуски 2011 - Прес-випуски жовтень 2011 року
18.10.2011 08:24

Указом Президента України від 17 січня 2005 року запроваджено щорічне відзначення 20 жовтня  Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Кожні 35-37 хвилин в Україні виявляють рак грудної залози, кожну годину від цього захворювання помирає одна жінка, що призводить до втрати більше ніж 33 тисяч людино-років життя.

Вірогідність захворіти на рак є в кожної третьої людини як серед жінок, так і чоловіків. Ризик виникнення раку молочної залози у конкретної жінки визначається дією різних факторів ризику. За наявності раку молочної залози у близьких родичів у 50% є вірогідність захворіти, 50% людей можуть захворіти від неправильного харчування. У разі спадкової схильності – обов'язково здійснювати генетичну діагностику.

У 2010 році в області зареєстровано 469 випадків захворювання на рак молочної залози, з них –  462 у жінок (що становить 52,2 випадка на 100 тис. жінок) і 7 – у чоловіків  (менше 1 випадка на 100 тис. чоловіків).

Основними чинниками успішного лікування раку молочної залози є медичне оснащення лікарняних закладів сучасними цифровими мамографами і проведення регулярних профоглядів. Дуже важливо якомога раніше виявити пухлину. Якщо захворювання на рак молочної залози виявлене на першій стадії, то одужання на п'ять років і більше гарантоване у 95% випадків. Якщо на другій стадії – то лише у 65%. Це вже трохи запізно. Якщо ж захворювання діагностоване на третій, четвертій стадії, то навіть після лікування стійке одужання може спостерігатись лише у 40% жінок.

Протягом 2010р. у Вінницькій області взято на облік 414 хворих з вперше в житті встановленим діагнозом раку молочної залози, в тому числі 256 хворих виявлені під час профоглядів. З чисельності хворих з вперше в житті встановленим діагнозом 394 особи мали I-II, 14 осіб – III, 4 особи – IV та 2 особи – невизначену стадію захворювання.

На кінець 2010р. на обліку в обласному онкодиспансері перебувало 4837 осіб з діагнозом раку молочної залози, із них 3170 осіб знаходяться на обліку з часу  встановлення діагнозу 5 і більше років.

На жаль, власне пізнє виявлення цього захворювання є однією з головних причин того, що коли у світі помітна тенденція до зниження смертності (в середньому на 1% за рік), в Україні зростання захворюваності супроводжується високим рівнем смертності на рак молочної залози.

Рак молочної залози діагностується в занедбаних стадіях у чверті українських пацієнток, і половина з них помирає вже упродовж першого року після виявлення.

Від злоякісних новоутворень молочної залози у 2010р. померло 237 осіб, з них  – 234 жінки та 3 чоловіків. Із кількості померлих 17 осіб не перебувало на обліку. У 2010р. 642 хворих отримали спеціальне лікування, з них  – 317 хворих із вперше зареєстрованих.

Щоб попередити виникнення захворювання на рак молочної залози обласний Центр здоров’я рекомендує кожній жінці, зокрема, вести здоровий спосіб життя, додержуватись правил особистої гігієни, знати методику і проводити 1 раз на місяць самообстеження молочних залоз, регулярно проходити профілактичні огляди, вчасно проводити курси оздоровлення і лікування під контролем лікаря і не займатись самолікуванням.

 

В.о начальника управління                                                               С.В.Рибалко

 

При використанні статистичної інформації посилання на Головне управління статистики обов'язкове
©
 Головне управління статистики у Вінницькій області
Розробник сайту: управління інформаційних технологій Головного управління статистики у Вінницькій області